7 terveellistä ja turvallista raskausajan treeniohjelmaa kotikuntoiluun

Kokeile KUNTO PLUSsan nettitreenejä raskausajalle. Fysioterapeutin valitsemat harjoitteet ovat tehokkaita ja hellävaraisia – ja sopivat sekä vasta-alkajille että harjaantuneille.

Raskaanaoleva nainen kotijumppaa

RASKAUSAJAN TREENI | Oletko raskaana? Ota jumppamatto esiin – treeni tekee hyvää sekä sinulle että vauvalle. KUNTO PLUSsan treenivideot on tehty juuri sinua varten!

© iStock

Ajatteletko, että raskausaikana pitäisi vähentää treeniä ja käydä vähän kävelemässä ja mammajumpassa kerran viikossa?

Raskaus ja treeni sopivat hyvin yhteen, ja treeni raskausaikana on hyväksi sekä itselle että vauvalle. Treeni raskausaikana edistää terveyttä, pienentää ylipainon riskiä, ehkäisee kohonnutta verenpainetta sekä vähentää selkäkipuja, ummetusta, turvotusta ja väsymystä.

  • Äidin liikunta on syntyvälle vauvalle hyväksi, koska se edistää vauvan terveyttä ja vähentää vauvan makrosomian (liian korkean syntymäpainon) riskiä.

Lihastreeniä ja joogaa raskausaikana

Jos olet tottumaton treenaamaan, aloita raskausajan liikunta pehmeästi ja vähitellen. Jos olet treenannut tähänkin asti, voit jatkaa raskautta edeltävällä tasollasi, mutta älä tavoittele uusia ennätyksiä juuri nyt. Virallinen suositus on 150 minuuttia liikuntaa viikossa.

Ja aivan kaikkia lajeja ei urheilijakaan voi jatkaa täysillä raskaana ollessaan, sillä putoamiset ja iskut ja potkut vatsaan eivät tee hyvää varsinkaan siinä vaiheessa, kun vatsa on kasvanut isoksi.
Pyysimme fysioterapeutti Elin Solheimia laatimaan treeniohjeman, joka sopii yhteen raskauden kanssa.

Olemme toteuttaneet odottaville äideille 2 + 2 kotitreenivideota: 2 lyhyttä ja 2 pitkää ohjelmaa vasta-alkajille ja harjaantuneille liikunnan harrastajille.

Ohjelmat tarjovat terveelliset ja turvalliset lihaskunto-ohjelmat kotikuntoiluun raskausaikana.

Myös 3 joogaohjelmaamme sopivat raskausaikaan. Kaikki raskausajan treeniohjelmat on koottu tälle sivulle.

Hyviä treenejä!

Lihastreeniä raskausaikaan

Raskausajan nettitreeneissämme on kaikissa 10 raskausaikaan sopivaa harjoitetta, jotka treenaavat kaikkia kehon suuria lihasryhmiä.

Kuuntele aina kehoasi. Jos sinulle tulee huono olo tai kipuja, laske tehoa tai lopeta treeni siihen paikkaan ja ota yhteys lääkäriin.

Raskausajan treeni vasta-alkajalle, 13 min

10 hyvää harjoitetta, jotka treenaavat koko kehon alle varttitunnissa! Mm. kyykky ja polvennosto ja vastakkaisen käden ja jalan nosto. 30 s treeniä ja 30 s tauko joka harjoiteen jälkeen.
Katso treenivideo täältä

Raskausajan treeni vasta-alkajalle, 27 min

Samat tehokkaat harjoitteet kuin lyhyessä versiossa, mutta kahteen kertaan. Kun teet tämän ohjelman, saat päivän puolen tunnin liikuntasuosituksen täyteen.
Katso treenivideo täältä

Raskausajan treeni liikunnan harrastajalle, 14 min

10 tehokasta harjoitetta – osa on vähän vaativampia kuin vasta-alkajan ohjelmassa, mutta edelleen hyvää raskausajan treeniä. 40 s treeniä ja 30 s taukoa. HUOM! Joissakin harjoitteissa käytetään jumppakuminauhaa.
Katso treenivideo täältä

Raskausajan treeni liikunnan harrastajalle, 29 min

Samat tehokkaat harjoitteet kuin lyhyessä versiossa, mutta kahteen kertaan. Esim. askelkyykky, yläselkäveto ja askelluskyykyt jumppakuminauhan kanssa.
Katso treenivideo täältä

Raskausajan joogaa

Jooga on hyvää raskausajan treeniä, mutta kaikki joogaharjoitteet eivät sovi raskausaikaan. Täältä saat 3 raskausaikaan sopivaa joogaohjelmaa – 2 lyhyttä ja 1 pitkä.

Jos treenin aikana tulee kipuja tai treeni tuntuu epämiellyttävältä, hidasta tempoa tai keskeytä treeni ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Herättele keho 15 minuutin joogalla

10 joogavenytyksestä ja hengitysharjoituksista koostuva raskausajan treeni. Joogaohjelma sopii sekä lämmittelyksi ennen lihastreeniä tai hellävaraiseksi aamujumpaksi.
Katso treenivideo täältä

8 minuutin rentouttava jooga

Syke ja kierrokset alas 6 joogaharjoitteella. Joogaohjelma sopii tehtäväksi vaativamman raskaustreenin jälkeen tai rentouttavaksi iltajoogaksi.
Katso treenivideo täältä

50 min yinjooga – sopii raskausaikaan

Hellävaraista, rentoutavaa ja rauhoittavaa joogaa. Kaikki 8 harjoitetta tehdään istualla tai makuulla pitkinä mieltä ja kehoa rauhoittavina venytyksinä.
Katso harjoitusvideo täältä

Kysymyksiä raskausajan treenistä

Paljonko raskaana ollessa saa nostaa? Saako raskaana juosta? Kuinka pitkälle raskautta saa harrastaa liikuntaa – ja helpottaako raskausajan treeni synnytystä? Lue fysioterapeutin vastaukset kysymyksiin raskaudesta ja treenistä.
FAQ – kysymyksiä ja vastauksia raskausajan treenistä