Inkivääriolut: kuplivan raikkaan inkiväärijuoman resepti

3-6 päivää
26 kcal

Kuplivan raikas juoma, jossa on myös potkua – fermentoimalla valmistettava inkivääriolut sopii erinomaisesti kesään. Katso helpon ja terveellisen juoman resepti.

Itse tehtyä inkivääriolutta.

INKIVÄÄRIOLUT on alkoholiton, fermentoitu eli maitohappokäymisen avulla valmistettu inkiväärijuoma. Simaa muistuttavan juoman juuret ovat Britanniassa, mutta se sopii erinomaisesti suomalaiseenkin makuun.

© iStock

Inkivääriolut – lämpimän mausteista ja terveellistä

Niin makuhermoja kuin vatsaakin hellivän juoman valmistus on yllättävän helppoa. Inkiväärille luonteenomainen lämpö, hienoinen makeus ja kevyt kuplivuus tekevät inkiväärioluesta täydellisen iltapäivän virkistysjuoman tai ruokajuoman kesäisille aterioille.

Katso alta helppo inkivääriolutresepti, jolla valmistat aisteja ja vatsaa hellivän juoman.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pulloa

Inkiväärijuuri (ginger bug):

  • ½ rkl luomuinkivääriä kuorineen
  • ½ dl vettä
  • 2 tl sokeria
  • ½ pieni säilöntäpurkki

Inkiväärijuoma:

  • 46 g luomuinkivääriä
  • 1⅓ l vettä
  • 66 g sokeria
  • ½ 2 litran säilöntäpurkki
  • 2 33 patenttikorkkipulloa

Valmistus

  • Raasta juureen tuleva inkivääri. Sekoita kannellisessa säilöntäpurkissa inkivääri, vesi ja 1 tl sokeria.
  • Säilytä purkki huoneenlämmössä. Lisää päivittäin 1 tl sokeria ja tilkka vettä 2–3 päivän ajan, kunnes seos alkaa kuplia – silloin juuri on valmis.
  • Raasta inkivääri juomaa varten. Kiehauta 1 litra vettä ja lisää inkivääri. Anna poreilla noin 20 minuuttia ja siivilöi inkivääri pois.
  • Lisää sokeri lämpimään inkiväärijuomaan ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää 1 litra kylmää vettä.
  • Kaada juoma huoneenlämpöisenä säilöntäpurkkiin. Lisää kupliva juuri ja peitä purkki esimerkiksi suodatinpussilla. Anna juoman fermentoitua huoneenlämmössä (18–20 asteessa) 1–3 päivää valolta suojassa.
  • Kaada inkiväärijuoma patenttikorkkipulloihin, kun se alkaa hieman kuplia pinnalla. Käytä tarvittaessa suppiloa. Kaada myös osa juomasta muovipulloon, joka toimii turvapullona, koska se turpoaa ja kovettuu paineen noustessa. Sulje pullot ja jätä ne huoneenlämpöön pariksi päiväksi.
  • Siirrä pullot viileään, ennen kuin ne räjähtävät hiilidioksidin vuoksi. Tämä voidaan välttää pitämällä silmällä muovipulloa. Kun se turpoaa, on aika laittaa pullot jääkaappiin. Inkiväärioluessa muodostuu hiilidioksidia myös jääkaapissa, mutta ei yhtä nopeasti. Juoma maistuu parhaalta kahden viikon kuluessa pullotuksesta.

VINKKI: Siivilöi juoma huolellisesti ennen pullotusta. Käytä hienojakoista siivilää tai harsoa, jotta juomasta tulee kirkasta ja miellyttävää juoda.

VINKKI: Jos huomaat, että koostumus on paksua tai siirappimaista, se voi johtua siitä, että käymisprosessi ei ole päättynyt kunnolla. Inkivääriolut saa tällöin käydä vielä pari päivää, jotta hiiva ja bakteerit ehtivät tasapainottua. Jos koostumus ei muutu ja juoma tuntuu edelleen limaiselta, on parasta heittää se pois ja aloittaa alusta.

VINKKI: Mausta inkivääriolut esimerkiksi mintulla tai basilikalla. Kokeile myös limettiä tai sitruunaa, jotka tuovat juomaan raikkaan vivahteen, ja jos haluat lämpimämmän ja mausteisemman version, lisää kardemummaa tai kanelia.


1 Mitä inkivääriolut on?


Inkivääriolut on hiilihappopitoinen juoma, jossa yhdistyvät inkiväärin lämpö ja kevyen mausteinen makeus. Nimestään huolimatta se on yleensä alkoholitonta.

Alunperin kuplajuoma oli kuitenkin nimenomaan päihdyttävä. Inkivääriolut eli ginger beer kehitettiin Isossa-Britanniassa 1700-luvulla, ja se valmistettiin käymisteitse inkivääristä, sokerista ja vedestä, toisinaan siihen lisättiin myös hieman sitruunaa tai muita makuaineita. Käymisen myötä juomaan kehittyi luonnollista hiilidioksidia ja sen alkoholipitoisuus saattoi nousta jopa 11 prosenttiin. Useimmiten se oli kuitenkin noin 2–3 prosenttista.

Nykyään inkivääriolutta nautitaan tyypillisesti alkoholittomana janojuomana tai käytetään ainesosana mocktaileissa tai cocktaileissa.

Maku ja resepti ovat myös muuttuneet jonkin verran vuosien varrella, ainakin kaupan hyllyiltä löytyvien inkiväärioluiden osalta. Niitä ei nimittäin yleensä valmisteta fermentoimalla vaan niihin lisätään hiilidioksidia muiden virvoitusjuomien tapaan.

2 Onko inkivääriolut terveellistä?


Itse tehdyllä juomalla on kaksi lyömätöntä ominaisuutta, jotka tekevät siitä terveellistä:

Terveellisyyden kannalta on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota juoman sokeripitoisuuteen. Jos inkivääriolut ei ole fermentoitunut loppuun asti, lopputuote voi sisältää paljon sokeria. Kaupasta ostettavat inkiväärijuomat sisältävät usein runsaastikin lisättyä sokeria, eikä niitä ole valmistettu fermentoimalla.

3 Mikä on inkiväärijuuri?


Fermentoidun inkiväärioluen valmistukseen tarvitaan hapate eli juuri (engl. ginger bug), johon tulee tuoretta inkivääriä, sokeria ja vettä. Inkiväärijuuri käynnistää maitohappokäymisen.

Näin inkiväärijuuri toimii

Kun sekoitat raastettua inkivääriä sokerin ja veden kanssa ja annat seoksen seistä huoneenlämmössä, inkiväärin kuoressa ja ilmassa olevat luonnolliset hiivasolut ja maitohappobakteerit alkavat lisääntyä. Sokeri toimii ravintona mikrobeille, ja muutaman päivän kuluttua seos kuplii hieman, tuoksuu happamalta ja on valmista käytettäväksi.

Miksi inkiväärijuoma kannattaa tehdä juureen?

Näin saat luonnollisesti käyneen juoman, jossa on hienoja kuplia ja moniulotteisempi maku verrattuna versioon, johon on käytetty tavallista hiivaa. Inkiväärijuuri toimii hieman samaan tapaan kuin hapanjuuri leivän valmistuksessa.

Lue myös: Fermentointia kannattaa kokeilla

Inkiväärioluen juuri eli ginger bug.

INKIVÄÄRIJUURI toimii inkiväärijuomassa hieman kuin hapanjuuri hapanleivän valmistuksessa.

© iStock

4 Reseptit: Kuplivat, herkulliset käymisteitse valmistetut juomat


Fermentoitu tee ja fermentoitu maito saattavat kuulostaa hieman... mielenkiintoisilta. Ne ovat kuitenkin sekä makuhermojen että suoliston suuria suosikkeja.

5 Vinkit fermentointiin ja tarjoiluun


Itse tehty inkivääriolut – hapattamisesta tarjoiluun

Nainen leikkaa veitsellä inkivääriä.
© iStock

Fermentoinnin salat

Näin teet parhaan kuplajuoman:

  • Ole kärsivällinen: Fermentointi kestää yleensä 2–5 päivää lämpötilasta ja määrästä riippuen. Tarkista maku ja käymistilanne päivittäin.

  • Pidä lämpötila 20–25 °C:ssa. Kylmemmät lämpötilat hidastavat käymistä, kuumemmat voivat tappaa mikro-organismit.

  • Kun näet pieniä kuplia pullossa tai kuulet heikon ”pssht”-äänen avatessasi pullon, fermentointi on käynnissä.

  • Jos koostumus on liian paksua tai limamaista, anna sen seistä hieman pidempään. Jos se ei auta, tee uusi annos.

Naiset skoolaavat inkiväärioluella.
© iStock

Tarjoilu: Ilo silmälle ja makuhermoille

Viimeiset silaukset:

  • Tarjoile inkivääriolut jääkylmänä ja koristele limettiviipaleilla, tuoreella mintulla ja pakastemarjoilla.

  • Kokeile myös mocktaileissa tai tee raikas alkoholiton juoma: sekoita inkivääriolutta, kivennäisvettä ja sitruunamehua ja viimeistele kurkkuviipaleilla.

  • Nauti inkivääriolut vatsaystävällisenä aperitiivina ennen ateriaa – juoman luonnollinen happamuus ja kuplivuus voivat stimuloida ruoansulatusta.