OPAS: Angiinan ja kurkkutulehduksen ehkäiseminen ja hoito
Angiina tai muuten vain kipeä kurkku on varmasti kaikille tuttu vaiva, mutta mistä tietää, mikä sairaus on kyseessä? Mikä on nielutulehdus ja mikä angiina? Ja miten kurkkukipua voi lievittää? Ohjeillamme tunnistat nielutulehduksen oireet ja lievität kurkun karheutta.
ANGIINA, KURKKUKIPU TAI NIELUTULEHDUS Streptokokin aiheuttamaa angiinaa hoidetaan antibiooteilla, mutta muunlaisissa kurkkutulehduksissa voidaan vain lievittää oireita esimerkiksi kuumilla juomilla.
Onko minulla angiina? Nieleminen tuottaa kipua, nielurisat ovat turvonneet ja kuumekin nousee. Joka vuosi tuhannet suomalaiset hakeutuvat lääkäriin kipeän kurkun vuoksi, ja talviaika on kurkkukivun sesonkiaikaa. Mutta mistä tietää, johtuuko kurkkukipu nielutulehduksesta? Käymme läpi kaiken tarpeellisen tiedon nielutulehdukseen liittyen ja annamme vinkkejä kurkkukivun lievittämiseen.
Kysymyksiä ja vastauksia angiinasta, kurkkutulehduksesta ja kurkkukivusta
Nielutulehdus on hengitysteiden nielurisojen ja ympäröivän kudoksen tulehdustila, jonka aiheuttaa useimmiten virus. Vain kolmasosassa tapauksista aiheuttajana on bakteeri, yleisimmin streptokokki, jonka aiheuttamaa nielutulehdusta kutsutaan angiinaksi.
Itse asiassa viruksen aiheuttamia nielutulehduksia saattaa olla vielä tätäkin enemmän, sillä myös niillä, joilla diagnosoidaan bakteerin aiheuttama nielutulehdus, on saattanut aiemmin olla diagnosoimaton viruksen aiheuttama tulehdus. Virusten aiheuttamat tulehdukset tekevät kudoksista alttiimpia myös bakteerin aiheuttamille tulehduksille.
Mistä nielutulehduksen aiheuttama kurkkukipu johtuu?
Elimistön tulehdustila herkistää hermot niin, että ne reagoivat voimakkaammin kipusignaaleihin. Nielutulehduksessa kipu esiintyy kurkun alueella, jossa tuntuu myös ärsytystä.
Nielutulehduksen aiheuttaa joko virus tai bakteeri, joka pääsee kurkun limakalvolle. Bakteerit ja virukset tarttuvat ihmisestä toiseen joko ilmateitse tai suoran tai epäsuoran kontaktin kautta.
Ihminen voi levittää viruksia ja bakteereita pisaratartuntana esimerkiksi yskimällä, aivastamalla tai vain puhumalla. Sekä bakteerien aiheuttama angiina että virusperäinen nielutulehdus voivat siis tarttua, jos esimerkiksi seisoo yskivän ja pärskivän ihmisen vieressä tai jos kättelee nielutulehduksesta kärsivää tai angiinaa sairastavaa. Bakteerit ja virukset tarttuvat lisäksi kosketuspinnoilta ihmisten käsiin, joten ne voivat lymyillä esimerkiksi ovenkahvoissa ja kädensijoissa.
On mahdotonta sanoa, kuinka pitkään bakteeriperäisen angiinan tai virusperäisen nielutulehduksen oireet kestävät. Edes sitä ei tiedetä, kumpi tauti on sitkeämpi, viruksen aiheuttama kurkkutulehdus vai bakteerin aiheuttama nielutulehdus eli angiina. Se kuitenkin tiedetään, että tarttumisriski on suurin silloin, kun oireet ovat pahimmillaan, joten silloin on syytä jäädä kotiin peiton alle, kunnes olo on parempi.
Nielutulehduksen ja angiinan oireet ja niiden vaikeus vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä viruksen vai bakteerin aiheuttama sairaus. Vain jotkut oireet ovat yhteisiä molempien tekijöiden aiheuttamille tulehduksille, mutta yleisesti ottaen bakteeri aiheuttaa vakavammat oireet eli angiina on pahempi.
Oireista ei voi suoraan päätellä, mikä taudin on aiheuttanut, mutta jotain osviittaa niistä voi saada. Alta näet millaisia oireita bakteerin aiheuttamaan angiinaan ja viruksen aiheuttamiin nielutulehduksiin liittyy.
Viruksen aiheuttaman nielutulehduksen tyypillisiä oireita:
Nenän ja kurkun ärsytys
Nielemiseen liittyvää vähäistä kipua
Ei lainkaan tai hyvin vähäistä lämmön nousua noin 38 asteeseen
Turvonneet imusolmukkeet kaulan alueella
Pahanhajuinen hengitys
Yleiskunto säilyy kohtuullisen hyvänä
Bakteerin aiheuttaman angiinan tyypillisiä oireita:
Punoitus nielussa ja turvonneet nielurisat, valkeat peitteet nielurisoissa
Voimakas kurkkukipu, joka tuntuu varsinin niellessä
Johtuuko kurkkukipu aina angiinasta tai kurkkutulehduksesta?
Ei, sillä kurkkukipu voi liittyä myös muihin ylähengitysteiden infektioihin. Vaikka tavalliseen flunssaan ei liitykään nielutulehdusta, kurkku voi tulla kipeäksi ja tulehtuneeksi myös flunssan tai influenssan yhteydessä. Kurkkukipu ja nielun peitteet voivat myös olla merkki mononukleoosista eli pusutaudista. Nielutulehduksen jälkitauteina voi esiintyä esimerkiksi tulirokkoa ja kurkkupaiseita.
Voiko angiinan tai kurkkutulehduksen diagnosoida itse?
Angiinan ja nielutulehduksen diagnosointi itse on vaikeaa. Jopa kokeneiden lääkäreiden voi olla vaikea löytää oikeaa diagnoosia pelkkien oireiden perusteella. Tämä johtuu siitä, että viruksen ja bakteerin aiheuttamien nielutulehdusten oireet ovat osin samantyyppiset ja kurkkukipu voi olla oire myös muusta sairaudesta.
Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kurkku on ollut todella kipeä monta päivää ja jos on kuumetta. Kurkun tutkimisen lisäksi lääkäri voi ottaa nielunäytteen, josta tehdään nieluviljely tai nk. pikatesti bakteeriperäisen tulehduksen eli angiinan diagnosoimiseksi. Jos olo on vain hieman sairas ja kuume pysyy alle 38 asteessa, kannattaa odottaa taudin ohimenoa. Silloin on todennäköisesti kyse virusperäisestä nielutulehduksesta, jolle lääkärikin voi tehdä hyvin vähän.
Lääkäriin hakeutuminen riippuu myös yleisestä voinnista ja yleiskunnosta. Jos kärsii esimerkiksi keuhkoahtaumataudista, kannattaa hakeutua heti lääkäriin, sillä tulehdus voi levitä nielusta keuhkoihin ja pahentaa hengitysteiden oireita.
Mene lääkäriin
jos kurkku on monta päivää todella kipeä ja olet kuumeinen.
jos olo ei parane kolmen päivän jälkeen. Jos olo on kovin huono, voi hakeutua lääkäriin jo aikaisemmin.
jos oireet eivät hellitä 3-5 päivän antibioottikuurin jälkeen ja erityisesti jos kipu siirtyy vain toiselle puolelle kaulaa ja jos sinulla on vaikeuksia avata suuta. Nielutulehdus on tällöin voinut kehittyä paiseeksi kurkussa.
Kuinka nopeasti angiina tai nielutulehdus paranee?
Angiinasta tai virusperäisestä nielutulehduksesta paraneminen voi kestää 3-7 päivää riippumatta siitä kummasta on kyse. Antibioottihoidolla angiinan oireiden kestoa voidaan tyypillisesti lyhentää noin päivän verran.
Miksi angiinaa ja nielutulehdusta esiintyy enemmän talviaikaan?
Tähän ei ole täsmällistä vastausta, mutta syy liittyy varmasti ilmastoon. Talviajan kylmät lämpötilat saavat aikaan hyvät elinolosuhteet viruksille ja bakteereille, jotka voivat aiheuttaa nielutulehduksen. Kylmä sää saa myös aikaan sen, että ihmiset hakeutuvat sisätiloihin, joissa ovat kosketuksissa toistensa kanssa, jolloin tarttuvat taudit pääsevät leviämään.
Voiko angiinaa ja kurkkutulehdusta ennaltaehkäistä?
Kipeään kurkkuun ei ole olemassa mitään ihmelääkettä, jolla kurkkukivun voi parantaa heti sen ilmaannuttua, mutta viruksia ja bakteereita vastaan voi suojautua usein eri tavoin.
Pidä etäisyyttä muihin
Aina kun ihminen yskii, aivastaa tai vaikka vain puhuu, ilmaan leviää pisaroita, joissa voi olla sekä viruksia että bakteereita. Yritä siis pysyä kaukana sairaista, sillä sairaimmillaan ihminen myös tartuttaa muita kaikkein tehokkaimmin.
Yskiessä peitä suu hihalla
Peitä suu paperinenäliinalla tai hihalla, kun yskit tai aivastat, sillä se vähentää tautien leviämistä. Jos peitit suun kämmenellä, muista pestä kädet yskimisen jälkeen.
Noudata terveellisiä elintapoja
Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja stressin pitäminen minimissä lisäävät vastustuskykyä. Voit edelleen sairastua, mutta todennäköisesti toivut sairaudesta nopeammin etkä tule yhtä sairaaksi kuin epäterveellisiä elintapoja noudattavat.
Pese kädet usein
Angiinan ja kurkkutulehduksren riskiä voi pienentää hyvällä käsihygienialla, sillä virukset ja bakteerit siirtyvät käsistä helposti nenän ja suun limakalvoille. Pese siis kädet usein päivän mittaan ja vältä omien kasvojen koskettelua erityisesti, jos olet koskenut ovenkahvoihin ja kädensijoihin, joihin monet ihmiset ovat koskeneet.
Pukeudu lämpimästi
Tutkimusten mukaan vastustuskyky heikkenee merkittävästi, jos kehon äärialueet, kuten jalat, kylmettyvät. Siksi kannattaa käyttää käsineitä ja villasukkia. Tosin jos on jo saanut virus- tai bakteeritartunnan, pukeutumisella ei ole sairastumisen kannalta juuri väliä.
Tuuleta sisätilat
Virukset voivat jäädä ilmaan pitkäksi aikaa vapautumisensa jälkeen. Jos haluaa välttää sairastumisen, kannattaa tuulettaa sisätiloja säännöllisesti, jolloin ilmankosteus vähenee ja virusten elinolot muuttuvat huonommiksi. Myös pölynimuria kannattaa käyttää, jotta pöpöt eivät jää pölyyn piileskelemään.
Miten angiinan ja kurkkutulehduksen oireita voi lievittää?
Viruksen aiheuttamaan kurkkutulehdukseen ei ole hoitoa, mutta jos tulehdus on todettu anginaksi eli streptokokin aiheuttamaksi bakteeritulehdukseksi, lääkäri voi määrätä angiinaan antibiootteja. Niiden vaikutus taudinkuvaan on tosin rajallinen; antibiootit lievittävät hieman angiinan oireita ja lyhentävät kurkkutulehduksen kestoa.
Bakteerin aiehuttaman angiinan hoito onnistuu siis antibiooteilla, mutta muita hoitomuotoja ei oikeastaan ole, täytyy vain odottaa, että tulehdus menee ohi. Angiinan ja virusperäisen kurkkutulehduksen oireita voi lievittää kotikonstein. Lue alta, millaisia nämä keinot ovat.
Kuuma juoma
Vanhan viisauden mukaan kipeä kurkku paranee kuumia juomia juomalla. Todellisuudessa paranemista ei tapahdu, mutta kuuma juoma voi lievittää kurkkukipua ja helpottaa oloa. Jos juot teetä, saat samalla vastustuskykyä tukevia antioksidantteja. Teehen voi laittaa hunajaa, jolla on todettu olevan bakteereja vähentävä vaikutus, vaikka vaikutus tosin onkin hyvin vähäinen. Kuumaan juomaan voi laittaa myös hieman rommia, sillä alkoholilla on turruttava ja rentouttava vaikutus, joka voi vähentää kurkun ärsytystä.
Kurkkutlehduksen aiheuttamaa kurkkukipua voi lievittää kurkkutableteilla, joissa on usein hieman paikallispuudutusainetta, joka rauhoittaa limakalvoja. Tabletteja saa apteekista ilman reseptiä.
Kuumetta alentavat lääkkeet
Jos sinulla on kuumetta, voit ottaa kuumetta alentavaa särkylääkettä, esimerkiksi parasetamolia, 3-4 kertaa päivässä, jolloin voit välttää kuumeen nousun korkealle. Muista säädellä annostusta potilaan mukaan. Särkylääke voi helpottaa myös nielutulehdukseen liittyvää sairasta oloa.
Jäätelö
Jos sinulta on poistettu lapsena kita- tai nielurisat, muistat varmaan, että leikkauksen jälkeen sai syödä mielin määrin jäätelöä. Kylmällä jäätelöllä on rauhoittava vaikutus kurkkukipuun, joten jos kurkkusi on kovin kipeä, jäätelö ei ainakaan pahenna tilannetta.
Lepo
Angiinaa tai kurkkutulehdusta sairastaessa on tärkeää levätä riittävästi, jotta elimistö saa aikaa toipua kunnolla. Kuumeisena on aina syytä pysytellä kotona ja vielä mielellään yksi kuumeeton päiväkin, jotta toipuminen ei turhaan hidastu.