Millä puolen 80 cm:n rajaa olet?

Mittaa vyötärönympäryksesi - se kertoo enemmän kuin kilot tai painoindeksi!

Käsi vatsalla – mahtuuko sinun vyötärönympäryksesi suosituksen mukaiseen 80 senttiin? Vetämättä vatsaa sisään?

Mittanauha näyttää, kuulutko elämäntapasairauksien riskiryhmään.

Ota mittanauha esiin ja selvitä vyötärönympäryksesi senttimetrit vaikka heti. Vyötärönympärys kertoo nimittäin enemmän terveydentilastasi kuin vaaka tai edes painoindeksi.
Mittaa vyötärönympärys alimman kylkiluun ja lonkkaluun korkeimman kohdan puolivälistä.

Pahin on piilossa

Vakavimpia vaaran merkkejä eivät välttämättä ole näkyvät makkarat, vaan vatsaonteloon sisäelinten väliin kertynyt rasva.

Vatsaonteloon kertynyt rasva voi muun muassa ylläpitää elimistössä tulehdustilaa ja edistää rasvan kertymistä maksaan sekä aiheuttaa maksan aineenvaihduntaan häiriöitä, mikä altistaa monille sairauksille.

Pelkkä paino tai painoindeksi ei vielä kerro mahdollisesta haitallisesta vyötärörasvasta, vaan sitä voi olla kertynyt painoindeksin mukaan normaalipainoisellakin. Tämän vuoksi vyötärönympäryksen mittaaminen on paras tapa selvittää, onko vatsaontelossa jo liikaa rasvaa.

Vyötärönmitta kertoo

  • Alle 80 cm: Hyvä! Ei merkkejä haitallisesta vatsaontelon rasvasta.
  • 80 - 88 cm: Elämäntapasairauksien riski on kohdallasi hieman koholla. Ota tavoitteeksi kaventaa vyötärönmittasi alle 80 senttiin.
  • Yli 88 cm: Riski sairastua elämäntapasairauksiin on kohonnut. Nyt on korkea aika ryhtyä toimenpiteisiin vatsaontelon rasvan karistamiseksi.

Onko rasvaa kehossa jo riittämiin? Lue lisää rasvaprosentista täältä