Tee itse inkiväärishottia
Inkiväärishotti on hyvä tapa aloittaa aamu monestakin syystä. Tästä saat ohjeet inkiväärishotin tekemiseen itse – se on helpompaa kuin uskotkaan.
Inkiväärishotti on hyvä tapa aloittaa aamu monestakin syystä. Tästä saat ohjeet inkiväärishotin tekemiseen itse – se on helpompaa kuin uskotkaan.
Itse tehtyä inkiväärishottia on helppo valmistaa. Tässä on perusohje, jossa aineksina ovat vain inkivääri ja sitruuna. Edempää löydät runsaasti ohjeita erilaisiin makuvaihtoehtoihin sekä ohjeen myös "kylmäpuristettuun" inkiväärishottiin.
VINKKI Jos ohjeen mukaan valmistettu inkiväärishotti tuntuu liian happamalta, kokonaisten viipaloitujen sitruunojen sijaan voi käyttää vain niistä puristettua mehua (noin 6 rkl). Mehua kannattaa lisätä vähitellen ja maistella juomaa välillä, jotta juomasta tulee raikasta ja kirpeää muttei liian hapanta. Lisää sitruunamehu vasta, kun inkiväärikeitos on hieman jäähtynyt, jotta keittäminen ei tuhoa sitruunamehun C-vitamiinia.
Inkiväärishotti on piristävä ja superterveellinen vahva pieni juoma. Sitä voi ostaa kaupoista ja kahviloista, mutta sen valmistaminen itse on sekä helppoa että halpaa: ei tarvitse kuin keittää – tai olla keittämättä – pilkottua inkivääriä ja lisätä joukkoon vähän esimerkiksi sitruunamehua tai hunajaa, niin itse tehty inkiväärishotti on valmista.
Itse tehty inkiväärishotti taipuu moneksi. Toimi edellä olleen yleisohjeen mukaan, mutta lisää juomaan erilaisia makuaineita. Inkiväärishottia voi valmistaa samoista aineista myös keittämättä. Tässä on muutamia ohjeita, ja voit itse keksiä lisää.
Valmista alussa olleen perusohjeen mukaan. Lisää hunaja, kun seos on keittämisen jälkeen jäähtynyt hieman. Tämän (ja muutkin) shotit voi valmistaa myös raakana tehosekoittimessa ilman keittämistä. Muista tarvittaessa pienentää ainesosien määriä oikeassa suhteessa niin, että kaikki mahtuu tehosekoittimen kannuun.
Lue myös: Mihin manukahunaja sopii?
Pese ja pilko kurkuma ja keitä sitä inkiväärin ja sitruunan kanssa. Jos käytät sitruunan sijaan sitruunamehua, lisää se keitoksen hieman jäähdyttyä yhdessä hunajan tai muun mahdollisen makeuttajan kanssa.
Lisää teepussit tai -lehdet keitettyyn kuumaan inkivääri-sitruunaseokseen ja anna tekeytyä 10–15 minuuttia. Lisää halutessasi hunajaa ja sitruunamehua, siivilöi, pullota ja säilytä jääkaapissa.
Keitä minttua inkivääri-sitruunaseoksessa. Anna jäähtyä, lisää mahdollinen hunaja, siivilöi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Jos käytät kokonaisten sitruunoiden sijaan sitruunamehua, lisää se vasta keitoksen hieman jäähdyttyä.
Huuhtele chilipaprikat, pilko pieneksi ja keitä inkiväärin ja sitruunan kanssa, niin saat inkiväärishottiisi vielä vähän lisäpotkua!
Pese omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenet. Keitä yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa.
Tee muuten perusohjeen mukaan, mutta korvaa sitruuna(mehu) limetillä tai limettimehulla.
Makuja voi myös yhdistää vapaasti ja tehdä esimerkiksi inkiväärishottia, jossa on sekä limettiä että minttua tai sekä chiliä että omenaa.
Itse tehty inkiväärishotti säilyy yleensä jääkaapissa 1–2 viikkoa. Säilyvyys riippuu toki käytetyistä ainesosista ja säilytystavasta. Hunaja ja sokeri voivat esimerkiksi pidentää säilyvyyttä.
Tärkeää on kaataa shottimehu takuulla puhtaisiin (mielellään kuumakäsiteltyihin) pulloihin. Itse tehty inkiväärishotti säilyy lähtökohtaisesti vähintään viikon jääkaapissa – ja todennäköisesti hyvinkin kaksi viikkoa.
Muhkuraisella inkiväärin juurella on todettu olevan paljon hyvin ominaisuuksia: inkivääri muun muassa torjuu tulehdusta, auttaa vahvistamaan immuunipuolustusta, voi ehkäistä pahoinvointia ja auttaa lievittämään nivelkipuja ja lihassärkyjä.
Inkiväärin hyödyt saadakseen on tärkeää, että sitä nautitaan kohtuullisen suuri annos, vähintään viisi grammaa päivässä. Inkiväärishottia tarvitaan kuitenkin yleensä kaksinkertainen määrä, koska suuri osa varsinaisesta juuresta siivilöidään pois inkiväärishotin valmistuksen yhteydessä.
Lue myös: Inkivääriolut: Näin valmistat helposti itse kuplivan raikkaan inkiväärijuoman
Jos valmistaa 200 grammasta inkivääriä litran inkiväärishottia, siitä saa noin puolen desin shotin päivässä – mutta päivittäistä inkivääriannosta miettiessä on hyvä muistaa, että vaikka kaupasta on ostanut 200 grammaa inkivääriä, siitä on todennäköisesti kadonnut jo merkittävä määrä inkiväärin kuorimisen yhteydessä.
Lue lisää: Inkiväärin terveysvaikutukset
Inkiväärin syöminen aiheuttaa hyvin harvoin kenellekään sivuvaikutuksia. On kuitenkin mahdollista, että jotkut kokevat lieviä ruoansulatusoireita, kuten ripulia, närästystä tai suun ärsytystä.
Ruokaviraston kanta on, että inkiväärishotteja tai muita varsinaisia inkiväärivalmisteita ei suositella raskaana oleville, joskaan inkiväärin käyttöä mausteena ei ole tarpeen rajoittaa raskauden aikana. Tämä suositus on annettu varovaisuusperiaatteen nojalla, sillä tieteellistä tietoa runsaasti nautitun inkiväärin vaikutuksista on melko vähän ja se on osittain ristiriitaista.
Lue myös: Mitä ei saa syödä raskausaikana?