Raskausviikko 35 (rv 35)

Useilla ensisynnyttäjillä sikiö kääntyy noin viikolla 35 pää alaspäin niin kutsuttuun takaraivotarjontaan eli takaraivo kohti lantionpohjaa.

Raskausviikko 35 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 35 | Sikiö kääntyy noin viikolla 34 pää alaspäin ja takaraivo kohti lantionpohjaa valmiina syntymään.

© KUNTO PLUS & iStock

35. raskausviikko (34+0–34+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 34+0–34-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 34+0 tarkoittaa 35. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 35: Mitä sinulle tapahtuu?


Elät jännittäviä aikoja elämän herätessä vatsassasi ja sen mukanaan tuomien fyysisten haasteiden kanssa. Hengittäminen voi olla tehottomampaa, mahdollisesti pissattaa koko ajan ja kätesi ja jalkasi ovat luultavasti turvonneet nesteen kertymisen vuoksi.

Lisäksi nukkuminen voi olla vaikeaa, koska iso, raskas vatsa, vaikeuttaa mukavan nukkuma-asennon löytämistä. Ja vauva vatsassa potkii etenkin öisin.

Aseta etusijalle lepotaukojen pitäminen päivällä. Torkut eivät ole yhtä hyvä kuin keskeytymättömät yöunet, mutta parempi kuin ei lepoa ollenkaan.

Veren määrä elimistössä lisääntyy, kun elimistö varautuu synnytykseen liittyvään verenhukkaan.

Raskausviikko 35: Mitä sikiölle tapahtuu?


Monilla ensisynnyttäjillä sikiö asettuu nyt pää alaspäin takaraivotarjontaan. Sikiö valmistautuu tulemaan ulos. Samalla se saattaa hyvinkin ehtiä lihomaan vielä 200 grammaa lisää, ennen kuin synnytys tapahtuu. **

Sikiön immuunijärjestelmä valmistautuu kohdun ulkopuolella ellämiseen.

Sikiö on saanut äidin vasta-aineita istukan kautta, mutta nyt se on alkanut tuottaa omia vasta-aineita.

Sikiöstä on tullut liian suuri kellumaan lapsivedessä. Sen liikkeet ovat voimistuneet ja hidastuneet.