Torju matala-asteinen tulehdus elintapavalinnoilla

Ruokavalintojen lisäksi on myös muita tekijöitä, joilla voi torjua matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus vaivaa usein stressaantunutta, ylipainoista ja liian vähän lepoa saavaa elimistöä. Katso täältä, miten voit vahvistaa elimistöäsi matala-asteista tulehdusta vastaan.

Torju matala-asteinen tulehdus – vältä stressiä – nainen istuu puun varjossa luonnossa

STOPPI STRESSILLE! Ruokavalintojen lisäksi voit tehdä paljon muutakin torjuaksesi elimistön hiljaista tulehdusta. Stressin välttäminen on tärkeä keino ehkäistä matala-asteinen tulehdus.

© Jakob Helbig

Ruokavalintojen lisäksi myös vastustuskykyä vahvistavalla elämäntavalla voi torjua matala-asteista tulehdusta.

Seuraavilla 5 tärkeällä tavalla voi autta elimistöään torjumaan matala-asteista tulehdusta.

Nuku riittävästi


Yksi parhaista teoista vastustuskyvyn hyväksi on mennä nukkumaan. Uni on paras tapa vahvistaa vastustuskykyä ja palauttaa sen toimintakyky kuormituksen jälkeen. Unen merkitys elimistön hyvinvoinnille on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa, jotka järkiään tosistavat, että jo pari vuorokautta puutteellista unta heikentää mitattavasti kehon palautumista ja lisää stressihormonien määrää veressä.

Etenkin unen ensimmäisten tuntien aikana kehon kudokset ja aivosolut korjaantuvat, vastustuskyky palautuu ja aivot puhdistuvat kuona-aineista.

Fyysisen palautumisen lisäksi, uni on tärkeää myös mielelle – ajatukset järjestyvät ja mieli varustautuu kohtaamaan uuden päivän haasteet. Jos nukkuu liian vähän, paineensietokyky laskee merkittävästi, mikä laskee stressaantumisen kynnystä.
LUE MYÖS: Saatko riittävästi syvää unta?

Ihanteelliselle unen määrälle ei ole yhtä yleispätevää aikamäärää, ja unen kesto onkin vain yksi tekijä elimistön unentarpeessa. Esimerkiksi tulehdussairaudet lisäävät unen tarvetta.

Anna unelle ihanteelliset olot

Unen määrän lisäksi myös sen laadulla on merkitystä. Unen laatuun voi vaikuttaa käytännön toimilla:

Makuuhuoneen on hyvä olla viileä ja pimeä ja hiljainen, patjan ja tyynyn hyviä, ja elimistön tulee saada rauhoittua ennen nukkumanmenoa.

Rankka treeni, joka nostaa elimistön valmiustilan korkealle juuri ennen nukkumaanmenoa voi haitata nukkumista. Jos on herkkä kofeiinille, kahvi, kolajuomat ja energiajuomat voivat myös valvottaa.

Myös työnteko juuri ennen nukkumanmenoa voi hankaloitaa nukahtamista, jos mieltään ei saa irti työasioista, vaan makaa puolihorteessa aivojen askarrellessa edelleen, joilloin lepo ei palauta kunnolla.

LUE MYÖS: Uniasiantuntijan 10 parasta neuvoa hyvään uneen

1 Vältä stresssiä


Vaikka saattaa kuulostaa kummalliselta, aivot vaikuttavat vaikkapa polvi- ja lonkkakipuihin, jotka johtuvat niveltulehduksesta, koska psyykkinen rasitus pahentaa tulehdusta.

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että stressi voi aiheuttaa sydän- ja verisuoniongelmia. Stressin ja nivel- sekä muiden tulehdusten välisestä yhteydestä on merkkejä.

Stressi lisää sterssihormoniien, kuten kortisolin erittymistä. Stressihormonit vaikuttavat sydän- ja verisuonielimistöön, vastustuskykyyn, aivoihin ja muihin elimistön hyvinvointiin vaikuttaviin elintoimintoihin.

Stressi voi vaikuttaa terveyteen myös epäsuorasti elintapojen kautta: stressaantuneena ei välttämättä jaksa syödä terveellisesti ja liikkua riittävästi. Stressi voi myös saada käyttämään päihteitä tai nikotiinia ja heikentää unen laatua. Kaikki tämä heikentää vastustuskykyä ja lisää tulehdustilaa elimistössä.

TESTI: Oletko stressaantunut?

2 Vältä elimistölle haitallisia aineita


Seuraavia elimistölle haitallisia aineita on syytä välttää, jos haluaa suojella elimistöään matala-asteiselta tulehdukselta.

Alkoholi

Alkoholi on voimakkaasti tulehdusta aiheuttava muun muassa suolistossa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vastustuskyky joutuu ylikierroksille aina, kun veressä on runsaasti alkoholia ja kun elimistö pyrkii siitä eroon, jolloin tulehdusriski muualla elimistössä suurenee. Alkoholi on myrkkyä, joten rajoita sen käyttö mahdollisimman vähiin. Päivinä, joina elimistö rasittuu fyysisteesti tai psyykkisesti, ei pidä juoda alkoholia, vaikka juuri silloin sitä tekee mieli.

Tupakka

Tupakka sisältää lukuisia myrkkyjä. Yhteys tupakoinnin ja monien tulehdussairauksien välillä on osoitettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa. Jos haluaa ehkäistä elimistön matala-asteista tulehdusta, kaikki tupakkatuotteet on syytä hylätä.

Torjunta-aineet

Toistaiseksi ei vielä tiedetä, millaisia vaikutuksia torjunta-ainejäämillä hedelmissä, vihanneksissa ja viljassa on. Koska niiden turvallisuuttakaan ei ole osoitettu, voi olla varminta välttää tarpeetonta elimistönsä rasittamista myrkkyjäämillä varsinkin sellaisten kasvisten ja hedelmien kohdalla, joita syödään kuorineen. Luomutuotteiden kasvatuksessa ei käytetä tavanomaisia torjunta-aineita, joten niitä kannattaa käyttää, jos vain mahdollista.
LUE MYÖS: Lähtevätkö torjunta-ainejäämät huuhtelemalla?

Raskasmetallit

Raskametalleja kertyy lähinnä kaloihin, varsinkin suuriin petokaloihin. Kun syö kotimaista (järvi)kalaa, ei tarvitse huolehtia raskasmetalleista. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan turvallisia ja puhtaita kaloja ovat mm. siika, muikku ja särki sekä merialueiden ahven, kuha ja made.

3 Liiku tarpeeksi


Liikunnalla on ratkaiseva merkitys vastustuskyvylle. Liikuntaa säännöllisesti harrastavilla on todennettavasti vahvempi vastustuskyky kuin liikuntaa harrastamattomilla. Raitis ilma, energiankulutus, stressin lievittyminen ja muut liikunnan hyötyvaikutukset parantavat vastustuskykyä.

Pyri noudattamaan THL:n liikuntasuosituksia.

4 Vältä ylipainoa


Liika rasva kehossa – varsinkin vatsaontelossa – ruokkii matala-asteista tulehdusta. Ylipainosta pääseminen auttaa merkittävästi lievittämään elimistön matala-asteista tulehdusta.

Ylimääräinen rasva vatsanseudulla lisää tulehdusriskiä ja tarkoittaa, että rasvaa voi olla myös sisäelinten ympärillä vtrsaontelossa. Vatsaontelon rasva erittää haitallisia hormoneja ja entsyymejä, jotka kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön ja aiheutavat matala-asteista tulehdusta. Siksi on tärkeää mitata vyötärönympäryksensä ja pyrkiä eroon ylimääräisestä rasvasta.

Vyötärönympärys on paras arjen mittari vaarallisesta vatsarasvasta.

Piirroskuva naisesta mittaamassa vyötäröä

VYÖTÄRÖNYMPÄRYS Jos vyötärö on yli 88 cm naisilla tai 102 cm miehillä, elimistön matala-asteista tulehdusta kannattaa pyrkiä hillitsemään kaikin tavoin.

© iStock