Saako tuholaismyrkyt pois huuhtelemalla?

Huuhtelu ei poista kaikkia torjunta-ainejäämiä. Toisaalta myös kuoriminen verottaa hedelmien ja kasvisten terveellisyyttä.

Vihreitä omenia huuhdotaan vesihanan alla

TORJUNTA-AINEET voi parhaiten välttää, kun syö luomua. Lähes kaikki vihannekset ja hedelmät kannattaa kuitenkin huuhdella.

© iStock

Hedelmät ja vihannekset kannattaa aina huuhtoa huolellisesti ennen käyttöä. Vähällä vaivalla säästyy sekä maaperässä muhivilta taudinaiheuttajilta että lialta. Huuhtelu ei kuitenkaan aina riitä poistamaan torjunta-ainejäämiä.

Kaikkia rikkaruohojen ja hyönteisten, sienten ja muiden tuholaisten torjuntaan käytettäviä aineita kutsutaan kasvinsuojeluaineiksi ja torjunta-aineiksi. Toiset näistä aineista on helppo huuhtoa pois, toisia taas ei.

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan kylmällä vedellä huuhteleminen poisti mansikoista 20–30 prosenttia suojeluaineista, mutta mansikoita harva haluaa huuhtoa.

Torjunta-ainejäämät ovat pääosin kuoressa, joten kuorittavista hedelmistä ja vihanneksista, kuten banaaneista ja appelsiineista, syöjä saa jäämiä vain vähän.

Tullin mukaan Suomeen tuotavista omenoista, päärynöistä, persikoista, mansikoista sekä paprikoista ja sellereistä löytyy usein jäämiä. Pohjoismaisista omenoista vähän tai ei lainkaan.

Luomuviljelyssä sallitaan ainoastaan muutamia luonnollisia kasvinsuojelu- ja tuholaistorjunta-aineita (esim. rypsiöljy, krysanteemiperäinen pyretriini ja piparminttuöljy).

Luettelon luomuviljelyssä sallituista torjunta-aineista näkee Ruokaviraston verkkosivuilta osoitteesta ruokavirasto.fi.