Raskaus ja turvotus

Varsinkin jalkojen turvotus vaivaa jopa 80 % raskaana olevista. Turvotusta on vaikea kokonaan välttää, eikä se ole sinänsä vaarallista. Oloa voi kuitenkin lievittää monin keinoin.

Raskaana oleva nainen uima-altaassa

VAIVAAKO TURVOTUS? Mene veteen. Uinti ja vesijumppa auttavat. Vesi hieroo lihaksia ja veden paine palauttaa turvotusta takaisin nestekiertoon. Hienoa!

© gettyimages

Eivätkö kengät mahdu jalkaan? Eivätkö sormukset tahdo lähteä sormesta eivätkä mennä takaisin? Turvotus on ikävää, mutta normaalia raskauden aikana.

Vaikka se ei turvotuksesta kärsiessä paljon lohdutakaan, kengät mahtuvat taas jalkaan sitten, kun lapsi on syntynyt.

Lue lisää raskaudenaikaisesta turvotuksesta täältä

1 Miksi raskaana ollessa tulee turvotusta?


Turvotus on hyvin yleistä raskauden aikana. Jopa 80 prosentilla raskaana olevista esiintyy turvotusta varsinkin raskauden loppuvaiheessa. Nesteen kertyminen kudoksiin johtuu hormonaalisista muutoksista raskauden aikana.

Raskaana ollessa elimistön nestemäärä kasvaa, ja raskauden edetessä ja sikiön kasvaessa kohtu alkaa painaa lantionpohjaa. Nesteen takaisinvirtaus heikkenee, ja neste pakkautuu jalkoihin ja käsiin, ja joillakin myös kasvot turpoavat.

Turvotus tuntuu epämiellyttävältä ja iho pingottuu ja on arka, mutta lähtökohtaisesti vaaratonta. Joillekin tulee turvotuksesta rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma. Rannekanavaoireyhtymässä käden keskihermo puristuu kämmeneen johtavassa rannekanavassa, mikä aiheuttaa peukalon, etusormen, keskisormen ja nimettömän puutumista ja kihelmöintiä. Hoidoksi riittää yleensä lepo tai lasta.

Jopa 80 prosentilla raskaana olevista esiintyy turvotusta varsinkin raskauden loppuvaiheessa.

2 Onko raskauden aikainen turvotus vaarallista?


Raskaudenaikainen turvotus on yleistä ja yleensä vaaratonta, mutta viikon 20 jälkeen yhtäkkinen voimakas turvotus yhdistyneenä päänsärkyyn ja huonovointisuuteen voi olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä.

Pelkästään toisen jalan turpoaminen saattaa viitata veritulppaan. Mikäli turvotus liittyy tämänkaltaisiin oireisiin, ota välittömästi yhteys neuvolaan tai lääkäriin.

3 Voiko raskauden aikaista turvotusta välttää?


Koska turvotus johtuu hormonaalisista syistä, sitä ei juurikaan voi ehkäistä. Ainoa keino ehkäistä raskaudenaikaista turvotusta jossakin määrin on välttää runsasta lihomista. Mitä enemmän painaa, sitä enemmän se rasittaa jalkoja, mikä voi pahentaa nesteen kertymistä.

Raskaana oleva nainen kärsii jalkojen turvotuksesta

NOSTA JALAT YLÖS – se auttaa lievittämään jalkojen turvotusta.

© gettyimages

4 Miten turvotusta voi lievittää?


Turvotusta ei raskauden aikana useimmiten voi kokonaan välttää, koska hormonit. Turvotusta voi kuitenkin lievittää monin tavoin. Kokeile seuraavia neuvoja.

6 raskaudenaikaista turvotusta lievittävää neuvoa

Lepää

Lepäile makuulla useita kertoja päivässä ja vältä seisomasta pitkään yhtäjaksoisesti.

Nosta jalat ylös

Laita vuoteeseen ja sohvalle tyynyjä niin, että saat jalat 30 cm sydämen tasoa korkeammalle, niin jalkojen turvotus laskee.

Mene uimaan ja vesijumppaan

Vesi hieroo lihaksia ja veden paine palauttaa turvotusta takaisin nestekiertoon.

Kokeile akupunktiota

Voit kokeilla akupunktiohoitoa turvotukseen.

Käytä tukisukkia ja äitiystukisukkahousuja

Erityiset tukisukat tukevat samoin kuin tavalliset tukisukat, minkä lisäksi tukisukkahousut tukevat myös vatsaa. Äitiystukisukkahousuissa on porrastettu kompressio, eli paine on erilainen eri kohdissa jalkaa: suurin tuki on nilkkojen ympärillä ja vähenee ylöspäin mentäessä. Tukisukat vähentävät myös suonikohjujen riskiä.

Tee turvotusta vähentäviä ja nestekiertoa parantavia harjoitteita

Tee pumppaavia liikkeitä, jotka aktivoivat lihasten pumppaustoimintaa ja parantavat nestekiertoa, jolloin neste kulkee raajoista kohti sydäntä.

5 Voiko raskaana ollessa käyttää nesteenpoistolääkettä?


Nesteenpoistolääkkeet eivät valitettavasti sovi yhteen raskauden kanssa. Ei edes nestettä poistava tee. Ne poistavat nestettä kierrosta eivätkä turvonneista kudoksista.

Asiantuntija: kätilö M. Holm