Miksi paino laskee ilman syytä?

Monen mielestä olisi toiveiden täyttymys, jos paino putoaisi yrittämättä. Jos kuitenkin laihtuu huomattavasti vaikka syö ja elää niin kuin ennenkin, on syytä mennä lääkäriin, koska syynä voi olla sairaus.

Nainen katsoo vaa'an lukemia

TAHATON LAIHTUMINEN – Laihtuminen ilman syytä voi johtua vakavasta sairaudesta.

© iStock

Perusterveenä paino heilahtelee jossakin määrin riippuen siitä, mitä milloinkin tulee syötyä, juotua ja kulutettua. Kun toisinaan tulee syötyä vähemmän kuin kuluttaa, paino putoaa luontojaan.

Jos paino alkaa huveta merkittävän paljon ilman että sille on ilmeistä selitystä, puhutaan tahattomasta laihtumisesta (involuntary weight loss eli IWL) – Lue lisää:

1 Mikä lasketaan tahattomaksi laihtumiseksi?


Laihtuminen lasketaan tahattomaksi, jos laihtuu, vaikka ei ole vähentänyt syömistä eikä lisännyt liikuntaa. Paino vaihtelee normaalistikin, mutta missä kulkee normaalin ja epänormaalin laihtumisen raja, ja milloin on syytä huolestua?

  • EPÄNORMAALI LAIHTUMINEN
    Laihtuminen ei ole normaalia, jos ei ole tehnyt mitään laihtumista edistääkseen ja on laihtunut yli 5 % tavallisesta kehonpainostaan kuudessa kuukaudessa tai kymmenen prosenttia vuoden kuluessa.

  • NORMAALI PAINONVAIHTELU
    Painon vaihtelu on normaalin rajoissa, jos laihtuminen on alle mainitun viiden tai kymmenen prosentin rajan. Jos on syönyt vähemmän tai lisännyt liikuntaa niin, että kuluttaa aikaisempaa enemmän kaloreita, laihtuminen on normaalia.

Esimerkki tahattomasta laihtumisesta

Grafik af kvinde - eksempel på vægttab

Jos on painanut 68 kiloa ja laihtuu itsestään yli 3,4 kiloa puolen vuoden sisällä, vaikka ei ole muuttanut ravinto- tai liikuntatottumuksiaan mitenkään.

Mikä lasketaan tahattomaksi laihtumiseksi?

All muutamia esimerkkilaskelmia siitä, paljonko enintään saa laihtua ilman selkeää syytä kuuden kuukauden / vuoden aikana, ennen kuin se lasketaan tahattomaksi laihtumiseksi.

Lähtöpaino Paino 6 kk kuluttua Paino 1 vuoden kuluttua
55 kg 52,25 kg (-2,75 kg) 49,5 kg (-5,5 kg)
60 kg 57 kg (-3 kg) 54 kg (-6 kg)
65 kg 61,75 kg (-3,25 kg) 58,5 kg (-6,6 kg)
70 kg 66,5 kg (-3,5 kg) 63 kg (-7 kg)
75 kg 71,25 kg (-3,75 kg) 67,5 kg (-7,5 kg)
80 kg 76 kg (-4 kg) 72 kg (-8 kg)
85 kg 80,75 kg (-4,25 kg) 76,5 kg (-8,5kg)
90 kg 85,5 kg (-4,5 kg) 81 kg (-9 kg)
95 kg 90,25 kg (-4.75 kg) 85,5 kg (-9,5 kg)
100 kg 95 kg (-5 kg) 90 kg (-10 kg)

2 Mitkä ovat tahattoman laihtumisen yleisimpiä syitä?


Tahaton laihtuminen voi olla harmiton tilapäinen muutos painossa tai sitten sairauden oire. Seuraavassa esitellään yleisimpiä syitä.

Tahattoman laihtumisen syitä

SELITTÄMÄTÖN LAIHTUMINEN

SELITTÄMÄTÖN LAIHTUMINEN

Noin 15–20 prosentilta potilaista, jotka hakeutuivat lääkäriin selittämättömän laihtumisen vuoksi, ei löydy verikokeista eikä muissa tutkimuksissa mitään syytä laihtumiseen puolen vuoden seurannassakaan.

Syöpä

SYÖPÄ

Tahattoman laihtumisen syy ei useimmiten ole syöpä, mutta 25–30 % tapauksista johtuu syövästä, koska syöpäsolut käyttävät paljon energiaa. Suolistosyöpä (ohutsuolen, paksusuolen ja peräsuolen syövät) tai maha- tai ruokatorven syöpä voi aiheuttaa laihtumista. Suolistosyövissä laihtumisen lisäksi tulee yleensä suolisto-oireita, kuten muutoksia ulosteen koostumuksessa tai verta ulosteessa.

Myös keuhkosyöpä ja verisyövät voivat laihduttaa. Silloin laihtumiseen liittyy yleensä yskää, hengästymistä, väsymystä, kuumeilua ja tulehduksia.

Dementia

MUUT SAIRAUDET

Muut sairaudet kuin syöpä muodostavat noin 30–40 prosenttia tapauksista. Keliakia ja muut imeytymishäiriöt laihduttavat, samoin ärtyvä suoli ja suoliston tulehdukset.

Varsinkin vanhuksilla laihtuminen johtuu usein dementiasta, kun ei muista onko syönyt, nielemishäiriöistä, makuhäiriöistä, vatsan toimintahäiriöistä, ruokahalua vievistä lääkkeistä, syömistä vaikeuttavista hammasongelmista tai siitä, että ei pysty syömään itse tai ei tee mieli syödä. Merkittävä, nopea laihtuminen ei vanhanakaan ole normaalia.

Pyskososiaaliset syyt

MASENNUS JA AHDISTUS

Pyskososiaaliset syyt, kuten masennus, ovat varsinkin vanhuksilla yleinen syy selittämättömään laihtumiseen. Laihtuminen voi iästä riippumatta johtua myös stressistä, uniongelmista ja ahdistuksesta.

DIABETES

DIABETES

Varsinkin tyypin 1 diabetes aiheuttaa alkuvaiheessa usein painon putoamisen. Lisäksi oireisiin kuuluvat jatkuva jano ja virtsaamistarpeen lisääntyminen. Oireet ilmaantuvat yleensä nopeasti muutamissa päivissä.

KILPIRAUHA­SEN LIIKA­TOIMINTA

KILPIRAUHA­SEN LIIKA­TOIMINTA

Kilpirauhasen liikatoiminta saa aineenvaihdunnan kiihtymään: laihtuu, hikoiluttaa, syke nopeutuu, tulee ripuli. Oireet kehittyvät vähitellen. Jos ei hakeudu hoitoon, voi tulla silmäoireita (roskan tunne silmässä, kaksoiskuvat, silmien pullistuminen, näön hämärtyminen) ja joskus kilpirauhasen suurentuminen (struuma).

SYDÄMEN VAIKEA VAJAATOIMINTA

SYDÄMEN VAIKEA VAJAATOIMINTA

Sydämen vaikeassa vajaatoiminnassa vaarana on vajaaravitsemus, tahaton laihtuminen ja lihasten surkastuminen. Sydämen vajaatoiminnasta johtuvaa kakeksiaa eli riutumista esiintyy etenkin vanhuksilla.

KEUHKO­SAIRAUDET

KEUHKO­SAIRAUDET

Pitkälle edenneeseen keuhkoahtaumatautiin (COPD) voi liittyä hauraus-raihnausoireyhtymä, johon kuuluvat lihaskato ja laihtuminen. Myös levinnyt keuhkosyöpä aiheuttaa ruokahaluttomuutta, heikkoutta, väsymystä, kuumetta ja laihtumista.

MUNUAISTEN VAJAA­TOIMINTA

MUNUAISTEN VAJAA­TOIMINTA

Krooninen munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa usein proteiinin ja energianpuutosta, jotka johtavat laihtumiseen ja lihasmassan häviämiseen.

LÄÄKKEET TAI RUNSAS ALKOHOLIN­KÄYTTÖ

LÄÄKKEET TAI RUNSAS ALKOHOLIN­KÄYTTÖ

Lääkkeiden sivuvaikutukset voivat viedä ruokahalua tai estää ravinnon imeytymistä. Liiallinen alkoholin käyttö johtaa haiman vajaatoimintaan, joka aiheuttaa rasvaripulia, laihtumista sekä diabetesta.

3 Milloin tahattoman lahtumisen takia pitää mennä lääkäriin?


Selittämättömän, nopean laihtumisen vuoksi on aina syytä mennä lääkäriin. Jos laihtumisen lisäksi tulee seuraavia oireita, on tutkimuksiin hyvä mennä pikaisesti, sillä ne voivat olla merkkejä vakavasta sairaudesta:

Oireet

  • Ruokahalun katoaminen
  • Pahoinvointi
  • Oksentelu
  • Ulosteen koostumuksen muutos
  • Tumma veri ulosteessa
  • Mustelmat iholla
  • Toistuvat tulehdukset

4 Miten selittämätöntä laihtumista tutkitaan?


Lääkäri paitsi kyselee voinnista, sairauksista ja oireista, myös tutkii terveydentilaa ja lähettää jatkotutkimuksiin. Selittämätöntä laihtumista selvitettäessä tehdään yleensä seuraavia tutkimuksia:

Mistä selittämätön laihtuminen johtuu?

Selittämättömän laihtumisen tutkimukset

  1. Punnitus ja vertailu normaalipainoon.
  2. Kilpirauhasen tunnustelu. Verikokeet: tyroksiini (T4-V) ja tyreotropiini (TSH).
  3. Ovatko imusolmukkeet turvonneet tai arat.
  4. Toimivatko keuhkot normaalisti.
  5. Toimiiko sydän normaalisti ja onko syke normaali.
  6. Kädenpuristuksen voimakin kertoo terveydentilasta.

5 Mitä lääkäri kysyy selittämätöntä laihtumista selvittäessään?


Mitä lääkäri kysyy selittämättömästä laihtumisesta? Kun menee lääkäriin huolestuneena selittämättömästä laihtumisesta, on hyvä valmistautua vastaamaan seuraaviin kysymyksiin, jotka auttavat syyn löytämisessä:

  • KUIKA PALJON OLET LAIHTUNUT JA MITEN NOPEASTI?
    Kun alat epäillä, että painosi putoaa tahattomasti, ala punnita itsesi säännöllisesti, että tiedät, miten paljon olet laihtunut ja missä ajassa.

  • KUINKA PALJON JA MITÄ SYÖT?
    Pidä viikko ennen vastaanottoa kirjaa kaikesta syömästäsi ja annosten suuruudesta.

  • ONKO RUOKAHALU HEIKENTYNYT?
    Mieti etukäteen, onko ruokahalusi heikentynyt ja onko makuaistisi ennallaan, vai onko makuihin tullut jokin muutos – makeus, suolaisuus, karvaus tai happamuus?

  • ONKO SINULLA KUUMETTA?
    Onko sinulla juuri ollut jokin tulehdussairaus? Millainen on vointisi muuten? Mittaa lämpö muutamana päivänä.

  • MITÄ LÄÄKKEITÄ KÄYTÄT?
    Laihtuminen voi olla jonkin lääkkeen sivuvaikutusta. Mitä reseptilääkkeitä käytät, ja onko jokin lääke uusi tai annosta muutettu?

  • OLETKO MASENTUNUT TAI AHDISTUNUT?
    Laihtuminen voi olla seurausta masennuksesta, ahdistuksesta tai muusta henkisen tasapainon järk­ kymisestä. Mieti, millainen on mielialasi ja vaikuttaako se ruokahaluun ja jos, niin miten paljon?

  • MITÄ SAIRAUKSIA SINULLA ON?
    Selittämätön laihtuminen voi olla oire tai seuraus vakavasta sairaudesta. Sen vuoksi on tärkeä tietää, onko sinulla jokin todettu sairaus tai onko sinulla laihtumisen lisäksi muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, tummaa verta ulosteessa, jatkuvaa ripulia, tuleeko mustelmia erityisen helposti tai onko sinulla tulehdus.

  • TUPAKOITKO?
    Tupakointi vähentää jossakin määrin ruokahalua, ja lisäksi se lisää keuhkosairauksien riskiä.

  • KÄYTÄTKÖ ALKOHOLIA TAI HUUMEITA?
    Huumeiden tai alkoholin runsas käyttö johtaa helposti ravitsemuksen yksipuolis­ tumiseen ja syömisen vähenemiseen tai sairauksiin, jotka saavat laihtumaan.

  • ONKO SINULLA SYÖMISHÄIRIÖ?
    Syömishäiriöistä on usein vaikea puhua, ja moni haluaa kätkeä niiden olemassaolon tai ei suostu myöntämään häiriintynyttä suhdetta syömiseen edes itselleen. Jos kuitenkin
    on hakeutunut tai ohjattu vastaanotolle, se on merkki siitä, että ongelmalle täytyy tehdä jotakin, ja se onnistuu vain olemalla rehellinen sekä itselleen että lääkärille. Ongelman ratkaisemiseksi on olennaisen tärkeää, että kertoo lääkärille, mikäli omat ruokatottumukset poikkeavat tavallisesta.

Piirroskuva vaa'asta

SELITTÄMÄTÖN LAIHTUMINEN – Jos laihdut merkittävästi ilman syytä, mene lääkäriin. Tahaton laihtuminen voi olla merkki vakavasta sairaudesta.

Asiantuntija: sisätautilääkäri C. Lund

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUSsassa 12/2023.