Käsien pesu vai käsidesi – kumpi on parempi?

Käsien pesu vedellä ja saippualla ja toisaalta käsidesin käyttö ovat hyviä tapoja puhdistaa kädet esimerkiksi liasta, viruksista ja bakteereista mutta kumpaa kannattaa käyttää missäkin tilanteessa? Perehdy myös oikeaan käsienpesutekniikkaan.

Saippua ja käsidesi

SAIPPUA VAI KÄSIDESI Onko sillä väliä, peseekö kädet saippualla vai käyttääkö käsidesiä?

© iStock
Käsien pesu

Käsien pesu vedellä ja saippualla sopii näihin tilanteisiin

Onko kynsien alla multaa tai sormissa taikinaa? Mikään ei tällöin puhdista käsiä paremmin kuin vesi ja saippua. Se on yhdistelmä, joka poistaa näkyvän lian, kuten ruoantähteet, eritteet ja mullan. Niille ei käsidesi voi mitään. Saippuapesu on tarpeen myös silloin, kun kädet ovat kosteat hiestä, ruoan käsittelystä tai likaisesta vedestä, sillä kosteus laimentaa käsidesin ja vie siltä tehon.

NÄIN PESET KÄDET

  • Riisu sormukset, rannekorut ja kello. Kastele kädet lämpimällä vedellä.

  • Hiero saippuaa huolellisesti kädet vastakkain ihoon ja niveliin, sormiin, sormenpäihin ja ­väleihin. Muista peukalot ja kynnet.

  • Pese vähintään 15 sekuntia ja huuhdo saippua pois huolellisesti.

  • Kuivaa kädet paperipyyhkeellä tai puhtaalla kangaspyyhkeellä.

  • Sulje vesihana käsipyyhkeellä tai kyynärpäällä, niin kädet jäävät puhtaiksi.

VINKKI – Nestesaippua on käytössä hygieenisintä, mutta lisäaineet voivat tehdä iholle hallaa. Kun kuivatat palasaippuan pidikkeessä tai narussa käyttökertojen välillä, se pysyy siistinä.

Käsidesi

Näissä tilanteissa käsidesi on paras

Alkoholipitoinen käsidesi auttaa silloin, kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, esimerkiksi vaelluksella tai maissa, joiden hygieniataso on toisenlainen kuin mihin olemme tottuneet.

Koska desinfiointiaine on vesi­- ja saippuakäsittelyä hellävaraisempi iholle, sen käytöstä on etua myös sellaisissa töissä, joissa käsiä pitää puhdistaa hyvin monta kertaa päivässä tai jos iho on erityisen herkkä. Jos lapsena on ollut paljon ihottumaa, iho on usein herkempi myös aikuisena.

Alkoholipohjainen käsidesi toimii vain silloin, kun kädet eivät ole näkyvästi likaiset, sillä alkoholi ei pure orgaanisiin aineisiin, kuten veren proteiineihin, ruoanjätteisiin tai eritteisiin.

NÄIN KÄYTÄT KÄSIDESIÄ

  • Riisu kello ja korut.

  • Käytä käsidesiä reilusti – noin teelusikallinen on hyvä määrä.

  • Levitä käsidesiä kaikkialle käsiin, käden niveliin ja erityisesti kynsien ympäristöön. Jatka, kunnes kädet tuntuvat kuivilta eli ainakin 30 sekuntia.

  • Levitä käsiin käsivoidetta käsidesin käytön jälkeen

VINKKI – Valitse alkoholipohjainen käsidesi, jossa on glyserolia, niin se kuivattaa ihoa hiukan vähemmän.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 16/2018.