Yksi fyysisesti voimakkaimmista asioista, joita nainen voi kokea, on raskaus. Se on kuin astuisi rinnakkaistodellisuuteen, jossa pääset luomaan uutta elämää.
Raskaudessa on kyse paljosta muustakin kuin kasvavasta vatsasta, jota saa kantaa raskauden edetessä. Kehossasi, mielessäsi ja sikiössä tapahtuu paljon muutakin noin 40 viikon mittaisen raskauden aikana.
Raskaudesta herää monia kysymyksiä, ja on melko tavallista, että ilo ja odotus sekoittuvat jännitykseen ja joskus jopa ahdistukseen. Voi olla hyvä turvata viikko viikolta etenevään raskauslaskuriin, josta voit seurata, milloin sikiön liikkeet alkavat tuntua, mikä valvottaa sinua öisin ja löytyykö kasvavasta vatsasta otollista yleisöä tuutulauluille.
Raskauslaskuri: Raskaus viikosta 1 viikkoon 42 asti
Alkiokaudella kehittyvät kaikki tärkeät elimet ja rakenteet – ja tässä vaiheessa mahdollinen raskauspahoinvointi on pahimmillaan.
HUOM! Raskautta aletaan laskea viimeisten kuukautisten alkamispäivästä.
Raskaus alkaa näkyä muille ja alkuraskauden vaivat tyypillisesti lievittyvät.
Viikosta 29 ja synnytykseen. Kolmannella raskauskolmanneksella on omat raskausvaivansa, kuten liitoskipu, närästys ja väsymys. Raskauden loppuvaiheessa elimistö valmistautuu synnytykseen, ja vauva kasvaa sekä painoa että pituutta. Ja viimein on syntymän ihmeen aika!
Neuvolassa määritellään varsinainen laskettu aika eli päivä, jona lapsi syntyy. Päivää voidaan muuttaa koko raskauden ajan. Sitä odotellessa voit käyttää lasketun ajan määrittämiseen raskauslaskuria ja saada hyvän arvion siitä, milloin vauva syntyy.
Katso (englanninkielinen) animaatio siitä, mitä sinulle ja sikiölle tapahtuu raskauden aikana.
Raskausviikkojen laskeminen voi olla hämmentävää, koska laskeminen alkaa ennen hedelmöitystä:
1. Raskausviikkoja aletaan laskea ennen hedelmöitystä
Raskausviikkoja ja -päiviä laskettaessa aloitetaan viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Siitä kestää noin 14 päivää, kunnes ovulaatio tapahtuu, munasolu hedelmöityy ja olet raskaana.
Toisin sanoen kahtena ensimmäisenä raskausviikkona et ole raskaana. Kun keskimääräinen raskaus kestää siis 40 viikkoa, se tarkoittaa myös sitä, että sikiö on syntyessään "vain" 38 viikkoa.
Joissakin maissa viikkoja lasketaan toisin
Esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa raskausviikkojen laskeminen alkaa viikosta 0, vaikka niissäkin viikkoja aletaan laskea viimeisten kuukautisten alkamisesta. Hämmentävää!