Apteekista saa monen merkkistä ja monenlaista särkylääkettä ilman reseptiä, mutta miten ne vaikuttavat, ja mikä särkylääke auttaa mihinkäkin kipuun? Lue, kannattaako valita särkylääke vai tulehduskipulääke, ja miten ne toimivat ja vaikuttavat.
Opas: Milloin särkylääkettä ja milloin tulehduskipulääkettä?
Kun päätä särkee, selkää kolottaa tai polveen sattuu, apua haetaan usein ensimmäisenä lääkekaapista. Keskivertokansalainen turvautuu särkylääkkeeseen jopa kahdesti viikossa, sillä käsikauppalääkkeet ovat edullisia ja niiden vaikutus on nopea.
Moni ei pidä särkylääkkeitä edes varsinaisina lääkkeinä, sillä niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Tästä huolimatta esimerkiksi ibuprofeeni, parasetamoli ja asetyylisalisyylihappo ovat lääkeaineita, eikä niitä tulisi käyttää pitkään ilman lääkärin määräystä.
Lääkkeistä ei ole suoranaista haittaa, kunhan pakkauksessa ilmoitettua annosta ei ylitetä eikä käyttö ole jatkuvaa. Myrkytyskeskukseen tulevista puheluista kuitenkin joka kuudes koskee pelkästään särkylääkkeitä, ja niiden liiallinen käyttö voi lievemmissäkin tapauksissa kuormittaa vatsan limakalvoja ja maksaa.
Yleisiä kysymyksiä reseptivapaista särkylääke- ja tulehduskipulääkevalmisteista
Erilaiset särkylääke- ja tulehduskipulääkevalmisteet
Pajunkuoresta keitettyä tai mesiangervosta uutettua rohtoa on käytetty jo tuhansia vuosia kipua lievittämään. 1820-luvulla onnistuttiin eristämään näiden rohtojen vaikuttava aine, asetyylisalisyylihappo, ja saksalainen lääketehdas kehitti siitä 1800-luvun lopulla särkylääke Aspirinin.
1950-luvulla alettiin markkinoida parasetamolia ja 1960-luvulla kehitettiin ibuprofeeni. Parasetamoli alkoi kiriä aspiriinin valta-asemaa, koska se aiheuttaa vähemmän sivuvaikutuksia. Koska parasetamolilla ei kuitenkaan ole tulehdusta hoitavaa vaikutusta, markkinoilla oli ja on edelleen tilaa uusille tulehduskipulääkkeille, kuten ketoprofeenille ja naprokseenille, joita on vasta viime vuosikymmeninä alettu myydä ilman reseptiä.
Miten reseptivapaat särkylääkkeet ja tulehduskipulääkkeet toimivat?
Ilman reseptiä myytäville tulehduskipulääkkeille, aspiriinille, ibuprofeenille, ketoprofeenille ja naprokseenille, on yhteistä se, että ne vaikuttavat elimistössä välittäjäaineisiin, joiden erityksen esimerkiksi sormeen tullut haava tai lihasrevähdys laukaisee. Välittäjäaineden tehtävä on kertoa aivoille kivun tunteesta. Samat välittäjäaineet liittyvät myös kuumeeseen ja tulehduksiin, joten tulehduskipulääkkeet vaikuttavat myös kuumetta ja tulehdusta lievittävästi.
Parasetamolin kipua lievittävän vaikutuksen mekanismia ei tunneta. Teorioita on kolme: vähäinen COX-2-entsyymin toiminnan estäminen, elimistön omien kannabinoidireseptorien epäsuora aktivoiminen ja kapsaisiinireseptorin aktivoiminen.
Pitääkö ottaa tulehduskipulääkettä vai särkylääkettä?
Ennen kuin kipua ryhtyy lievittämään lääkkeillä, on aina tärkeää miettiä, mistä kipu johtuu. Jos päätä särkee punaviinin juomisen jälkeen, kipu on itse aiheutettua: elimistö kertoo, että viiniä on nautittu liikaa. Jos taas kehon tuki- ja liikuntaelimiin sattuu, kipulääke voi helpottaa normaalia arkielämää merkittävästi, mutta kivun perimmäinen syy on selvitettävä silloinkin
Tulehduskipulääke tehoaa silloin, kun elimistössä on tulehdustila. Särkylääke taas toimii parhaiten särkyyn ilman tulehdusta.
- Parasetamoli
Parasetamoli (esim. Panadol) toimii särkyyn ja laskee kuumetta. Ei hoida tulehdusta.
Ota parastetamolitabletti veden kanssa. Vähän sivuvaikutuksia.
Älä käytät parasetamolia, jos maksasi on vaurioitunut tai muuten rasittunut.
Aspiriini eli ASA eli asetyylisalisyylihappo on tulehduskipulääke, joka sopii flunssan oireisiin, särkyyn, kuumeeseen, kuukautiskipuihin, nivelkipuihin ja jännitysniskasta johtuvaan päänsärkyyn.
Asetyylisalisyylihappo ohentaa verta.
Tulehduskipulääke otetaan aina aterian yhteydessä ja runsaan nestemäärän kanssa. Älä käytä aspiriinia, jos sinulla on mahahaava, olet raskaana tai käytät verenohennuslääkettä.
Ibuprofeeni (esim. Burana) ja ketoprofeeni (esim. Keto) ovat molemmat tulehduskipulääkettä. Ibuprofeeni ja ketoprofeeni auttavat flunssan oireisiin, tulehduskipuun, nivelkipuun ja jännitysniskasta johtuvaan päänsärkyyn.
Tulehduskipulääke otetaan aina aterian yhteydessä ja runsaan nestemäärän kanssa.
Yleisiä sivuvaikutuksia ovat vatsaoireet, ilmavaivat ja väsymys.
Ibuprofeenia ja ketoprofeenia voi käyttää yhdessä parasetamolin kanssa, mutta ei toisen tulehduskipulääkkeen kanssa.
Naprokseeni (Pronaxen) on tulehduskipulääke, joka sopii kuumetta alentamaan, lievittämään tulehduskipua, hammas- ja päänsärkyyn, kuukautiskipuihin, tuki- ja liikuntaelinkipuihin. Naprokseenin vaikutus kestää pitkään.
Tulehduskipulääke otetaan aina aterian yhteydessä ja runsaan nestemäärän kanssa.
Mitä tapahtuu, jos ottaa kipulääkettä viimeisen käyttöpäivän jälkeen?
Särkylääkkeet ja tulehduskipulääkkeet eivät pilaannu tai muutu vaarallisiksi, vaikka viimeinen käyttöpäivä olisi jo mennyt, mutta vanhentuneiden kipulääkkeiden toimivuudesta ei ole varmuutta, sillä vaikuttava aine on voinut laimentua.
Saako tulehduskipulääkkeitä käyttää alkoholin kanssa?
Sekä alkoholi että tulehduskipulääkkeet hajoavat maksassa, joka ylikuormittuu, kun molempia nautitaan yhtä aikaa. Tästä syystä ne saattavat viipyä ja elimistössä tavallista kauemmin ja vaikuttaa voimakkaammin. Ibuprofeenilla voi olla hidastavia ja veltostuttavia sivuvaikutuksia, joka voi voimistua alkoholin nauttimisen yhteydessä.
Saako särkylääkkeitä käyttää treenin aikana?
Treenaaminen kipulääkkeiden turvin on kuin rasittaisi laitetta, jonka varoitusmakanismit on kytketty pois päältä. Tuloksena voi olla ylirasitus ja kivun paheneminen entisestään.
Saako kipulääkkeitä käyttää treenikipuun?
Jos otat kipulääkettä aina, kun lihaksia aristaa, liikakäytön vaara on suuri, sillä kovan treenin jälkeinen kipu voi kestää päiviä. Tietyt kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo, lievittävät kivun lisäksi myös tulehdustiloja, esimerkiksi lihasten treenin jälkeistä itsekorjautumisprosessia. Tutkijat epäilevät, että tulehduskipulääkkeet saattavat jopa heikentää treenin vaikutusta.
Saako särkylääkettä ottaa, että pystyy nukkumaan?
Hyvä yöuni on kullanarvoinen asia. Jos särky estää nukkumisen, pieni kivunlievitys ennen nukkumaanmenoa voi pelastaa unet, mutta tavaksi sitä ei kannata ottaa! Kokeile, lievittäisikö kipuja pieni hieronta, rentoutusharjoitus tai lämmin suihku ennen nukkumaanmenoa.
Saako raskaana ollessa käyttää särkylääkkeitä?
Parasetamoli on ainoa särkylääke, jota voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana, ja silloinkin käytön pitää olla vähäistä. Raskaana kannattaa käyttää särkylääkkeen sijasta muita mahdollisia kivunlievitysmuotoja, ja parasetamoliin voi turvautua, jos muut keinot eivät auta. Tulehduskipulääkkeitä – aspriinia, ibuprofeenia, ketoprofeenia ja naprokseenia (viimeisen raskauskolmanneksen aikana) – ei suositella käytettäväksi raskauden aikana.