8 helppoa harjoitetta päänsäryn lievittämiseen

Päänsärky on monille tuttu vaiva. Näillä harjoitteilla voit saada sekä välitöntä että pitkäaikaista helpotusta kipuun.

Päänsärystä kärsivä nainen hieroo hartiaansa

APUA JÄNNITYSPÄÄNSÄRKYYN Päänsärkyä voi usein lievittää hieromalla pois niskan ja hartioiden lihasten kireyksiä.

© Jakob Helbig

Säännöllisellä harjoittelulla niska- ja pääkivuista voi päästä muutamassa viikossa jopa kokonaan eroon. Harjoitteet auttavat myös helpottamaan jännityspäänsärkyä aina tarvittaessa, sillä vaikutuksen voi tuntea jo viidessä minuutissa.

MITEN HARJOITTEET VAIKUTTAVAT

  • Ylävartalon lihakset ja nivelet vahvistuvat ja tulevat joustavammiksi.

  • Liikkuvuuden lisääminen ja jännitysten lievittäminen parantavat hapen kulkua lihaksiin.

  • Tehokkaampi hapen kulku lievittää kipua välittömästi, ja rentouttava vaikutus säilyy pitkään.

Lataa päänsärkyä lievittävä treeniohjelma saman tien - ja aloita heti tänään!

Lempeää lievitystä päänsärkyyn

Päänsärky vaikuttaa niin mielialaan kuin keskittymiseenkin. Pahimmillaan se lamaannuttaa toimintakyvyn kokonaan ja toistuu päivästä toiseen. Päänsärky on hyvin yleinen vaiva, joka voi johtua monesta tekijästä.

Yleisin päänsäryn muoto on lihasperäinen jännityspäänsärky: sitä kokee jossain vaiheessa elämäänsä yli puolet ihmisistä. Jännityspäänsärkyyn liittyvät sekä niskan ja hartioiden jännitykset että henkiset tekijät, kuten ahdistus ja liiallinen henkinen kuormitus.

LUE MYÖS: Miksi päätä särkee?

Jännityspäänsäryn taustalla on usein tiettyjen lihasten vääränlainen työnjako ja kiristyminen, joka voi johtua pään tai hartioiden huonosta asennosta, purentaviasta tai hampaiden narskuttelusta, stressistä tai huonosta nukkuma-asennosta.

Jos lihasten epätasapainoinen kuormitus jatkuu pitkään, osa kehosta on jatkuvassa jännitystilassa, ja ne kehonosat, jotka voisivat tukea ja helpottaa ylikuormittuneiden lihasten taakkaa, jäävät vaille käyttöä. Tämä koskee etenkin ylävartalon lihaksia.

Mistä päänsärky voi johtua

  • Liian vähäinen liikunta
  • Liian vähäinen ulkoilu
  • Liian vähäinen yöuni
  • Pinnallinen hengitys
  • Liian vähäinen nesteesaanti
  • Vääränlainen istuma-asento

LUE MYÖS: Mitä on migreeni?

Vahvista ja rentouta lihaksia

Jännityspäänsäryn hoidossa tärkeimpiä keinoja ovat liikunta, etenkin syviä, ryhtiä tukevia lihaksia vahvistava harjoittelu ja ulkoilu. Myös kaulan, niskan ja hartioiden lihasten vahvistaminen ja rentouttaminen auttaa sekä kannattelemaan päätä oikein että ehkäisemään ­lihasjännityksiä.

Ohjelmamme harjoitteet on tehty vahvistamaan ja rentouttamaan jännityspäänsärkyyn vaikuttavia ­lihaksia, ja niiden avulla voi myös lievittää akuuttia lihasjännityksestä johtuvaa kipua jo viidessä minuutissa.

LUE MYÖS: Mitä Hortonin syndrooma on?