Mistä tietää, milloin suurentunut imusolmuke voi olla oire syövästä?

Suurentuneet imusolmukkeet voivat johtua monestakin syystä. Kyhmyjen lisäksi kannattaa tarkkailla myös muita oireita.

Nainen suihkussa

LÖYSITKÖ KYHMYN KAULALTASI? Kaulalla tuntuva patti voi olla syövän oire. Lue, milloin suurentunut imusolmuke kannattaa tutkituttaa lääkärillä.

Esimerkiksi kaulalle tai kainaloon ilmaantunut kyhmy voi säikäyttää, sillä suurentuneet imusolmukkeet yhdistetään usein syöpään. Useimmiten tällaiset patit ovat harmittomia, mutta niiden syy kannattaa selvittää jo oman mielenrauhankin vuoksi.

Suurentuneen imusolmukkeen aiheuttajana voi nimittäin olla esimerkiksi hyvän- tai pahanlaatuinen kasvain tai nielutulehdus. Kyhmy kaulalla voi olla myös kysta eli nesterakkula.

Kivuton kyhmy voi kieliä vakavasta vaivasta

Turvonneen imusolmukkeen aiheuttajasta voi saada osviittaa sen perusteella, onko kyhmy kipeä ja aristava.

Oire syövästä vai tulehduksesta?

  • TULEHDUSOIRE: Jos kyhmy liittyy tulehdukseen, se todennäköisesti aristaa.

  • SYÖVÄN OIRE: Syövän oireena esiintyvät kyhmyt ovat yleensä kivuttomia.

"Imusolmukkeen imusolut aktivoituvat reagoidessaan tulehdukseen. Kun imusolmuke aristaa, se tarkoittaa vain, että imusolut ovat aktiivisia,” syöpälääkäri Janne Villemoes Bigaard selittää.

Toisin sanoen jos imusolmuke aristaa koskettaessa, kyseessä on todennäköisesti vain elimistön immuunijärjestelmän reaktio sen taistellessa tulehdusta vastaan esimerkiksi angiinan tai hammastulehduksen vaivatessa.

Sen sijaan suurentunut imusolmuke, joka ei arista, voi olla syövän merkki.

"Syöpä ei tunnu kivuliaana kyhmynä. Elimistössä esiintyvät syöpäsolut kerääntyvät imusolmukkeeseen, jolloin se kasvaa. Tämä ei aiheuta kipua, mutta imusolmuke kasvaa ja tuntuu kovalta,” Villemoes Bigaard kuvailee.

Imusolmukkeet osana immuunipuolustusta

Eri puolilla elimistöä on noin 600 imusolmuketta, jotka ovat osa immuunijärjestelmää. Imusolmukkeiden tehtävänä on suodattaa imunestettä, jota erittyy verisuonista kudoksiin ja niistä edelleen imusuonia pitkin imusolmukkeisiin. Imusolmukkeista neste palautuu jälleen verenkiertoon.

Imusolmukkeet keräävät niiden läpi virtaavasta imunesteestä bakteereita ja viruksia, jolloin imusolmukkeiden imusolut aktivoituvat taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan. Tällöin imusolmukkeet suurentuvat ja alkavat tuntua aroilta.

Imusolmukkeita on etenkin kaulalla, kainaloissa, nivusissa ja kyynär- ja polvitaipeissa. Hammastulehdus voi esimerkiksi oireilla leuan alla tai kaulalla tuntuvana kyhmynä, virtsatietulehdus puolestaan nivusten alueen kyhmynä ja sormen sisäänkasvanut kynsi kainalossa. Näissä kohdissa imusolmukkeen suureneminen on helpointa huomata, sillä ne sijaitsevat heti ihon alla. Imusolmukkeita on myös muualla elimistössä, esimerkiksi suolistossa.

Tulehduksen aiheuttama imusolmukkeen turvotus laskee lähitellen, mutta on myös normaalia, että imusolmuke voi olla tuntua jatkossakin hieman suurentuneelta.

Imusolmukkeiden suureneminen voi kertoa syövästä

IMUSOLMUKKEET ERI PUOLILLA KEHOA Imusolmukkeita on eri puolilla kehoa. Tunnustelemalla löytyvät helpoimmin nivusten, kaulan ja kainaloiden alueella sijaitsevat imusolmukkeet.

© iStock

Näin voit tutkia imusolmukkeita itse

Suurentunut imusolmuke ei siis sinänsä ole vielä merkki mistään vakavasta. Jos imusolmuke ei arista, syynä on kuitenkin todennäköisesti jokin muu kuin tulehdus.

Kun imusolmuke tuntuu suurentuneen, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin.

4 asiaa, joihin on syytä kiinnittää huomiota

  • Aristaako imusolmuke? Jos imusolmuke tuntuu aralta, suurentuminen liittyy todennäköisesti tulehdukseen, esimerkiksi kaulan alueella nielutulehdukseen. Jos suurentunut imusolmuke ei arista, se kannattaa tutkituttaa.
  • Laskeeko turvotus ajan mittaan? Jos suurentumaan ei liity tulehdusoireita, kannattaa seurata tilannetta parin viikon ajan. Jos suurentuma ei pienene tai imusolmuke kasvaa edelleen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
  • Onko imusolmuke kova vai pehmeä? Normaalisti suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pehmeiltä. Jos imusolmukkeeseen kerääntyy syöpäsoluja, se muuttuu kovan tuntuiseksi.
  • Esiintyykö muita oireita? Jos samaan aikaan esiintyy esimerkiksi selittämätöntä laihtumista, yöhikoilua, väsymystä tai ruokahaluttomuutta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanototelle.

    Jos imusolmukkeen suureneminen ei ole selkeästi yhteydessä mihinkään tulehdustilaan, imusolmuke on kivuton ja kovan tuntuinen ja suurentumisen yhteydessä esiintyy muita, selittämättömiä oireita, kannattaa syy selvityttää lääkärillä.

Malttia kotidiagnosointiin

Vaikka syöpä huolettaisi, ei imusolmukkeita kannata syynätä jatkuvasti. Ne saattavat jopa ärtyä ylenpalttisesta painelusta, eikä ahkerakaan kotitarkkailu takaa, että kaikki poikkeavuudet tulisi huomattua.

Jatkuva tarkkailu voi lisäksi vain lisätä huolta entisestään, kun ajatukset pyörivät mahdollisten sairauksien ympärillä.

Kaulan ja kainaloiden imusolmukkeita voi tutkia aika ajoin, mutta muun kehon syynäyksen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota ennemminkin vointiin yleisesti, kuten nukkumiseen, ruokahaluun ja suoliston toimintaan.

Jos näissä ilmenee yllättäviä muutoksia, kannattaa vastauksia hakea lääkärin vastaanotolta.

LUE MYÖS: Tunnetko 7 yleisintä syövän oiretta?