Inkivääriolut: kuplivan raikkaan inkiväärijuoman resepti
Kuplivan raikas juoma, jossa on myös potkua – fermentoimalla valmistettava inkivääriolut sopii erinomaisesti kesään. Katso helpon ja terveellisen juoman resepti.
Kuplivan raikas juoma, jossa on myös potkua – fermentoimalla valmistettava inkivääriolut sopii erinomaisesti kesään. Katso helpon ja terveellisen juoman resepti.
Niin makuhermoja kuin vatsaakin hellivän juoman valmistus on yllättävän helppoa. Inkiväärille luonteenomainen lämpö, hienoinen makeus ja kevyt kuplivuus tekevät inkiväärioluesta täydellisen iltapäivän virkistysjuoman tai ruokajuoman kesäisille aterioille.
Katso alta helppo inkivääriolutresepti, jolla valmistat aisteja ja vatsaa hellivän juoman.
VINKKI: Siivilöi juoma huolellisesti ennen pullotusta. Käytä hienojakoista siivilää tai harsoa, jotta juomasta tulee kirkasta ja miellyttävää juoda.
VINKKI: Jos huomaat, että koostumus on paksua tai siirappimaista, se voi johtua siitä, että käymisprosessi ei ole päättynyt kunnolla. Inkivääriolut saa tällöin käydä vielä pari päivää, jotta hiiva ja bakteerit ehtivät tasapainottua. Jos koostumus ei muutu ja juoma tuntuu edelleen limaiselta, on parasta heittää se pois ja aloittaa alusta.
VINKKI: Mausta inkivääriolut esimerkiksi mintulla tai basilikalla. Kokeile myös limettiä tai sitruunaa, jotka tuovat juomaan raikkaan vivahteen, ja jos haluat lämpimämmän ja mausteisemman version, lisää kardemummaa tai kanelia.
Inkivääriolut on hiilihappopitoinen juoma, jossa yhdistyvät inkiväärin lämpö ja kevyen mausteinen makeus. Nimestään huolimatta se on yleensä alkoholitonta.
Alunperin kuplajuoma oli kuitenkin nimenomaan päihdyttävä. Inkivääriolut eli ginger beer kehitettiin Isossa-Britanniassa 1700-luvulla, ja se valmistettiin käymisteitse inkivääristä, sokerista ja vedestä, toisinaan siihen lisättiin myös hieman sitruunaa tai muita makuaineita. Käymisen myötä juomaan kehittyi luonnollista hiilidioksidia ja sen alkoholipitoisuus saattoi nousta jopa 11 prosenttiin. Useimmiten se oli kuitenkin noin 2–3 prosenttista.
Nykyään inkivääriolutta nautitaan tyypillisesti alkoholittomana janojuomana tai käytetään ainesosana mocktaileissa tai cocktaileissa.
Maku ja resepti ovat myös muuttuneet jonkin verran vuosien varrella, ainakin kaupan hyllyiltä löytyvien inkiväärioluiden osalta. Niitä ei nimittäin yleensä valmisteta fermentoimalla vaan niihin lisätään hiilidioksidia muiden virvoitusjuomien tapaan.
Itse tehdyllä juomalla on kaksi lyömätöntä ominaisuutta, jotka tekevät siitä terveellistä:
Inkiväärillä on tunnetusti tulehdusta torjuvia ja antioksidatiivisia ominaisuuksia.
Maitohappokäymisen avulla valmistettava juoma voi sisältää runsaasti hyödyllisiä bakteereja – probiootteja – jotka tukevat suolistoflooran terveellistä bakteeritasapainoa.
Terveellisyyden kannalta on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota juoman sokeripitoisuuteen. Jos inkivääriolut ei ole fermentoitunut loppuun asti, lopputuote voi sisältää paljon sokeria. Kaupasta ostettavat inkiväärijuomat sisältävät usein runsaastikin lisättyä sokeria, eikä niitä ole valmistettu fermentoimalla.
Fermentoidun inkiväärioluen valmistukseen tarvitaan hapate eli juuri (engl. ginger bug), johon tulee tuoretta inkivääriä, sokeria ja vettä. Inkiväärijuuri käynnistää maitohappokäymisen.
Kun sekoitat raastettua inkivääriä sokerin ja veden kanssa ja annat seoksen seistä huoneenlämmössä, inkiväärin kuoressa ja ilmassa olevat luonnolliset hiivasolut ja maitohappobakteerit alkavat lisääntyä. Sokeri toimii ravintona mikrobeille, ja muutaman päivän kuluttua seos kuplii hieman, tuoksuu happamalta ja on valmista käytettäväksi.
Näin saat luonnollisesti käyneen juoman, jossa on hienoja kuplia ja moniulotteisempi maku verrattuna versioon, johon on käytetty tavallista hiivaa. Inkiväärijuuri toimii hieman samaan tapaan kuin hapanjuuri leivän valmistuksessa.
Lue myös: Fermentointia kannattaa kokeilla
Fermentoitu tee ja fermentoitu maito saattavat kuulostaa hieman... mielenkiintoisilta. Ne ovat kuitenkin sekä makuhermojen että suoliston suuria suosikkeja.