Tunnetko syövän 7 yleisintä oiretta?

Moni meistä ei osaa tai muista pitää silmällä syövän oireita, vaikka oireiden aikaisella havaitsemisella ja lääkäriin hakeutumisella on valtava merkitys syövän ennusteen kannalta. Millaisia oireita kannattaa pitää silmällä?

Nainen yskii - syövän oireet

SYÖVÄN OIREET Jatkuva yskä on yksi oireista, joita moni ei osaa yhdistää syöpään. Jos yskä jatkuu yli kuukauden, kannattaa mennä lääkäriin.

Ensimmäinen tekijä syövän varhaisessa toteamisessa on, että sinä itse tarkkailet kehossasi tapahtuvia muutoksia ja menet lääkäriin heti oireiden ilmaannuttua. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä parempi on syövän ennuste ja sitä vähemmän rajuilla hoidoilla todennäköisesti selvitään.

Varhainen hoitoon hakeutuminen vähentää myös hoidon aiheuttamia pitkäaikaisia ongelmia, jotka voivat jatkua vuosia syöpähoitojen päättymisen jälkeen. Tällaisia ongelmia voivat olla väsymys, muistivaikeudet, hermokivut, seksuaaliterveyden ongelmat ja huoli syövän uusimisesta.

Alempaa löydät luettelon 7 yleisimmästä syövän oireesta, ja samalla kerrotaan, miten niihin pitäisi reagoida.

Kuva 7 tavallisimmasta syövän oireesta

SYÖVÄN OIREET 7 oiretta, joita kannattaa pitää silmällä. Nämä eivät suinkaan aina ole merkkejä syövästä, mutta ne voivat olla sitä, joten niistä kannattaa puhua lääkärin kanssa.

© Tanskan syöpäyhdistys

SYÖVÄN OIREET: Pitkään jatkuvat nielemisvaikeudet

Nielemisvaikeus on yleinen kurkun ja nielun tulehduksen oire. Mutta jos nielemisvaikeudet jatkuvat pitkään tai pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin.

Oireeseen kannattaa reagoida, jos nielemisvaikeudet ovat kestäneet yli kuukauden, pahenevat tai ruoka tuntuu tarttuvan kurkkuun tai jos nieleminen aiheuttaa kipua.

Mene lääkäriin, jos seuraavat oireet ovat kestäneet yli kuukauden:

 • pahenevat nielemisvaikeudet
 • ruoka tuntuu takertuvan kurkkuun kiinni
 • vaikeus saada ruokaa niellyksi
 • nielaiseminen aiheuttaa kipua

Pitkään jatkuneet nielemisvaikeudet voivat olla merkki kurkun tai nielun tulehduksesta, mutta kyseessä voi myös olla syövän oire.

SYÖVÄN OIREET: Selittämätön laihtuminen

Laihtuminen on normaalia, jos olet muuttanut syömis- tai liikuntatottumuksiasi. Mutta jos laihtumiselle ei ole selvää syytä, kannattaa mennä lääkäriin.

Oireeseen kannattaa reagoida, jos laihtuminen tapahtuu ilman selvää syytä eli ilman ruokavalioon tai liikkumiseen tehtyjä muutoksia tai jos laihtuminen jatkuu vielä laihdutuskuurin jälkeenkin.

Mene lääkäriin, jos

 • laihdut ilman selvää syytä
 • laihdut ilman ruokavalioon tai liikkumiseen tehtyjä muutoksia
 • laihtuminen jatkuu laihdutuskuurin jälkeenkin, vaikka et enää tietoisesti yritä laihtua.

Moni ajattelee laihtumisen olevan hyvä asia, mutta ilman syytä tapahtuvan laihtumisen tulisi aina soittaa hälytyskelloja, sillä se on merkki siitä, että jotain on vialla. Pahimmillaan kyse voi olla syövästä.

SYÖVÄN OIREET: Pitkään jatkunut yskä tai kurkun käheys

Yskä on tavallinen vaiva, sillä ihminen yskii puhdistaakseen keuhkoja ja hengitysteitä. Suurimmalta osalta on myös joskus lähtenyt ääni tai ääni on käheytynyt esimerkiksi juhlien jälkeen, kun juhlissa on täytynyt huutaa musiikin yli. Mutta jos yskä tai käheys ilmaantuvat ilman selvää syytä, muuttuvat tai pahenevat, kannattaa mennä lääkäriin.

Mene lääkäriin, jos

 • yskä pahenee
 • ysköksissä on verta
 • yskä tai käheys kestää yli kuukauden.

Pitkään jatkuva yskä tai käheys voi johtua myös flunssasta tai kurkun tulehduksesta, mutta syynä voi olla myös syöpä.

SYÖVÄN OIREET: Muutokset vatsan toiminnassa

On normaalia, että vatsa on joskus sekaisin. Monella vatsan toiminta muuttuu esimerkiksi lomalla, kun päivärytmi ja ateriat ovat erilaisia kuin tavallisesti. Mutta jos muutokset ovat omalla kohdallasi epänormaaleja tai jos muutokset kestävät paria viikkoa pidempään, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Mene lääkäriin, jos

 • ulosteessa on verta
 • vatsa on kovana yli kaksi viikkoa
 • vatsa on löysänä yli kaksi viikkoa
 • vatsa on vuorotellen kova ja löysä yli kaksi viikkoa
 • suoli ei tunnu tyhjenevän kunnolla yli kahden viikon ajan.

Vatsaoireisiin voi olla monia eri syitä, mutta joskus ne johtuvat syövästä.

SYÖVÄN OIREET: Selittämätön verenvuoto

Verta voi ilmaantua eritteisiin tulehdusten, repeämien tai peräpukamien vuoksi. Suhtaudu kuitenkin aina selittämättömään verenvuotoon vakavasti ja ota yhteyttä lääkäriin.

Mene lääkäriin, jos

 • ulosteessa, virtsassa tai siemennesteessä on verta
 • vuodat verta emättimestä vaihdevuosien alettua
 • vuodat verta emättimestä seksin tai liikunnan jälkeen
 • oksennuksesta tai ysköksessä on verta.

Jotkut ruoka-aineet, kuten punajuuri, voivat värjätä ulosteet ja virtsan punaiseksi, mutta tämä on täysin harmitonta. Ilman syytä tapahtuva verenvuoto voi kuitenkin olla myös merkki syövästä. Muista, että uloste voi veren vaikutuksesta värjäytyä punaisen sijaan myös mustaksi.

SYÖVÄN OIREET: Muuttuneet luomet tai parantumattomat haavaumat

Muutokset luomien muodossa, koossa tai värissä tai haavaumat, jotka eivät parane, voivat johtua hyvälaatuisista ihomuutoksista tai tulehduksesta. Mutta jos havaitset muutoksia luomissa tai muualla ihossa, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Mene lääkäriin, jos

 • luomen koko, muoto tai väri muuttuu
 • luomeen tulee rupi tai se vuotaa verta
 • luomi kutisee tai tuntuu muuten erilaiselta
 • ihon tai suun haavauma ei parane kuukaudessa.

Oman ihon ja luomien ulkonäköä kannattaa tarkkailla, jotta huomaa mahdolliset muutokset niissä. Muutokset voivat olla täysin harmittomiakin mutta myös syövän oire.

SYÖVÄN OIREET: Uusi kyhmy tai vanha kyhmy, joka muuttaa muotoaan

Hyvälaatuisia kyhmyjä voi tulla mihin tahansa kehossa infektion tai kystan johdosta, mutta jos havaitset uuden kyhmyn tai muutoksia vanhassa, mene lääkäriin.

Mene lääkäriin, jos

 • havaitset uuden kyhmyn rinnassa tai kiveksissä tai jos vanhassa kyhmyssä tapahtuu muutoksia
 • löydät kainaloista, nivusista tai kaulasta uuden kyhmyn tai muutoksia vanhassa
 • uusia kyhmyjä tai turvotusta jossain päin kehoa
 • vanha kyhmy kasvaa tai muuttaa muotoaan – vaikka kyhmy ei olisikaan kipeä tai arka.

Kyhmyt voivat olla myös hyvälaatuisia, mutta aivan samoin ne voivat olla syövän oire.

LUE MYÖS: Ovatko imusolmukkeesi turvonneet? Näin tarkistat, voiko kyseessä olla syövän oire

Millaiset oireet huomataan ensin?

Tanskan syöpäyhdistys on selvittänyt, millaisiin oireisiin tanskalaiset kiinnittävät varmimmin huomiota mahdollisina syövän merkkeinä. Tuloksista käy ilmi, että erilaisiin kehon ja elimistön muutoksiin kiinnitetään hyvin eri tavalla huomiota.

Tunnetuimmat syövän oireet

 • Muutokset luomissa: 92 %
 • Kyhmyt: 89 %

Vähiten tunnetut syövän oireet

 • Parantumattomat haavat: 45 %
 • Pitkään jatkuneet nielemisvaikeudet: 48 %
 • Pitkään jatkunut yskä tai kurkun käheys: 49 %

Tutkimuksesta kävi ilmi, että naiset ovat miehiä tietoisempia mahdollisista syöpäoireista. Sukupuolten välinen ero oli suurin laihtumisen kohdalla: 78 % naisista osasi yhdistää laihtumisen syöpään, kun miehillä vastaava luku oli 65 %. Myös parantumattomien haavojen ja selittämättömän verenvuodon kohdalla naiset olivat miehiä tietoisempi siitä, että nämä saattavat olla oireita syövästä.

Sen lisäksi, että pitää silmällä muutoksia omassa kehossa, naisten kannattaa lisäksi tarkkailla myös oman lähipiirin miehiä mahdollisten oireiden varalta ja kehottaa heitä hakeutumaan lääkäriin, jos oireita ilmenee.

Esimerkki: munasarjasyövän oireet tunnetaan huonosti

Oireiden ja muutosten havaitseminen on avainasemassa. Oireiden havaitseminen on kuitenkin vaikeaa, jos ei ole selvillä siitä, millaisia oireita pitää silmällä. Otetaan esimerkiksi munasarjasyöpä, joka on Suomessa toiseksi yleisin gynekologinen syöpä ja jossa uusia tapauksia kirjataan vuosittain noin 400. Tauti on aluksi oireeton, joten todetut tapaukset ovat usein jo pitkälle edenneitä, mikä heikentää ennustetta.

Millaisiin oireisiin sitten tulisi kiinnittää huomiota? Munasarjasyövän kohdalla oireet alkavat usein vasta taudin levittyä vatsaonteloon, jolloin oireina voivat olla vatsakivut, turvotus, vuotohäiriöt ja väsymys. Myös virtsaamis- ja ulostamisvaivoja voi esiintyä, jos kasvain painaa virtsarakkoa tai suolistoa.

Brittiläisen Target Ovarian Cancer -järjestön tutkimusten mukaan tietoisuus munasarjasyövän oireista naisten keskuudessa on huonolla tolalla: vain 20 % osasi yhdistää vatsakivut ja turvotuksen munasarjasyöpään. Lisääntyneen virtsaamistarpeen tai pidätysvaikeuksien yhteyden syöpään tunsi vain muutama prosentti. Se, ettei oireita osata yhdistää munasarjasyöpään oli myös suurin syy siihen, etteivät naiset hakeutuneet oireiden vuoksi lääkäriin.

Miksi emme mene lääkäriin syöpäoireen havaittuamme?

Mennäkö lääkäriin vai ei? Siinäpä kysymys. Olet kenties itsekin ollut joskus tilanteessa, jossa sinulla on oire tai muutos kehossasi, mutta et ollut varma, kannattaako sitä lähteä näyttämään lääkärille. Monissa muissa tapauksissa voi olla hyvä idea odottaa päivä tai pari ennen lääkäriin menoa, kuten vaikkapa kuumeen kohdalla, mutta kun on kyse mahdollisista syövän oireista, lääkäriin kannattaa mennä viipymättä. Potilaan on turha ajatella tuhlaavansa lääkärin aikaa, kun on kyse syöpäepäilystä.

Syövästä selviämisen ja mahdollisimman kevyellä hoidolla selviämisen mahdollisuus kasvaa mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä on todettu. Siksi onkin kiinnostavaa selvittää, mikä saa ihmiset lykkäämään lääkäriin hakeutumista. Tanskalaisen Kræftens Bekæmpelse -syöpäjärjestön tutkimuksessa selvitettiin, miksi ihmiset eivät mene lääkäriin, vaikka ovat havainneet mahdollisesti vakavaan sairauteen viittaavan oireen.

Tavallisimmat syyt olla menemättä lääkäriin

 • 42 % halusi odottaa ja katsoa
 • 24 % ei halunnut olla vaivaksi
 • 16 % ei tiennyt, mitkä oireet ovat sellaisia, että niiden takia on mentävä lääkäriin
 • 11 % pelkäsi, mitä lääkäri tutkimuksissa löytää

Myös brittiläisen Cancer Research UK:n tutkimuksessa tultiin samankaltaisiin tuloksiin eli että moni jättää syövän varhaiset oireet huomiotta ja hakeutuu lääkäriin liian myöhään.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että jopa puolet osallistujista jättää oireet ja vaivat huomiotta eikä mene lääkäriin, koska pelkää tuhlaavansa lääkärin aikaa.

Paina siis mieleen, millaisten oireiden vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin ja muista myös, ettet koskaan tuhlaa lääkärin aikaa tai ole vaivaksi! Mene siis viipymättä lääkäriin, jos epäilet, että kehossasi tapahtunut muutos tai oire voisi olla oire syövästä. Varaa siis aika heti!

Lähteet: Tanskan syöpäyhdistys, Britannian syöpätutkimusjärjestö, Duodecim terveyskirjasto

LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus