Kipulääkkeissä on totisesti valinnan varaa. Ensin pitää valita vaikuttava aine. Jos valitset parasetamolin, saatavilla olevien tuotteiden nimiä ovat ainakin Panadol, Para-Tabs ja Paracetamol. Vaikuttava aine kannattaa valita sen mukaan, onko sinulla kuumetta, lihas- tai nivelkipua, hammassärkyä vai päänsärky tai kuukautiskipuja. Kerromme, mikä lääke tepsii mihinkin vaivaan.
Särkylääke, tulehduskipulääke vai kuumelääke? Kerromme, miten erilaiset kipulääkkeet eroavat toisistaan, jotta osaat käyttää oikeanlaista lääkettä kuhunkin vaivaan. Tässä jutussa vastaamme yleisimpiin parasetamolia koskeviin kysymyksiin. Parasetamolia sisältäviä lääkkeitä ovat mm. Panadol, Para-Tabs ja Paracetamol Ratiopharm.
Parasetamoli ehkäisee prostaglandiinin muodostumista elimistössä. Prostaglandiini toimii välittäjäaineena, joka lähettää aivoihin kipusignaaleja elimistöstä.
Parasetamoli vaikuttaa myös aivojen lämmönsäätelykeskuksessa ja auttaa näin laskemaan kuumetta.
Kuinka paljon parasetamolia voi enintään ottaa?
2 kpl 500 mg:n tabletteja enintään 3–4 kertaa vuorokaudessa
Miten parasetamolia otetaan?
Ota tabletit pienen vesimäärän kanssa.
Mitä sivuvaikutuksia parasetamolilla on?
Ohjeita noudattaen sivuvaikutuksia ei yleensä tule. Parasetamolin pitkäaikainen liikakäyttö voi vaurioittaa maksaa hengenvaarallisesti.
Kenelle parasetamoli ei sovi?
Älä käytä parasetamolia, jos sinulla on maksavaurio tai jos käytät runsaasti alkoholia. Yli 3 mg vuorokaudessa voi olla maksalle vaarallinen annos.
Voiko parasetamolia ottaa yhdessä muiden kipulääkkeiden kanssa?
Parasetamolia voi käyttää yhdessä ibuprofeenia, ketoprofeenia ja naprokseenia sisältävien kipulääkkeiden, kuten Buranan ja Ibumaxin, Ketorinin tai Promaxenin, kanssa.