Nainen laittaa herätyskelloa pois päältä sängyssä
© iStock

24 tunnin täsmäisku flunssaa vastaan

Aloita vastaisku heti aamusta, kun tunnet ensimmäiset oireet. Näin saatat päästä niskan päälle ja selättää alkavan taudin ennätysajassa. Annamme ohjeet ensimmäisen flunssapäivän vastatoimiin tunti tunnilla.

tiistai 13. joulukuuta 2016 teksti M. Kreutzer

Kun tunnet flunssan saavan sinusta otteen, käy välittömästi vastatoimiin! Oikein valittu strategia auttaa flunssan nujertamisessa. KUNTO PLUSsan ohjeiden avulla saat taudin selän taittumaan jo yhdessä vuorokaudessa ja paranemaan puolta nopeammin kuin tavallisesti.

Kysymyksiä ja vastauksia influenssasta: Mitkä ovat influenssan oireet?


Näin taltutat taudin tunti tunnilta  

8.00 

Auringonhattu auttaa
Auringonhattu saa tutkimusten mukaan immuunipuolustuksen työskentelemään tehokkaammin vilustumista vastaan. Sen nauttiminen voi edistää paranemista ½-1½ vuorokaudella. Auringonhattu-uutetta saa sekä kapseleina että tippoina.

9.00

Aamushotti ravitsee ja suojaaHedelmien ja vihannesten ravintoaineet vahvistavat immuunipuolustusta. Kaali ja värikkäät marjat suojaavat elimistöä hapettumisen synnyttämiltä haitallisilta yhdisteiltä, ja inkivääri estää virusta tarttumasta nieluun, hengitysteihin ja nenään. Tarjoile siis elimistölle tehoeväät flunssan nujertamiseen. 

Katso täältä ohjeet terveellisten mehujen valmistukseen!

Inkiväärishotti – reseptit moneen makuun


10.30

Taklaa virus teellä ja hunajallaTeessä on todella runsaasti immuunipuolustusta vahvistavia antioksidantteja. Ne ovat kullanarvoisia silloin, kun nuhakausi koettelee elimistöä. Lisää tilkka hunajaa, koska se muodostaa nieluun bakteereja torjuvan kalvon, joka lievittää kurkun kirvelyä.

12.00

Siemenistä ensiapua lounaallaSekä seesaminsiemenissä että pinjansiemenissä on runsaasti sinkkiä, joka ehkäisee tehokkaasti liman erittymistä. Tutkimusten mukaan aimo annos sinkkiä flunssan ensimmäisen vuorokauden aikana tehoaa niin hyvin, että tauti lyhenee useilla vuorokausilla.

Kokeile esimerkiksi seesaminsiemenillä koristeltua lohisalaattia tai pellavansiemennäkkileipää.


Tukkoinen nenä ja kipu poskipäiden alueella voivat johtua poskiontelontulehduksesta. Katso, millä muilla tavoin poskiontelontulehdus voi oireilla sekä miten sitä voi hoitaa.

14.30

Juo paljon päivän mittaan
Virustaudit saavat hikoilemaan, koska elimistö käyttää kehon nesteitä kuona-aineiden ja virusten huuhtelemiseen nielun ja nenän limakalvolta. Siksi runsas nesteensaanti nopeuttaa tervehtymistä. Jokaista astetta, minkä, elimistön lämpö nousee yli 37 asteen, tarvitset ½ litraa ylimääräistä nestettä.

Jos pelkkä vesi ei maistu, kokeile raikasta sitruunavettä!

16.30

Liemi lisää vastustuskykyä
Kun keität lihaliemen lihaisista luista, saat aimo annoksen arginiini-­aminohappoa, joka on tutkimusten mukaan vahvistaa immuunipuolustusta tehokkaasti. Liemi on juuri sopiva iltapäivän välipala silloin, kun virus yrittää iskeä kimppuusi. 

Kokeile esimerkiksi herkullista inkiväärillä maustettua kanakeittoa.

18.30

Sinkki on paras vastalääkeSamoin kuin lounaalla on syytä tankata sinkkiä siemenistä, on tärkeää nauttia sinkkiä myös illalla. Äyriäiset ovat loistavia sinkin lähteitä, ja niistä saa myös reilusti seleeniä, joka myös on tärkeää immuunipuolustukselle.

Hyvinvointia voi tukea oikeilla ruokavalinnoilla.

22.00

Lima pois "sarvikuonolla"Huuhtelu on limakalvoille hellävaraisempaa kuin nuhasuihkeet. Huuhdo nenä ennen nukkumaanmenoa. Huuhtelu saa nenän limakalvot rentoutumaan ja käynnistää puhdistusmekanismeja, jotka poistavat viruksia. Sekoita 1 tl suolaa puoleen litraan kädenlämpöistä vettä, ja huuhdo nenä nenänhuuhtelukannulla eli "sarvikuonolla", jollaisia saa apteekeista ja verkkokaupoista noin 10 euron hintaan.Kaada vesi toisesta sieraimesta sisään anna sen valua toisesta ulos. Jos nenän limakalvot ovat heikot, käytä A-vitamiini­tippoja huuhtelun sijasta.

22.30

Pitkä uni lievittää
Elimistö parantaa itseään syvän unen aikana. Siksi flunssankin nujertamiseksi on tärkeää mennä aikaisin vuoteeseen ja nukkua sikeästi ja hyvin. Pääpuolen kohottaminen lievittää oloa, koska ylimääräinen lima, jota nuhaisena erittyy, valuu takaisin nieluun eikä tuki nenää. Ei ehkä kuulosta erityisen herkulliselta, mutta tutkimusten mukaan oman nenäeritteen nieleminen vahvistaa immuunipuolustusta (niin tapahtuu koko ajan, tahtoipa sitä tai ei – nielemme noin 250 ml joka päivä). 

Jos uni ei tahdo tulla, kokeile tätä nopeaa niksiä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee