Raskausviikko 36 (rv 36)

Eikö sikiö ole kääntynyt vielä viikolla 36? täytyykö alkaa harkita sen ulkoista kääntämistä – tai suunniteltua keisarinleikkausta.

Raskausviikko 36 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 36 | Kun sikiö on tässä vaiheessa todennäköisesti kääntynyt pää alaspäin, sinun on luultavasti helpompi hengittää.

© KUNTO PLUS & iStock

36. raskausviikko (35+0–35+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 35+0–35-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 35+0 tarkoittaa 36. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 36: Mitä sinulle tapahtuu?


Kun sikiö on tässä vaiheessa todennäköisesti kääntynyt pää alaspäin, sinun on luultavasti helpompi hengittää. Mutta samalla virtsarakkoon kohdistuu enemmän painetta, mikä tarkoittaa, että sinun on käytävä vessassa entistä tiheämmin.

Ihannetapauksessa sikiön pään pitäisi nyt olla alaspäin ja sen pitäisi alkaa laskeutua kohti lantion suuaukkoa.

Jos sikiö on kuitenkin peppu alaspäin tai poikittain, lääkärin tai kätilön kanssa on neuvoteltava siitä, pitäisikö edelleen pyrkiä alatiesynnytykseen vai pitäisikö suunnitella keisarinleikkausta tai pitäisikö yrittää kääntää sikiö ulkoisesti niin, että sen pää tulisi alaspäin.

Raskausviikko 36: Mitä sikiölle tapahtuu?


Rasvakudoksen osuus sikiön painosta on nyt noin 15 %, mikä on hyvä asia, koska rasvakudos toimii vastasyntyneen vauvan pehmusteena ja toppauksena. Tällä viikolla myös sen posket alkavat pyöristyä ja yhdessä hyvin kehittyneiden imemislihasten kanssa vauva saa söpöt, pyöreät posket.

Sikiön luut ovat vielä niin pehmeitä, että pää näyttää usein heti synnytyksen jälkeen hieman pitkulaiselta, koska se on antanut paineen alle periksi. Älä ole tästä huolissasi. Pää palautuu nopeasti oikeaan muotoonsa. On kätevää, että luusto on joustava, kun pään on mahduttava synnytyskanavan läpi.

**Keuhkot ovat nyt kehittyneemmät, ja niillä on parempi kyky kuljettaa happea sisään ja hiilidioksidia ulos.