Raskaus ei ole sairaus, mutta vaikka olisi täysin terve, kannattaa pitää huolta kehostaan, sillä raskauden myöstä kasvava vatsa rasittaa kehoa monin tavoin. Lantion häpyluuliitos eli symfyysi on yksi kohdista, joihin rasitus kohdistuu.
Liitoskipuja voi ehkäistä ennalta ja niitä voi lievittää ottamalla lantion huomioon kävelyssä, taakkojen kantamisessa, nukkuma-asennossa ja kääntyessään makuulla.
Lue lisää raskaudenaikaisesta liitoskivuista eli symfyysikivusta
Varsinkin loppupuolella raskautta, kun nousee ylös ja häpyluussa, välilihassa, nivusissa, koko lantionseudussa tai pakaroissa tuntuu pistävä kipu, kyse on mitä luultavimmin häpyliitoksen eli symfyysin kivusta eli liitoskivuista. Liitoskivut saattavat säteillä nivusiin ja reisien sisä- tai ulkosyrjälle asti. Oireet voivat ilmaantua yhtäkkiä tai vähitellen ja usein ne pahenevat päivän mittaan. Useimmilla liitoskivut ilmaantuvat 5.–8. raskauskuukautena.
Liitoskivut eli symfyysikivut voivat olla todella kovia, ja valitettavasti liitoskipuja tulee raskausaikana noin 50 prosentille. Noin 16 prosentilla liitoskivut ovat niin pahoja, että ne haittaavat arkea huomattavasti.
Liitoskivut johtuvat raskaushormoneista, jotka pehmittävät niveliä, jotta synnyttäminen olisi mahdollista, sillä lantiorenkaan täytyy joustaa sikiön koon mukaan. Häpyluuliitos löystyy jopa kaksi kertaa suuremmaksi ja muuttuu liikkuvaksi, ja selän asennon kääntyessä notkoksi paino tulee entistä enemmän lantiolle, joka voi kipeytyä.
Liitoskivut loppuvat kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä, mutta seuraavien raskauksien aikana on jälleen 50 prosentin mahdollisuus saada liitoskipuja – ja usein entistä varhaisemmassa vaiheessa ja pahempina.
Paras keino välttää liitoskipuja on treenata lantion alueen lihaksia, siis alaselkää, vatsa- ja pakaralihaksia sekä vartalon tukilihaksia, jotta ne jaksavat kannatella kasvavaa vatsaa.
Aloita treeni joko mahdollisimman varhaisessa vaiheessa raskauden alettua tai jo ennen sitä ja jatka lihasten vahvistamista koko raskauden ajan.
Lue myös: Raskaustreeni - Kokeile KUNTO PLUSsan nettitreenejä raskausajalle
Häpyliitoksen eli symfyysin kivut tuntuvat lantiolla, alavatsalla, alaselässä, reisissä tai nivustaipeissa.
- Kipu kertoo häpyliitokseen ja lantionseudun lihaksiin kohdistuvasta rasituksesta ja paineesta.
- Kun liikut, pyri jakamaan paino tasaisesti molemmille jaloille ja kävele lyhyillä askelilla, niin paino ei ole pitkään vain toisen jalan varassa.
- Pidä lonkat, polvet ja jalkaterät samansuuntaisina. Istu jalat vierekkäin ja vältä ristimästä jalkoja tai kääntämästä polvia sivulle.
- Kun käännyt vuoteessa, jännitä lantionpohjan lihakset ja pidä jalat yhdessä (voit puristaa tyynyn jalkojen väliin) kääntyessäsi.
- Käytä reppua, jos joudut kantamaan esimerkiksi ostoksia pidemmän matkaa. Jos siirrät jotakin paikasta toiseen, jaa paino tasaisesti molemmille käsille.
- Tee liitoskipuja lievittäviä harjoitteita (tuonnempana artikkelissa) ja rentoutusharjoituksia mielellään päivittäin. Myös lantion tukivyö tai kinesioteippaus voi helpottaa kipuja.
- Pyydä toisia tehtäviä tai sairauslomaa, jos kivut ovat kovia ja työtehtäväsi pahentavat kipuja.
Kipulääkkeet voivat tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta ne eivät vaiuta kipujen syyhyn. Liike-ergonomia ja lihaskunto yhdistettynä tukityynyihin, vöihin ja teippaukseen vaikuttavat kipujen juurisyyhyn.
Voimakkaaseen kipuun voi ottaa parasetamolia annosteluohjeen mukaisesti. Ibuprofeenia voi käyttää 12−30 raskausviikkojen aikana satunnaisesti ja tilapäisesti, muttei jatkuvasti. Jos kokee tarvitsevansa jatkuvaa kipulääkitystä, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.
Asiantuntija: kätilö M. Holm