Tee itse inkiväärishottia

75 minuuttia

Inkiväärishotti on hyvä tapa aloittaa aamu monestakin syystä. Tästä saat ohjeet inkiväärishotin tekemiseen itse – se on helpompaa kuin uskotkaan.

Itse tehty inkiväärishotti, ohje.

INKIVÄÄRISHOTTI on superhelppo tehdä itse. Nyt saat ohjeet erilaisiin inkiväärishotteihin, niin voit jättää kauppojen ja kahviloiden kalliit yksittäispakatut shotit ostamatta.

© iStock

Perusohje: Sitruuna-inkiväärishotti

Itse tehtyä inkiväärishottia on helppo valmistaa. Tässä on perusohje, jossa aineksina ovat vain inkivääri ja sitruuna. Edempää löydät runsaasti ohjeita erilaisiin makuvaihtoehtoihin sekä ohjeen myös "kylmäpuristettuun" inkiväärishottiin.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 dl inkiväärishottia

  • ½ luomusitruunaa tai niiden mehua
  • 40 g pieneksi pilkottua inkivääriä
  • ¼ l vettä

Näin teet itse inkiväärishottia

  • Puhdista tai kuori inkivääri ja paloittele pieneksi.
  • Pese sitruunat ja leikkaa viipaleiksi.
  • Pane vettä kattilaan ja lisää inkivääri ja sitruunaviipaleet.
  • Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta 45 minuuttia.
  • Anna vetäytyä ja jäähtyä hieman kattilassa.
  • Siivilöi, pullota ja säilytä kylmässä.

VINKKI Jos ohjeen mukaan valmistettu inkiväärishotti tuntuu liian happamalta, kokonaisten viipaloitujen sitruunojen sijaan voi käyttää vain niistä puristettua mehua (noin 6 rkl). Mehua kannattaa lisätä vähitellen ja maistella juomaa välillä, jotta juomasta tulee raikasta ja kirpeää muttei liian hapanta. Lisää sitruunamehu vasta, kun inkiväärikeitos on hieman jäähtynyt, jotta keittäminen ei tuhoa sitruunamehun C-vitamiinia.


Inkiväärishotti on piristävä ja superterveellinen vahva pieni juoma. Sitä voi ostaa kaupoista ja kahviloista, mutta sen valmistaminen itse on sekä helppoa että halpaa: ei tarvitse kuin keittää – tai olla keittämättä – pilkottua inkivääriä ja lisätä joukkoon vähän esimerkiksi sitruunamehua tai hunajaa, niin itse tehty inkiväärishotti on valmista.

Itse tehty inkiväärishotti – lisää ohjeita ja tietoa

Lisää inkiväärishottiohjeita


Itse tehty inkiväärishotti taipuu moneksi. Toimi edellä olleen yleisohjeen mukaan, mutta lisää juomaan erilaisia makuaineita. Inkiväärishottia voi valmistaa samoista aineista myös keittämättä. Tässä on muutamia ohjeita, ja voit itse keksiä lisää.

1 Ohje: Raaka inkiväärishotti (valmistetaan keittämättä)


Keittämättä valmistettu raaka inkiväärishotti, hieno keltainen väri.

RAAKA INKIVÄÄRISHOTTI on upean vaaleankeltaista. Kun juoma seisoo jääkaapissa, pohjalle painuu sakkaa, joten sekoita pulloa kunnolla aina ennen kuin kaadat itsellesi uuden shotin.

© iStock

Raaka sitruuna-inkiväärishotti

  • 100 grammaa inkivääriä
  • 1 sitruuna tai 3–4 rkl sitruunamehua
  • ½ l vettä
  • Noin 2 tl hunajaa maun mukaan

Valmistus

  1. Puhdista tai kuori inkivääri ja pilko pieneksi.
  2. Kuori sitruuna ja poista tarvittaessa siemenet – tai käytä pelkkää sitruunamehua.
  3. Pane inkivääri, sitruuna(mehu) ja vesi tehosekoittimineen ja sekoita kunnolla. Anna tarvittaessa asettua hetken ja sekoita uudestaan.
  4. Kaada seos siivilään ja purista siitä mahdollisimman paljon mehua painelemalla seosta lusikalla siivilää vasten.
  5. Lisää maun mukaan hunajaa.

Ota puristettu seosmassa talteen ja käytä esimerkiksi smoothiessa tai ruuassa, johon tarvitaan raastettua inkivääriä.

Kokeile myös: Professorin viherpuuro (käytä siinä tuoretta inkivääriä)

2 Ohje: Sitruuna-inkiväärishotti hunajalla


  • 1–2 luomusitruunaa (tai 4–6 rkl sitruunamehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • 1 l vettä
  • Noin 3 rkl hunajaa maun mukaan

Valmista alussa olleen perusohjeen mukaan. Lisää hunaja, kun seos on keittämisen jälkeen jäähtynyt hieman. Tämän (ja muutkin) shotit voi valmistaa myös raakana tehosekoittimessa ilman keittämistä. Muista tarvittaessa pienentää ainesosien määriä oikeassa suhteessa niin, että kaikki mahtuu tehosekoittimen kannuun.

Lue myös: Mihin manukahunaja sopii?

3 Ohje: Kurkuma-inkiväärishotti


  • 1–2 luomusitruunaa (tai 4–6 rkl sitruunamehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • 50 grammaa pieneksi pilkottua kurkumajuurta
  • 1 l vettä
  • Hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan

Pese ja pilko kurkuma ja keitä sitä inkiväärin ja sitruunan kanssa. Jos käytät sitruunan sijaan sitruunamehua, lisää se keitoksen hieman jäähdyttyä yhdessä hunajan tai muun mahdollisen makeuttajan kanssa.

Kurkuma sopii täydellisesti terveelliseen inkiväärishottiin, kurkumajuuri.

ORANSSI KURKUMA tekee inkiväärishotista entistä terveellisemmän. Huomaa, että kurkuma värjää voimakkaasti niin sormet kuin leikkuulaudankin.

© iStock

4 Ohje: Tee-inkiväärishotti


  • 1–2 luomusitruunaa (tai 4–6 rkl sitruunamehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • 2 teepussia (tai reilu lusikallinen irtoteetä)
  • 1 l vettä
  • Hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan

Lisää teepussit tai -lehdet keitettyyn kuumaan inkivääri-sitruunaseokseen ja anna tekeytyä 10–15 minuuttia. Lisää halutessasi hunajaa ja sitruunamehua, siivilöi, pullota ja säilytä jääkaapissa.

5 Ohje: Minttu-inkiväärishotti


  • 1–2 luomusitruunaa (tai 4–6 rkl sitruunamehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • Pieni nippu tuoretta minttua
  • 1 l vettä
  • Hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan

Keitä minttua inkivääri-sitruunaseoksessa. Anna jäähtyä, lisää mahdollinen hunaja, siivilöi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Jos käytät kokonaisten sitruunoiden sijaan sitruunamehua, lisää se vasta keitoksen hieman jäähdyttyä.

6 Ohje: Chili-inkiväärishotti


  • 1–2 luomusitruunaa (tai 4–6 rkl sitruunamehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • 1–2 chiliä
  • 1 l vettä
  • Hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan

Huuhtele chilipaprikat, pilko pieneksi ja keitä inkiväärin ja sitruunan kanssa, niin saat inkiväärishottiisi vielä vähän lisäpotkua!

7 Ohje: Omena-inkiväärishotti


  • 1–2 luomusitruunaa (tai 4–6 rkl sitruunamehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • 2 omenaa
  • 1 l vettä
  • Hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan

Pese omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenet. Keitä yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa.

8 Ohje: Limetti-inkiväärishotti


  • 2–3 luomulimettiä (tai 4–6 rkl limettimehua)
  • 130–200 grammaa pieneksi pilkottua inkivääriä
  • 1 l vettä
  • Hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan

Tee muuten perusohjeen mukaan, mutta korvaa sitruuna(mehu) limetillä tai limettimehulla.

9 Miten muuten inkiväärishottia voi muutella?


Makuja voi myös yhdistää vapaasti ja tehdä esimerkiksi inkiväärishottia, jossa on sekä limettiä että minttua tai sekä chiliä että omenaa.

Appelsiini sopii inkiväärishottiin.

APPELSIINI sopii mainiosti inkiväärishottiin, valmisti sen sitten keittäen tai raakana soseuttaen. Appelsiinia voi käyttää sitruunan sijasta tai sen lisäksi.

Kokeile inkiväärishottiin myös näitä makuaineita

10 Kuinka kauan inkiväärishotti säilyy?


Itse tehty inkiväärishotti säilyy yleensä jääkaapissa 1–2 viikkoa. Säilyvyys riippuu toki käytetyistä ainesosista ja säilytystavasta. Hunaja ja sokeri voivat esimerkiksi pidentää säilyvyyttä.

Tärkeää on kaataa shottimehu takuulla puhtaisiin (mielellään kuumakäsiteltyihin) pulloihin. Itse tehty inkiväärishotti säilyy lähtökohtaisesti vähintään viikon jääkaapissa – ja todennäköisesti hyvinkin kaksi viikkoa.

11 Mitä etuja inkiväärishotti tarjoaa?


Muhkuraisella inkiväärin juurella on todettu olevan paljon hyvin ominaisuuksia: inkivääri muun muassa torjuu tulehdusta, auttaa vahvistamaan immuunipuolustusta, voi ehkäistä pahoinvointia ja auttaa lievittämään nivelkipuja ja lihassärkyjä.

Inkiväärin hyödyt saadakseen on tärkeää, että sitä nautitaan kohtuullisen suuri annos, vähintään viisi grammaa päivässä. Inkiväärishottia tarvitaan kuitenkin yleensä kaksinkertainen määrä, koska suuri osa varsinaisesta juuresta siivilöidään pois inkiväärishotin valmistuksen yhteydessä.

Lue myös: Inkivääriolut: Näin valmistat helposti itse kuplivan raikkaan inkiväärijuoman

Jos valmistaa 200 grammasta inkivääriä litran inkiväärishottia, siitä saa noin puolen desin shotin päivässä – mutta päivittäistä inkivääriannosta miettiessä on hyvä muistaa, että vaikka kaupasta on ostanut 200 grammaa inkivääriä, siitä on todennäköisesti kadonnut jo merkittävä määrä inkiväärin kuorimisen yhteydessä.

Lue lisää: Inkiväärin terveysvaikutukset

12 Voiko inkiväärishotti aiheuttaa sivuvaikutuksia?


Inkiväärin syöminen aiheuttaa hyvin harvoin kenellekään sivuvaikutuksia. On kuitenkin mahdollista, että jotkut kokevat lieviä ruoansulatusoireita, kuten ripulia, närästystä tai suun ärsytystä.

Ruokaviraston kanta on, että inkiväärishotteja tai muita varsinaisia inkiväärivalmisteita ei suositella raskaana oleville, joskaan inkiväärin käyttöä mausteena ei ole tarpeen rajoittaa raskauden aikana. Tämä suositus on annettu varovaisuusperiaatteen nojalla, sillä tieteellistä tietoa runsaasti nautitun inkiväärin vaikutuksista on melko vähän ja se on osittain ristiriitaista.

Lue myös: Mitä ei saa syödä raskausaikana?