Asetyylisalisyylihappo, ASA eli aspiriini – kipulääkeopas

Reseptivapaissa särkylääkkeissä on valinnan varaa ja vaikuttavia aineita on erilaisia. Yleisiä asetyylisalisyylihappolääkkeitä ovat Aspirin, Disperin ja Treo sekä flunssalääke Finrexin. Oletko varma, että aspiriini sopii lievittämään kipua, johon aiot sitä ottaa? Tarkista täältä, mihin aspiriini sopii.

Aspiriinitabletteja kädessä

ASETYYLISALISYYLIHAPPO, ASA ELI ASPIRIINI Ajattelitko ottaa kipuun aspiriinia? Tutustu aspiriiniksi kutsutun asetyylisalisyylihapon ominaisuuksiin ensin.

© iStock

Kipuun, tulehdukseen vai kuumetta alentamaan? Aiheuttavatko kipulääkkeet päänvaivaa? Me kerromme, mihin aspiriini (särkylääkkeet Aspirin, Disperin, Treo ja Finrexin) sopii.

Kysymyksiä aspiriinista

Mihin aspriinia kannattaa käyttää?

  • Tehoaa hyvin: lieviin kipuihin. Alentaa kuumetta, lievittää tulehduskipua, pieninä annoksina verisuonitukosten estossa. Nopea kivunlievitys esim. hammas- ja kuukautiskipuihin.

  • Ei sovi: vatsakipuihin.

Miten aspiriini toimii?

Asetyylisalisyylihappo (ASA) ehkäisee COX-entsyymin toimintaa. COX muodostaa useita tärkeitä elintoimintoja sääteleviä signaalimolekyylejä. Ilman COX-entsyymiä syntyy mm. vähemmän prostaglandiinia, joka lähetttää aivoihin kipusignaaleja.

Kuinka paljon aspiriinia saa enintään ottaa?

2 kpl 500 mg:n tabletteja enintään 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Miten aspiriinia otetaan?

Ota aspiriini aina aterian yhteydessä tai runsaan vesimäärän kanssa. Pitkäaikainen käyttö rasittaa vatsalaukkua. Käytä vain tilapäisesti.

Mitä sivuvaikutuksia aspiriinilla on?

Pahoinvointi, vatsakivut. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vuotavan vatsahaavan. Verenvuotoja voi olla vaikea tyrehdyttää. Voi lisätä kuukautisvuodon runsautta.

Kenelle aspiriini ei sovi?

Jos sairastaa vatsahaavaa, astmaa, jos on maksa- tai munuaisvaurioita, on raskaana, imettää tai käyttää verenohennuslääkkeitä, ei pidä käyttää aspiriinia. Kaikki tulehduskipulääkkeet voivat haitata raskaaksi tulemista.

Saako aspiriinia ottaa yhdessä muiden kipulääkkeiden kanssa?

Aspiriinia voi käyttää yhdessä parasetamolin kanssa.

Aspiriini, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni eivät sovi yhteen. Useita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti eikä yhdessä flunssalääkkeiden kanssa, flunssalääkkeissä on mukana jo kipulääke.