Raskaus ja liitoskivut

Häpyluuliitos löystyy jonkin verran raskauden alkupuolella ja lisää viimeisellä neljänneksellä. Kun paino kasvaa ja kohtu suurenee, ryhti muuttuu notkoksi, ja joka toisella tulee kipuja lantionseutuun. Miten raskaudenaikaisia lantionseudun kipuja voi ehkäistä ja hoitaa?

Raskaana oleva nainen nojaa työtasoon

LIITOSKIVUT – Raskaus saa nivelet löystymään, ja se vaikuttaa myös lantioon. Häpyluuliitoksen löystyminen ja liikkuvuus johtuvat todennäköisesti raskaushormoni relaksiinista.

© gettyimages

Raskaus ei ole sairaus, mutta vaikka olisi täysin terve, kannattaa pitää huolta kehostaan, sillä raskauden myöstä kasvava vatsa rasittaa kehoa monin tavoin. Lantion häpyluuliitos eli symfyysi on yksi kohdista, joihin rasitus kohdistuu.

Liitoskipuja voi ehkäistä ennalta ja niitä voi lievittää ottamalla lantion huomioon kävelyssä, taakkojen kantamisessa, nukkuma-asennossa ja kääntyessään makuulla.

Lue lisää raskaudenaikaisesta liitoskivuista eli symfyysikivusta

1 Mistä liitoskivut tunnistaa?


Varsinkin loppupuolella raskautta, kun nousee ylös ja häpyluussa, välilihassa, nivusissa, koko lantionseudussa tai pakaroissa tuntuu pistävä kipu, kyse on mitä luultavimmin häpyliitoksen eli symfyysin kivusta eli liitoskivuista. Liitoskivut saattavat säteillä nivusiin ja reisien sisä- tai ulkosyrjälle asti. Oireet voivat ilmaantua yhtäkkiä tai vähitellen ja usein ne pahenevat päivän mittaan. Useimmilla liitoskivut ilmaantuvat 5.–8. raskauskuukautena.

Liitoskivut eli symfyysikivut voivat olla todella kovia, ja valitettavasti liitoskipuja tulee raskausaikana noin 50 prosentille. Noin 16 prosentilla liitoskivut ovat niin pahoja, että ne haittaavat arkea huomattavasti.

Liitoskivut eli symfyysikivut voivat olla todella kovia, ja valitettavasti liitoskipuja tulee raskausaikana noin 50 prosentille.

2 Miksi lantionseutuun koskee?


Liitoskivut johtuvat raskaushormoneista, jotka pehmittävät niveliä, jotta synnyttäminen olisi mahdollista, sillä lantiorenkaan täytyy joustaa sikiön koon mukaan. Häpyluuliitos löystyy jopa kaksi kertaa suuremmaksi ja muuttuu liikkuvaksi, ja selän asennon kääntyessä notkoksi paino tulee entistä enemmän lantiolle, joka voi kipeytyä.

Liitoskivut loppuvat kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä, mutta seuraavien raskauksien aikana on jälleen 50 prosentin mahdollisuus saada liitoskipuja – ja usein entistä varhaisemmassa vaiheessa ja pahempina.

3 Voiko liitoskipuja ehkäistä?


Paras keino välttää liitoskipuja on treenata lantion alueen lihaksia, siis alaselkää, vatsa- ja pakaralihaksia sekä vartalon tukilihaksia, jotta ne jaksavat kannatella kasvavaa vatsaa.

Aloita treeni joko mahdollisimman varhaisessa vaiheessa raskauden alettua tai jo ennen sitä ja jatka lihasten vahvistamista koko raskauden ajan.

Lue myös: Raskaustreeni - Kokeile KUNTO PLUSsan nettitreenejä raskausajalle

4 Miten liitoskipuja voi lievittää?


Häpyliitoksen eli symfyysin kivut tuntuvat lantiolla, alavatsalla, alaselässä, reisissä tai nivustaipeissa.

 • Kipu kertoo häpyliitokseen ja lantionseudun lihaksiin kohdistuvasta rasituksesta ja paineesta.
 • Kun liikut, pyri jakamaan paino tasaisesti molemmille jaloille ja kävele lyhyillä askelilla, niin paino ei ole pitkään vain toisen jalan varassa.
 • Pidä lonkat, polvet ja jalkaterät samansuuntaisina. Istu jalat vierekkäin ja vältä ristimästä jalkoja tai kääntämästä polvia sivulle.
 • Kun käännyt vuoteessa, jännitä lantionpohjan lihakset ja pidä jalat yhdessä (voit puristaa tyynyn jalkojen väliin) kääntyessäsi.
 • Käytä reppua, jos joudut kantamaan esimerkiksi ostoksia pidemmän matkaa. Jos siirrät jotakin paikasta toiseen, jaa paino tasaisesti molemmille käsille.
 • Tee liitoskipuja lievittäviä harjoitteita (tuonnempana artikkelissa) ja rentoutusharjoituksia mielellään päivittäin. Myös lantion tukivyö tai kinesioteippaus voi helpottaa kipuja.
 • Pyydä toisia tehtäviä tai sairauslomaa, jos kivut ovat kovia ja työtehtäväsi pahentavat kipuja.

Päivittäiset harjoitteet liitoskipuja vastaan

Tee koko raskausajan harjoitteita, jotka vahvistavat lantionseudun lihaksia. Tee harjoitteita 1–2 kertaa päivässä. Mikäli kivut lievittyvät harjoitteita tekemällä, jatka harjoituksia raskauden loppuun asti, etteivät kivut palaa tai uusiudu. Jos jotkin harjoitteet ovat kivuliaita suorittaa, älä tee niitä, vaan vaihda ne toisiin harjoitteisiin.

Jos treeni aiheuttaa ylimääräisiä supistuksia, kysy neuvolasta tai lääkäriltä, miten voit jatkaa lihasten harjoittamista.

Harjoite 1 – Selän notkistus ja köyristys

 • Asetu konttausasentoon.
 • Taivuta selkää vuorotellen notkolleen ja köyryyn.
 • Katso notkistaessa ylös ja köyristäessä vatsaan.
 • Pysy joka taivutuksella ja köyristyksellä ääriasennossa 10 sekuntia.
 • Tee 5–7 toistoa.

Harjoite 2 – Selkälihakset

 • Asetu konttausasentoon.
 • Supista lantionpohjan lihaksia ja jännitä alavatsa.
 • Ojenna vastakkaiset käsi ja jalka (varovasti, että tasapaino säilyy.
 • Palaa takaisin alkuasentoon.
 • Toista toisella puolella.
 • Tee 10 toistoa kummallakin puolella.

Harjoite 3 – etureiden venytys

 • Asetu polviseisontaan.
 • Siirrä toinen jalka pitkälle eteen.
 • Siirrä paino etummaiselle jalalle ja nojaa niin pitkälle eteen, että taemman jalan etureidessä tuntuu venytys.
 • Pysy asennossa 4–5 syvän sisään- ja uloshengityksen ajan.
 • Toista 2 kertaa kummallakin jalalla.

Fysioterapiaa liitoskipuihin

Häpyliitoksen kipuja voidaan helpottaa lantionpohjan fysioterapialla, jos omat toimet eivät auta.

Lantionpohjan fysioterapiassa opetellaan tunnistamaan lantionpohjaa kuormittavat asennot ja toimet istuessa ja jalkeilla, painetta lantionpohjassa ja lantiossa sekä raskausvatsaa kannattelevien nivelsiteiden kiristystä helpotetaan liikehoidoilla. Lisäksi voidaan teettää hengitys- ja lihas- sekä venyttelyharjoitteita ja opetella kinesioteippausta vatsan tukemiseksi.

Akupunktiotakin voi kokeilla.

5 Saako raskaana ollessa käyttää kipulääkkeitä?


Kipulääkkeet voivat tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta ne eivät vaiuta kipujen syyhyn. Liike-ergonomia ja lihaskunto yhdistettynä tukityynyihin, vöihin ja teippaukseen vaikuttavat kipujen juurisyyhyn.

Voimakkaaseen kipuun voi ottaa parasetamolia annosteluohjeen mukaisesti. Ibuprofeenia voi käyttää 12−30 raskausviikkojen aikana satunnaisesti ja tilapäisesti, muttei jatkuvasti. Jos kokee tarvitsevansa jatkuvaa kipulääkitystä, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Asiantuntija: kätilö M. Holm