Näin hoidat poskiontelotulehdusta

Flunssan aikana voi syntyä poskiontelotulehdus joko flunssavirusten vuoksi tai nuhakuumeen jälkitautina bakteerien vuoksi. Tulehdus menee useimmiten ohi itsestään, mutta kipua voi silloinkin lievittää monin tavoin.

Nenäänsä pitelevä nainen, jolla on poskiontelotulehdus

POSKIONTELOTULEHDUS Kipua voi olla eri paikoissa riippuen siitä, kumpi poskiontelo on tulehtunut. Jos kipu on silmien tienoilla, poskiontelotulehdus on todennäköisesti otsaontelossa.

© iStock

Onko kasvoillasi kiristävä tunne? Särkeekö päätä, jos kumarrut eteenpäin? Onko sinulla flunssa? Sinulla saattaa hyvinkin olla poskiontelotulehdus. Se tulee usein nuhakuumeen jälkitautina, mutta voi johtua muistakin syistä. Kaiken, mitä olet aina halunnut tietää ja vinkkejä, miten lievittää poskiontelotulehdusta, löydät täältä.

Poskiontelotulehdus

Mikä on poskiontelotulehdus?

Poskiontelotulehdus tai sinuiitti on nenän sivuonteloissa tai otsaonteloissa esiintyvä tulehdus. Tulehdus voi olla joko akuutti tai krooninen.

Akuutti poskiontelotulehdus

 • Akuutti poskiontelotulehdus on yleensä flunssaviruksen aiheuttama ja johtuu nenän limakalvojen turpoamisesta, joka estää sivuonteloiden kunnollisen tyhjenemisen. Silloin nenässä luonnostaan olevat bakteerit saavat mahdollisuuden aiheuttaa tulehduksen.

 • Poskiontelotulehdus on tavallisimmin sivuonteloissa, mutta voi sijaita myös otsaontelossa tai muissa kasvojen onteloissa. Tulehdus voi myös siirtyä ontelosta toiseen tai olla niissä kaikissa yhtä aikaa.

 • Akuutti poskiontelotulehdus kestää enintään 12 viikkoa.

 • Akuutti poskiontelotulehdus menee useimmiten ohi itsestään.

Krooninen poskiontelotulehdus

 • Poskiontelotulehdus voi kehittyä krooniseksi bakteeritulehdukseksi, mutta krooninen poskiontelotulehdus voi johtua myös esimerkiksi polyyppien tai allergian aiheuttaman limakalvojen tulehduksen aiheuttamasta nenän tulehdustilasta .

 • Krooninen poskiontelotulehdus kestää yli 12 viikkoa.

 • Krooninen poskiontelotulehdus vaatii usein lääkehoitoa tai muuta hoitoa.

Lue myos: Millainen sairaus vyöruusu on, ja kuinka sitä hoidetaan?

Poskiontelotulehdus - piirros sivu- ja otsaonteloista

MISSÄ POSKIONTELOTULEHDUS SIJAITSEE Poskiontelotulehduksessa yksi tai useampi kasvojen onteloista on tulehtunut. Tavallisimmin tulehdus on otsaontelossa tai poskionteloissa, mutta se voi myös olla nenän varressa sijaitsevissa pikku onteloissa.

Mitkä ovat poskiontelotulehduksen oireet?

Sijaitsipa poskiontelotulehdus missä hyvänsä, sen tunnistaa särystä ja kiristävästä tunteesta kasvoilla, jotka molemmat pahenevat eteenpäin kumarruttaessa.

Jos poskiontelotulehdus on sivuonteloissa, kipu tuntuu usein poskipäiden kohdalla, josta se voi säteillä jopa hampaisiin. Otsaontelotulehdus aiheuttaa särkyä otsan alueella, josta se voi säteillä silmiin ja nenänvarren yläosiin. Seuraavasta näet, mitä muita oireita poskiontelotulehdus voi aiheuttaa.

Poskiontelotulehduksen oireet

AINA:

 • Eteenpäin kumarruttaessa paheneva särky otsalla (otsaontelotulehdus) ja/tai poskipäissä (sivuontelotulehdus)

TOISINAAN:

 • Päänsärky

 • Tukkoinen nenä

 • Heikentynyt hajuaisti

 • Kosketusarkuus kasvoissa

 • Yskä, varsinkin aamuisin

 • Kuume

 • Paksu, kurkkuun valuva lima

 • Kipeä kurkku

 • Kivun paheneminen lämpötilan vaihdellessa

LUE MYÖS: Selätät nielutulehduksen

Miten poskiontelotulehdus syntyy?

Poskiontelotulehdus tulee usein flunssan jälkitautina, n. 5–7 päivää sairauden alusta.

Nuhakuumeessa elimistö tuottaa paljon limaa, ja samanaikaisesti limakalvot turpoavat. Silloin nenään tai poskionteloihin voi muodostua este, joka estää limaa poistumasta normaalisti nenän tai nielun kautta. Lima alkaa kertyä sivuonteloihin, ja jos limassa on bakteereja, voi syntyä tulehdus.

Poskiontelotulehdus voi toki johtua muistakin syistä. Hampaan juuren tulehdus voi kulkeutua kudosten läpi onteloihin, mutta lisäksi poskiontelotulehduksen voi aiheuttaa limakalvojen turpoaminen polyyppien tai allergian vuoksi.

Tarttuuko poskiontelotulehdus?

Ei, poskiontelotulehdus ei tartu. Flunssavirukset sen sijaan tarttuvat, ja ne ovat poskiontelotulehduksen tavallisimpia aiheuttajia.

Kuinka pitkään poskiontelotulehdus yleensä kestää?

Vaikka akuutti poskiontelotulehdus voi kestää 12 viikkoa, tavallinen flunssaan liittyvä poskiontelotulehdus ei yleensä oirehdi pitempään kuin 2–3 viikon ajan.

Pitääkö poskiontelotulehduksen vuoksi mennä lääkäriin?

Poskiontelotulehdus ei yleensä vaadi lääkehoitoa. Jos oireet jatkuvat pitempään kuin 14 vuorokauden ajan ja vaivaavat kovasti, voi harkita lääkäriin menoa ja lääkityksen pyytämistä. Antibiootteja määrätään kuitenkin harvoin, koska tulehdus menee useimmiten ohi itsestään.

Jos kärsit toistuvista poskiontelotulehduksista, kannattaa syyn selvittämiseksi hakeutua korva-, nenä-, ja kurkkulääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi tähystää nenän mahdollisten polyyppien tai muiden tulehdusta aiheuttavien tekijöiden varalta.

Lääkäri saattaa myös tarkistaa hampaiden kunnon, koska krooninen poskiontelotulehdus voi johtua hampaan juurialueen tulehduksesta. Usein toistuvien tulehdusten vuoksi poskiontelot voidaan myös kuvata ja tarvittaessa leikata.

Milloin leikkaukseen?

Leikkaus on tarpeen vain äärimmäisen harvoin. Joillakin ihmisillä on perimän vuoksi ahtaat tiehyet, mikä lisää poskiontelotulehduksen riskiä. Tähystysleikkauksessa lääkäri voi parantaa ilman kulkua nenässä, jotta esimerkiksi nenäsuihke pääsee paremmin kulkeutumaan nenässä aina sivuonteloihin saakka. Käsittely parantaa usein myös hajuaistia.

Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se on yleensä kivuton. Kotiin pääsee yleensä jo samana päivänä. Sairaslomaan täytyy varata noin viikko aikaa.

Miten voin itse hoitaa poskiontelotulehdusta?

Jos poskiontelotulehdus johtuu flunssaviruksesta, se menee ajan myötä ohi itsestään. Oireita voi kuitenkin lievittää kotikonstein.

Huuhdo nenää

Tukkoisen nenän avaamiseen voi käyttää nenäkannua ja kädenlämpöistä suolavettä, mielellään useita kertoja päivässä. Sillä tavoin nenä puhdistuu, eikä bakteereille jää elintilaa. Lisäksi huuhtelu lievittää paineen tunnetta.

Näin käytät nenäkannua

1. Täytä nenäkannu kädenlämpöisellä vedellä ja lisää ohjeen mukainen määrä suolaa. Tuki nenäkannun aukot ja ravistele kannua, jotta suola liukenee veteen.

2. Aseta kannun nokka toiseen sieraimeen. Kumarru hiukan eteenpäin ja kallista päätä sivulle. Nosta nenäkannua niin, että vesi valuu ulos toisesta sieraimesta. Hengitä huuhtelun ajan suun kautta.

3. Kun olet valuttanut puolet vedestä nenän läpi, niistä liika vesi huuhtomastasi sieraimesta. Toista sitten käsittely samalla tavoin toiselle sieraimelle.

Käytä suihketta

Nuhaan tarkoitettu nenäsuihke saattaa vähentää liman kertymistä ja lievittää limakalvojen turvotusta niin, että henki kulkee paremmin.

Nenäsuihketta ei kuitenkaan saa käyttää pitempään kuin 10 päivää kerrallaan, koska suihkeen jatkuva käyttö saattaa johtaa päinvastaiseen lopputulokseen ja lopulta riippuvuuteen.

Kohota sängyn päätyä

Kohota päätäsi nukkumaan mennessä joko laittamalla kirjoja sängyn jalkojen alle tai lisäämällä tyynyjä tai rullalle käärityn peitteen niskasi alle. Tämä voi lievittää sivuonteloiden painetta ja siten tulehduksen aiheuttamaa epämukavuuden tunnetta.

Ota lääkettä

Käsikauppalääkkeet, kuten parasetamoli, voivat lievittää kipua ja epämukavuutta sekä laskea kuumetta.

*Lähde:Niclas Rubek, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, ylilääkäri*