Perustietoa mahahaavasta ja sen oireista

Mahahaava polttelee ja kirveltää. KUNTO PLUS kertoo, mistä se johtuu ja miten sitä voi pyrkiä välttämään.

Nainen pitelee vatsaansa tuskaisen näköisenä.

Mahahaava on tuskallinen vaiva – mistä se oikein johtuu?

© iStock

Mahahaava tarkoittaa haavaumia mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvossa. Mahahaava syntyy, kun limakalvon suojaava kerros tuhoutuu ja voimakas mahahappo pääsee syövyttämään mahanseinämää.

Mahahaavan oireita

  • Vatsan yläosassa voi tuntua jäytävää tai polttavaa tunnetta.
  • Tunne voi muistuttaa sitä, kun on oikein nälkä.
  • Mahdollisia oireita ovat myös huonovointisuus, happamat röyhtäykset, närästys ja tavallista heikompi ruokahalu.
  • Kipua tuntuu usein silloin, kun mahalaukku on tyhjä, siis esimerkiksi yöllä.

Jos epäilet mahahaavaa

Jos epäilet, että sinulla on mahahaava, lääkäri voi selvittää asian gastroskopialla. Gastroskopiassa mahalaukkuun viedään tähystin, jonka avulla nähdään limakalvojen tila ja voidaan ottaa kudosnäyte.

Jos alat oksennella tai jos ulosteesi muuttuu tervamaiseksi ja mustaksi, voi olla kyse vuotavasta mahahaavasta, jolloin haavauma on vahingoittanut verisuonta. Silloin on syytä hakeutua pian lääkäriin. Jos kivut voimistuvat yhtäkkiä ja alkavat säteillä ehkä selkäpuolelle asti, mahanseinämä voi olla puhjennut ja mahahapot pääsevät tihkumaan vatsaonteloon. Tila voi olla hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.

Mahahaavan syitä

Aiemmin uskottiin, että mahahaavan aiheutti liiallinen kahvinjuonti tai stressi. Nykyisin tiedetään, että useimmiten syynä on helikobakteerin aiheuttama tulehdus. Noin viidennes ihmisistä on helikobakteerin kantajia, mutta vain noin viidennes heistä saa mahahaavan.

Yhä enenevissä määrin mahahaava johtuukin tulehduskipulääkkeistä, sillä ne heikentävät limakalvon kykyä torjua syövyttävää mahahappoa.

Mahahaavan hoito

Mahahaavaa hoidetaan mahahapon eritystä salpaavalla lääkityksellä sekä erilaisilla antibiooteilla. Useimmiten se paranee täysin lääkehoidolla.

Akuuttia kipua voi yrittää lievittää syömällä jotain mahahappoa neutraloivaa, kuten banaania, kaurapuuroa tai jugurttia. Vältä alkoholia.

Lähteekö yskä aina oikeasti vain yskimällä?

LUE MYÖS: Kuinka herpesrakkulaa voi hoitaa?

Mahahaavan ehkäisy

Tupakointi kaksinkertaistaa mahahaavan riskin, jos on saanut helikobakteeritartunnan. Lopeta siis tupakointi, niin pienennät samalla myös mahahaavariskiäsi – mitä enemmän tupakoit, sitä suurempi sen riski on.

Älä käytä tulehduskipulääkkeitä turhaan. Tulehduskipulääkkeiden käyttö heikentää limakalvoa, mutta kipujen turruttaminen voi myös vaikeuttaa todellisten oireiden tunnistamista ajoissa. Jos tarvitset kipulääkkeitä, valitse mieluummin parasetamolia kuin ibuprofeenia tai asetyylisalisylihappoa sisältävä valmiste, sillä parasetamoli on hellempi mahan limakalvolle.

Stressikin voi aiheuttaa mahakipuja

Vaikka mahahaava ei johdu stressistä, niin stressi voi silti aiheuttaa mahakipuja. Jokainen meistä reagoi stressiin omalla tavallaan, mutta mahavaivat, kuten kouristukset, mahakivut, turvotuksen tunne, ripuli tai kova vatsa, ovat tavallisia oireita. Stressin aiheuttamiin mahavaivoihin liittyy kuitenkin yleensä muitakin oireita, kuten univaikeuksia, ärtyneisyyttä ja huonomuistisuutta.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Näin pidät huolta vatsastasi

Vatsan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää syödä oikein. Liian suuret annokset voivat aiheuttaa mahavaivoja. On melko helppoa totutella syömään vähemmän kerrallaan: leikkaa liha ja leipä ohuiksi paloiksi, asettele ruoka lautaselle annokseksi, syö pienemmältä lautaselta ja pureskele ruoka kunnolla, jolloin ateria kestää pidempään.

Runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävän aterian jälkeen ruuansulatus vaati paljon sappea ja mahahappoa, mikä voi aiheuttaa närästystä ja happamia röyhtäyksiä. Rasvainen ruoka myös hidastaa mahalaukun tyhjentymistä, jolloin mahalaukku laajenee, mikä voi olla kivuliasta. Joten vaikka olet varmasti kuullut, että pitää syödä paljon proteiinia, niin vatsasi haluaa mieluummin täysjyvää, pähkinöitä, palkokasveja, hedelmiä ja runsaasti vihanneksia. Esimerkiksi kaali, kaurahiutaleet ja marjat sisältävät runsaasti kuitua, joka ehkäisee ummetusta. Muista myös juoda riittävästi vettä.

Voit edistää mahalaukun ja suolen tyhjentymistä myös liikunnalla – käy esimerkiksi rauhallisella kävelyllä illallisen jälkeen.