Listeria – näin voit välttää tartuntaa

Listeriabakteeri tarttuu ruoan välityksellä, ja sen aiheuttama tauti, listerioosi, voi olla vakava vanhuksille, heikkokuntoisille ja raskaana oleville. Lue täältä, miten tartuntaa voi parhaiten torjua.

Laborantti tutkii listeriabakteereja petrimaljassa

LISTERIABAKTEEREJA ON MONISSA RUOKA-AINEISSA, ja sitä on melkeinpä mahdoton kokonaan välttää. Suurissa määrin saatuna bakteerit voivat aiheuttaa infektion.

© iStock

Useimmat bakteerit kuolevat kylmässä – vaan ei listeria. Se viihtyy jääkaapissa ja voi säilyä hengissä kuukausia, jopa vuosia.

Listeria on useimmille varsin harmiton, mutta raskaana oleville, vanhuksille ja ihmisille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, se voi olla hengenvaarallinen. Riskiryhmään kuuluvilla listeriabakteerin aiheuttama listerioosi voi nimittäin aiheuttaa aivokalvontulehduksen, verenmyrkytyksen ja elinten vajaatoimintaa, ja raskaana olevilla se voi myös siirtyä sikiöön.

Onneksi tartunnalta voi pyrkiä suojautumaan yksinkertaisilla varotoimilla.

Lue, miten voit välttää tätä tyypillisimmin elintarvikkeiden välityksellä tarttuvaa bakteeria, ja mitä ruokia riskiryhmiin kuuluvien kannattaa välttää kokonaan.

1 Mikä listeria on?


Listeria on bakteeri, jota esiintyy luonnossa ja etenkin kasveissa. Listerialajeja on useita, mutta suurin osa niistä on vaarattomia.

Sen sijaan Listeria monocytogenes -bakteeri voi aiheuttaa listerioosi-nimistä tautia, joka voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisia oireita.

3D-kuva listeria-bakteerista - listeria on solusisäinen bakteeri, jota voi olla vaikea häätää.

SITKEÄ JA VAIKEASTI JÄLJITETTÄVÄ BAKTEERI: sopivissa lämpötila- ja aikaolosuhteissa listeria-bakteerien määrä voi kasvaa nopeasti.

© iStock

Listeriabakteerin aiheuttama listerioosi tarttuu lähes aina ruoan välityksellä.

Listeria monocytogenes -bakteeri on harvinaisen sitkeä, ja se voi selviytyä melko äärimmäisissä olosuhteissa. Sitä esiintyykin kaikkialla maailmassa, varsin yleisesti myös Suomessa.

Bakteeri elää luonnostaan esimerkiksi maaperässä, kasveissa, jätevedessä sekä eläinten ja ihmisten suolistossa.

Hankalasti häädettävä bakteeri

Listeria kestää pakastamisen

Listeriabakteeri ei ole juuri moksiskaan pakkasesta.

Tämä sitkeä ja sopeutuvainen bakteeri on psykotolerantti, eli se sietää hyvin kylmää, ja siksi se voi monista muista bakteereista poiketen selvitä helposti jäädytyksestä.

Listeria voi lisääntyä jääkaapissakin

Heti kun lämpötila nousee nollan yläpuolelle, listeria voi myös alkaa lisääntyä.

Bakteeri elää mieluiten 30–37 asteen lämpötiloissa, mutta se voi viihtyä myös jääkaapissa. Jääkaapin lämpötila kannattaakin pitää enintään 5 asteessa, jotta mahdolliset bakteerit kehittyvät mahdollisimman hitaasti.

Tutkimus osoitti, että listeriaa esiintyy lähes viidessä prosentissa kaikista kotitalouksien jääkaapeista.

Listeria pärjää ilman happeakin

Listeriabakteerit viihtyvät sekä hapettomissa että happirikkaissa ympäristöissä – se on siis ammattikielellä fakultatiivisesti anaerobinen.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että listeria voi kehittyä vakuumipakkauksissa, joissa muut bakteerit tukehtuvat.

Listeria selviää kuivattamisesta

Listeriabakteerit viihtyvät elintarvikkeiden säilyvyyttä yleensä parantavissa kuivissa oloissa ja korkeissa suolapitoisuuksissa (10-12 prosenttia).

Listeria piiloutuu soluihin

Listeria on solunsisäinen, mikä tarkoittaa, että tartunnan yhteydessä se tunkeutuu soluihin ja piiloutuu sinne.

Tämän vuoksi immuunijärjestelmän on vaikea havaita ja torjua listeriaa.

Lue myös: TESTI: Miten pidät huolta vastustuskyvystäsi?

2 Miten nopeasti oireita ilmenee?


Vakavia oireita aiheuttavan taudin itämisaika on tautimuodosta riippuen keskimäärin päivästä kahteen viikkoon – näin kauan siis kuluu tartunnasta siihen, että oireita alkaa ilmetä.

Listerioosin kehittymiseen voi kuitenkin kulua jopa 2–3 kuukautta, minkä vuoksi taudin aiheuttajan jäljittäminen on usein vaikeaa.

3 Mitä tapahtuu, jos saa listeriatartunnan?


Lähtötilanteesta riippuen oireet voivat vaihdella lievän flunssan tai vatsataudin kaltaisista oireista aivokalvontulehdukseen.

  • Perusterveillä aikuisilla tartunta aiheuttaa usein lähinnä suolisto-oireita. Terveillä aikuisilla, joilla ei ole riskitekijöitä, selkeitä oireita aiheuttavan infektion kehittymiseen tarvitaan hyvin suuri määrä bakteereita, ja tätä tapahtuu varsin harvoin.

  • Raskaana olevilla ja ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, infektio voi levitä vereen, aivoihin ja muihin elimiin. Se voi myös tarttua sikiöön tai vastasyntyneeseen. Raskaana olevilla listerioosi lisää keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

4 Listeria – infektion oireita


Alle on listattu eriasteisia listerioosin oireita, joita kannattaa pitää silmällä.

Lievät ja vakavat oireet

Lievät oireet

Lievissä tapauksissa listerioosi voi olla oireeton tai siihen voi liittyä flunssan ja vatsataudin kaltaisia oireita. Aiheuttajaksi ei välttämättä edes osata epäillä listeriaa.

Tyypillisiä oireita

Lue myös: Mitä eroa on vatsataudilla ja ruokamyrkytyksellä?

Vakava tautimuoto

Kun bakteereita pääsee verenkiertoon ja kudoksiin, oireet voivat olla huomattavasti vakavammat ja riskiryhmiin kuuluvilla pahimmillaan hengenvaarallisia.

Ihmiset, joilla vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi syövän tai jonkin perussairauden takia, elinsiirtopotilaat, diabeetikot ja maksa- ja munuaissairauksista kärsivät sekä alkoholistit ovat erityisen alttiita, samoin raskaana olevat ja vastasyntyneet.

Vakava tautimuoto, bakteremia, voi johtaa aivokalvontulehdukseen, verenmyrkytykseen tai elinten vajaatoimintaan. Riskiryhmissä listerioosin saaneista jopa joka neljäs kuolee.

Oireita:

5 Onko vaarallista, jos raskaana ollessa saa listeriatartunnan?


Kyllä. Raskaana olevat ovat erityisessä vaarassa, koska tartunta voi siirtyä sikiöön, vaikka äidillä itsellään ei olisikaan oireita.

Sikiön listeriainfektio voi lisätä keskenmenon, kohtukuoleman, sikiön kasvun hidastumisen ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Riski on suurin, jos tartunta tapahtuu raskauden alkuvaiheessa. Raskauteen liittyvät listeriatapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia – niitä esiintyy yleensä vain muutamia vuosittain.

Lue myös: Ruoka-aineet, joita raskaana olevan kannattaa välttää

Raskausvatsa - raskaana olevan on syytä välttää listeriainfektiota.

RASKAANA OLEVA ei välttämättä huomaa itse listeriaoireita.

© iStock

6 Meneekö listerioosi ohi itsestään?


Tämä riippuu tautimuodon vakavuudesta ja henkilön yleiskunnosta.

Lievä, flunssan tai vatsataudin tapaan oireileva infektio menee yleensä ohi itsestään.

Jos kyseessä on vakava infektio, jossa bakteerit etenevät verenkiertoon ja kudoksiin, ja/tai tartunnan saanut kuuluu riskiryhmään, on hoitoon hakeuduttava heti.

Miten listerioosia hoidetaan?

Listerioosia hoidetaan antibiooteilla (esim. penisilliinillä).

7 Miten listeriabakteeri kuolee?


Bakteerit kuolevat, kun elintarvike kuumennetaan vähintään 72-asteiseksi.

8 Miten listeria tarttuu?


Listeria tarttuu elintarvikkeiden välityksellä ja voi aiheuttaa listerioosi-nimisen taudin.

Listerioosi ei tartu ihmisestä toiseen, mutta raskauden aikana se voi siirtyä äidistä sikiöön tai synnytyskanavasta syntyvään lapseen.

9 Miten listeriatartuntaa voi välttää?


Useimmat tartuntatapaukset johtuvat elintarvikkeista, joita on säilytetty pitkään jääkaapissa ja syöty lämmittämättä.

Elintarvikeviranomainen onkin laatinut listeriatartunnan välttämiseksi suosituksia raskaana oleville ja vakavasti sairaille henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Hyvää keittiöhygieniaa koskevia neuvoja voivat kuitenkin noudattaa kaikki, jotka haluavat välttää bakteeritartunnan.

Lue myös: Käsien pesu vai käsidesi – kumpi on parempi?

Näin torjut listeriaa kotikeittiössä – hyvän hygienian periaatteet

Listeriabakteeri kuolee vain riittävän kuumassa, joten lämmitä kuumennettavat ruoat aina vähintään 72-asteisiksi.

Mikroaaltouunia käytettäessä tulee varmistaa, että ruoka on kuumentunut kokonaan.

Lue myös: Tutkimus – mikro voi olla bakteeripesä

Noudata elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä – älä syö viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita.

Syö elintarvikkeet mieluiten 2–3 päivän kuluessa pakkauksen avaamisesta tai pakasta pienemmiksi annoksiksi heti avaamisen jälkeen. Pakastaminen ei tapa listeriabakteeria mutta hidastaa sen jakautumista.

Lue myös: Voiko kaikkia ruokia pakastaa uudelleen?

Sama koskee tähteitä – käytä ne 2–3 päivän kuluessa tai pakasta ne välittömästi.

Heitä aina pois elintarvikkeet, joiden viimeinen käyttöpäivä on mennyt.

Pidä jääkaapin lämpötila enintään 5-asteisena ja tarkista lämpötila säännöllisesti. Bakteerit voivat jakautua alhaisissakin lämpötiloissa, jopa pakkasessa, mutta huomattavasti hitaammin.

Huolehdi hygieniasta keittiössä. Voit tehdä sen noudattamalla yleisimpiä sääntöjä:

  • Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja käsitellessäsi elintarvikkeita, ja pese kädet, veitset ja leikkuulaudat, kun olet käsitellyt kypsentämättömiä ruokia.
  • Huuhtele hedelmät ja vihannekset. Huuhtele kuorittavat kasvikset ennen kuorimista ja sen jälkeen.
  • Kuumenna ruoka oikein.
  • Jäähdytä ruoka nopeasti.
  • Pidä raaka liha ja kala erillään kypsennetystä ruoasta ja vihanneksista.

Huolehdi pintojen ja välineiden säännöllisestä ja perusteellisesta puhdistamisesta. Pidä jääkaappi puhtaana ja kuivana – listeria viihtyy kosteissa tiloissa – äläkä jätä jääkaappiin ruokaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut.

Lähde: Ruokavirasto

10 Minkä elintarvikkeiden välityksellä listeria tyypillisesti tarttuu?


Jotkin elintarvikkeet ovat usein listeriatartuntavaaran kannalta riskialttiimpia kuin toiset. Näitä ovat mm:

  • Kylmäsavustettu ja graavisuolattu sekä raaka kala, erityisesti tyhjiöpakatut tuotteet, sekä mäti.
  • Tyhjiöpakatut sillit
  • Pastöroimaton maito ja siitä valmistetut tuotteet.
  • Kuumentamattomat pastöroidusta maidosta valmistetut home- ja kittijuustot.
  • Leikkeleet ja muut kylmänä syötävät elintarvikkeet, kuten valmissalaatit
  • Kuumentamattomat lämpimänä syötävät elintarvikkeet, kuten valmisruoat.

Onko kasviksissa listeriaa?

Kyllä. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin:

  • Valmissalaatit
  • Idut

Listeriatartunnan riski on kuitenkin yleensä pieni, jos käsittelet ja säilytät kasviksia oikein.

  1. Pese kasvikset aina huolellisesti, myös ”valmiiksi syötäviksi” pakatut kasvikset.
  2. Säilytä kasvikset viileässä (alle 5 asteessa) bakteerien kasvun estämiseksi.
  3. Vältä pitkää säilytystä.
  4. Kypsennä kasvikset riittävän kuumalla lämmöllä.

Lue myös: Tutkijat: Huuhtele marjat näin

Nainen ostaa valmiiksi pakattua salaattia ruokakaupassa.

HUUHTELE KASVIKSET HUOLELLA varmuuden vuoksi – myös käyttövalmiiksi pakatut kasvikset.

© iStock

11 Miten listeria pääsee elintarvikkeisiin?


Elintarvikkeet saastuvat tyypillisesti tuotantoprosessin aikana, mutta bakteeri saattaa päästää niihin vasta kotikeittiössäkin.

Tämä voi tapahtua, kun listeriabakteerit pääsevät ruokia käsittelevän käsistä toiseen ruokaan ja pääsevät edelleen lisääntymään liian lämpimässä jääkaapissa.

Saastuneet elintarvikkeet voivat myös saastuttaa muita jääkaapissa olevia elintarvikkeita.

Kuinka listeria elää elintarviketuotannossa

Listeria on ovela bakteeri, joka voi piiloutua tuotantolaitteisiin, tiivisteisiin ja epätasaisille pinnoille, ja se elää myös lattioilla ja viemäreissä.

Jos bakteerin saa kehittyä, se voi muodostaa niin sanotun limaisen biofilmin, joka suojaa sitä puhdistukselta ja desinfioinnilta. Tällöin bakteeri voi selviytyä jopa vuosia ja saastuttaa siten elintarvikkeita yhä uudelleen.

Viipalointikoneet yksi tartuntojen lähde

Vaarallisimmat tartunnat ovat tyypillisesti peräisin jalostetuista elintarvikkeista, joilla on pitkä säilyvyysaika ja jotka nautitaan lämmittämättä.

Tämä johtuu siitä, että mitä enemmän listeriabakteereilla on aikaa kehittyä, sitä suurempi ja samalla vaarallisempi niiden pitoisuus on. Ja koska listeria kestää kylmää, kuivuutta ja hapettomuutta, bakteerit voivat lisääntyä myös jääkaapissa.

Elintarviketeollisuudessa esimerkiksi suikalointiin ja pakkaamiseen käytettäviin laitteisiin pesiytyvä listeriabakteeri voi säilyttää elintarvikkeita yhä uudelleen.

Elintarviketeollisuus

TYHJIÖPAKKAUSLAITTEET ja viipalointilaitteet voivat olla otollisia listeriakontaminaatioille.

© iStock

12 Tuoreimpia listeriaepidemioita


Vuonna 2022 selvitettiin kolme listeriaepidemiaa, joista kahdessa jäljet johtivat vihanneksiin, ensimmäisessä tapauksessa tiettävästi valmiiksi pilkottuihin vihanneksiin. Kolmas tapaus oli aiheutunut todennäköisimmin graavi- ja kylmäsavukalasta, mutta varsinaista aiheuttajatuotetta ei lopulta pystytty osoittamaan. 2020-luvulla epidemioita ovat aiheuttaneet myös kypsät lihatuotteet.

Lähde: Ruokavirasto