Raskaus viikko viikolta – mitä sinulle ja sikiölle tapahtuu

Raskaus saa elimistössä aikaan asioita, joita se ei muulloin koe. Seuraa raskauden etenemistä viikko viikolta KUNTO PLUSsan raskauslaskurilla, niin tiedät, mitä sinulle ja vatsassasi kasvavalle vauvalle kulloinkin tapahtuu.

Raskaus viikko viikolta

RASKAUS VIIKKO VIIKOLTA | Seuraa raskauden etenemistä viikko viikolta KUNTO PLUSsan raskauslaskurilla, niin tiedät, mitä sinulle ja vatsassasi kasvavalle vauvalle tapahtuu matkalla kohti syntymää.

© Steen Evald

Yksi fyysisesti voimakkaimmista asioista, joita nainen voi kokea, on raskaus. Se on kuin astuisi rinnakkaistodellisuuteen, jossa pääset luomaan uutta elämää.

Raskaudessa on kyse paljosta muustakin kuin kasvavasta vatsasta, jota saa kantaa raskauden edetessä. Kehossasi, mielessäsi ja sikiössä tapahtuu paljon muutakin noin 40 viikon mittaisen raskauden aikana.

Raskaudesta herää monia kysymyksiä, ja on melko tavallista, että ilo ja odotus sekoittuvat jännitykseen ja joskus jopa ahdistukseen. Voi olla hyvä turvata viikko viikolta etenevään raskauslaskuriin, josta voit seurata, milloin sikiön liikkeet alkavat tuntua, mikä valvottaa sinua öisin ja löytyykö kasvavasta vatsasta otollista yleisöä tuutulauluille.

Raskauslaskuri: Raskaus viikosta 1 viikkoon 42 asti

40 viikkoa raskaana – plus miinus muutama viikko

Huomaa, että meidän, että raskauskalenterimme kattaa 43 viikkoa, ei vain 40 viikkoa. Tämä siksi, että on itse asiassa melko vähän niitä, jotka synnyttävät täsmälleen laskettuna aikana 40. viikolla.

Raskaus viikko viikolta
© KUNTO PLUS & iStock

Jotkut vauvat syntyvät useita viikkoja etuajassa, kun taas toiset vauvat tarvitsevat muutaman viikon lisäaikaa. Tämä osoittaa selvästi, että ei ole kahta samanlaista raskautta. Eivätkä samanlaisia ole myöskään äidit ja vauvat. Raskauslaskuristamme näet, miten raskaus etenee – mutta ei ole syytä paniikkiin, jos raskautesi ei tarkasti noudata kuvattua kehitystä.

1 1. kolmannes: Viikot 1-12


Alkiokaudella kehittyvät kaikki tärkeät elimet ja rakenteet – ja tässä vaiheessa mahdollinen raskauspahoinvointi on pahimmillaan.

HUOM! Raskautta aletaan laskea viimeisten kuukautisten alkamispäivästä.

2 2. kolmannes: Raskausviikot 14–28


Raskaus alkaa näkyä muille ja alkuraskauden vaivat tyypillisesti lievittyvät.

3 3.kolmannes: Raskausviikot 29–43


Viikosta 29 ja synnytykseen. Kolmannella raskauskolmanneksella on omat raskausvaivansa, kuten liitoskipu, närästys ja väsymys. Raskauden loppuvaiheessa elimistö valmistautuu synnytykseen, ja vauva kasvaa sekä painoa että pituutta. Ja viimein on syntymän ihmeen aika!

Raskauslaskuri: Milloin on laskettu aika?


Neuvolassa määritellään varsinainen laskettu aika eli päivä, jona lapsi syntyy. Päivää voidaan muuttaa koko raskauden ajan. Sitä odotellessa voit käyttää lasketun ajan määrittämiseen raskauslaskuria ja saada hyvän arvion siitä, milloin vauva syntyy.

VIDEO: Sikiön kehitys – hedelmöityksestä syntymään


Katso (englanninkielinen) animaatio siitä, mitä sinulle ja sikiölle tapahtuu raskauden aikana.

Miten raskausviikot lasketaan?


Raskausviikkojen laskeminen voi olla hämmentävää, koska laskeminen alkaa ennen hedelmöitystä:

1. Raskausviikkoja aletaan laskea ennen hedelmöitystä

Raskausviikkoja ja -päiviä laskettaessa aloitetaan viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Siitä kestää noin 14 päivää, kunnes ovulaatio tapahtuu, munasolu hedelmöityy ja olet raskaana.

Toisin sanoen kahtena ensimmäisenä raskausviikkona et ole raskaana. Kun keskimääräinen raskaus kestää siis 40 viikkoa, se tarkoittaa myös sitä, että sikiö on syntyessään "vain" 38 viikkoa.

Joissakin maissa viikkoja lasketaan toisin

Esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa raskausviikkojen laskeminen alkaa viikosta 0, vaikka niissäkin viikkoja aletaan laskea viimeisten kuukautisten alkamisesta. Hämmentävää!