Miksi paino laskee ilman syytä?
Monen mielestä olisi toiveiden täyttymys, jos paino putoaisi yrittämättä. Jos kuitenkin laihtuu huomattavasti vaikka syö ja elää niin kuin ennenkin, on syytä mennä lääkäriin, koska syynä voi olla sairaus.
Monen mielestä olisi toiveiden täyttymys, jos paino putoaisi yrittämättä. Jos kuitenkin laihtuu huomattavasti vaikka syö ja elää niin kuin ennenkin, on syytä mennä lääkäriin, koska syynä voi olla sairaus.
Perusterveenä paino heilahtelee jossakin määrin riippuen siitä, mitä milloinkin tulee syötyä, juotua ja kulutettua. Kun toisinaan tulee syötyä vähemmän kuin kuluttaa, paino putoaa luontojaan.
Jos paino alkaa huveta merkittävän paljon ilman että sille on ilmeistä selitystä, puhutaan tahattomasta laihtumisesta (involuntary weight loss eli IWL) – Lue lisää:
Laihtuminen lasketaan tahattomaksi, jos laihtuu, vaikka ei ole vähentänyt syömistä eikä lisännyt liikuntaa. Paino vaihtelee normaalistikin, mutta missä kulkee normaalin ja epänormaalin laihtumisen raja, ja milloin on syytä huolestua?
EPÄNORMAALI LAIHTUMINEN
Laihtuminen ei ole normaalia, jos ei ole tehnyt mitään laihtumista edistääkseen ja on laihtunut yli 5 % tavallisesta kehonpainostaan kuudessa kuukaudessa tai kymmenen prosenttia vuoden kuluessa.
NORMAALI PAINONVAIHTELU
Painon vaihtelu on normaalin rajoissa, jos laihtuminen on alle mainitun viiden tai kymmenen prosentin rajan. Jos on syönyt vähemmän tai lisännyt liikuntaa niin, että kuluttaa aikaisempaa enemmän kaloreita, laihtuminen on normaalia.
Tahaton laihtuminen voi olla harmiton tilapäinen muutos painossa tai sitten sairauden oire. Seuraavassa esitellään yleisimpiä syitä.
Selittämättömän, nopean laihtumisen vuoksi on aina syytä mennä lääkäriin. Jos laihtumisen lisäksi tulee seuraavia oireita, on tutkimuksiin hyvä mennä pikaisesti, sillä ne voivat olla merkkejä vakavasta sairaudesta:
Lääkäri paitsi kyselee voinnista, sairauksista ja oireista, myös tutkii terveydentilaa ja lähettää jatkotutkimuksiin. Selittämätöntä laihtumista selvitettäessä tehdään yleensä seuraavia tutkimuksia:
Mitä lääkäri kysyy selittämättömästä laihtumisesta? Kun menee lääkäriin huolestuneena selittämättömästä laihtumisesta, on hyvä valmistautua vastaamaan seuraaviin kysymyksiin, jotka auttavat syyn löytämisessä:
KUIKA PALJON OLET LAIHTUNUT JA MITEN NOPEASTI?
Kun alat epäillä, että painosi putoaa tahattomasti, ala punnita itsesi säännöllisesti, että tiedät, miten paljon olet laihtunut ja missä ajassa.
KUINKA PALJON JA MITÄ SYÖT?
Pidä viikko ennen vastaanottoa kirjaa kaikesta syömästäsi ja annosten suuruudesta.
ONKO RUOKAHALU HEIKENTYNYT?
Mieti etukäteen, onko ruokahalusi heikentynyt ja onko makuaistisi ennallaan, vai onko makuihin tullut jokin muutos – makeus, suolaisuus, karvaus tai happamuus?
ONKO SINULLA KUUMETTA?
Onko sinulla juuri ollut jokin tulehdussairaus? Millainen on vointisi muuten? Mittaa lämpö muutamana päivänä.
MITÄ LÄÄKKEITÄ KÄYTÄT?
Laihtuminen voi olla jonkin lääkkeen sivuvaikutusta. Mitä reseptilääkkeitä käytät, ja onko jokin lääke uusi tai annosta muutettu?
OLETKO MASENTUNUT TAI AHDISTUNUT?
Laihtuminen voi olla seurausta masennuksesta, ahdistuksesta tai muusta henkisen tasapainon järk kymisestä. Mieti, millainen on mielialasi ja vaikuttaako se ruokahaluun ja jos, niin miten paljon?
MITÄ SAIRAUKSIA SINULLA ON?
Selittämätön laihtuminen voi olla oire tai seuraus vakavasta sairaudesta. Sen vuoksi on tärkeä tietää, onko sinulla jokin todettu sairaus tai onko sinulla laihtumisen lisäksi muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, tummaa verta ulosteessa, jatkuvaa ripulia, tuleeko mustelmia erityisen helposti tai onko sinulla tulehdus.
TUPAKOITKO?
Tupakointi vähentää jossakin määrin ruokahalua, ja lisäksi se lisää keuhkosairauksien riskiä.
KÄYTÄTKÖ ALKOHOLIA TAI HUUMEITA?
Huumeiden tai alkoholin runsas käyttö johtaa helposti ravitsemuksen yksipuolis tumiseen ja syömisen vähenemiseen tai sairauksiin, jotka saavat laihtumaan.
ONKO SINULLA SYÖMISHÄIRIÖ?
Syömishäiriöistä on usein vaikea puhua, ja moni haluaa kätkeä niiden olemassaolon tai ei suostu myöntämään häiriintynyttä suhdetta syömiseen edes itselleen. Jos kuitenkin
on hakeutunut tai ohjattu vastaanotolle, se on merkki siitä, että ongelmalle täytyy tehdä jotakin, ja se onnistuu vain olemalla rehellinen sekä itselleen että lääkärille. Ongelman ratkaisemiseksi on olennaisen tärkeää, että kertoo lääkärille, mikäli omat ruokatottumukset poikkeavat tavallisesta.
Asiantuntija: sisätautilääkäri C. Lund
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUSsassa 12/2023.