Raskaus ja virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus voi olla sikiölle vaarallinen. Tunnetko tulehduksen oireet, ja miksi juuri raskaana on alttiimpi virtsatietulehdukselle?

Virtsanäyte

VIRTSANÄYTE | Raskauden aikainen virtsatietulehdus on tärkeä todeta ja hoitaa välittömästi. Älä aikaile, jos tunnet oireita. Parempi turha näyte kuin viivyttely!

© gettyimages

Iiih! Kirveleekö pissatessa? Se on oire virtsatietulehduksesta, jonka riski on hieman tavallista suurempi raskauden aikana. Virtsatietulehdus on paitsi ikävä, se voi lisätä myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Virtsatietulehdus voi olla myös oireeton, joten neuvolakäynneillä otettavat virtsanäytteet ovat erityisen tärkeitä, koska niistä tutkitaan, ettei virtsatietulehdusta ole.

Lue lisää virtsatietulehduksesta ja raskaudesta täältä

1 Miksi raskaana tulee helposti virtsatietulehdus?


Virtsatietulehdus voi alkaa jatkuvana pissahätänä, jota voi helposti luulla kohdun painon aiheuttamaksi lisääntyneeksi virtsaamistarpeeksi, mutta jos pissatessa alkaa kirvellä, kyse on todennäköisesti virtsatietulehduksesta.

Virtsatietulehdus tulee herkemmin raskaana oleville kuin muille. Tämä johtuu sekä siitä, että kohtu painaa virtsaputkia, jolloin virtsarakko tyhjenee huonommin, ja bakteerit pääsevät lisääntymään rakossa, että raskauden ajan hormoneista, jotka saavat virtsaputkien sulkijalihakset löystymään, jolloin bakteereita pääsee helpommin sisään.

Neuvolakäyntien yhteydessä annetaan virtsanäyte, josta tutkitaan bakteerit. Se on tärkeää, koska virtsatietuehdus saattaa olla oireeton. Säännöllisillä testeillä kaikki tapaukset voidaan löytää ajoissa ja hoitaa, jolloin tulehduksesta ei ole vaaraa sikiölle eikä odottavalle äidille.

RASKAUS LISÄÄ VIRTSATIETULEHDUKSEN RISKIÄ – Se johtuu hormonaalisista ja anatomisista muutoksista. Tulehdus on syytä hoitaa välittömästi.

© gettyimages

2 Onko virtsatietulehdus vaarallinen raskauden aikana?


Kyllä, virtsatietulehdus voi olla vaarallinen, ja siksi se on syytä hoitaa heti. Virtsatietulehdus voi nimittäin suurentaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tulehdus on syytä hoitaa nopeasti pois siksikin, että raskauden aikana virtsatietulehdus voi tavallista helpommin päästä etenemään ylempiin virtsateihin tai munuaisallastulehdukseksi.

Kun virtsatietulehdus hoidetaan nopeasti, siitä ei ole haittaa raskaudelle eikä sikiölle. Tästä syystä neuvolassa otetaan säännöllisesti virtsanäyte ja tutkitaan, onko virtsassa bakteereja.

Jos tulee virtsatietulehduksen oireita, kuten kirvelyä virtsatessa, ota viipymättä yhteys neuvolaan äläkä jää odottamaan seuraavaa sovittua neuvolakäyntiä.

Virtsatietulehdus aiheuttaa supistuksia ja lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Lisäksi tulehdus nousee raskauden aikana herkemmin ylempiin virtsateihin ja munuaisaltaisiin.

3 Miten virtsatietulehdusta voi ehkäistä raskauden aikana?


Koska tulehdusriski nousee raskaushormonien ja anatomisten muutosten takia, riskiä ei niitä osin voi välttää omilla toimillaan. Bakteerien pääsyä virtsateihin voi välttää samoilla keinoilla kuin muutenkin:

Virtsatietulehduksen ehkäiseminen

Juo riittävästi vettä

Veden juominen laimentaa virtsaa ja huuhtoo sekä rakosta että virtsateistä ei-toivottuja bakteereita.

Diabetes hoitotasapainoon

Diabetes lisää virtsatietulehdusten riskiä, kun elimistöstä poistuu ylimääräistä sokeria virtsan mukana. Jos verensokeri on korkealla myös virtsassakin on sokeria, ja olosuhteet ovat otolliset bakteerien lisääntymiselle.

Pissaa ja huuhdo yhdynnän jälkeen

Yhdynnässä virtssaputkeen voi päästä bakteereita. Käy pissalla seksin jälkeen ja huuhtele alapää pelkällä vedellä.

Juo karpalomehua

Tutkimustulokset karpalomehun vaikutuksista virtsatietulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa vaihtelevat, mutta haittaakaan siitä ei ole. Ja ainakin suomalaistutkimuksessa maitohappobakteeri-karpalo-puolukkajuoma pienensi riskiä saada virtatietulehdus.

Tutkimustuloksia karpalomehun vaikutuksesta virtsatietulehdusten ehkäisyssä
Virtsatietulehduksen torjunta ja hoito

4 Miten raskaana oleva voi välttää virtsatietulehduksen?


Paras keino on käydä säännöllisesti neuvolassa antamassa virtsanäyte, josta testataan, ettei virtsatietulehdusta ole. Myös oireiden tarkkailu (alituinen pissahätä, pissan paha haju, kirvely, alavatsakipu, ylimääräiset supistukset, veri virtsassa, lämmönnousu) ja jos oireita on, hoitoon hakeutuminen vitkuttelematta, ovat parhaat keinot.

Lisätietoa aiheesta: Terveyskirjasto Virtsatietulehdus (virtsatieinfektio) aikuisilla

5 Saako raskaana ollessa syödä antibiootteja virtsatietulehdukseen?


Jos virtsatietulehdukseen määrätään antibiootteja, vaikkei olisi oireitakaan, mutta tulehdus on todettu, lääkekuuri on tärkeää ottaa, että tulehdus lievittyy, eikä pahene munuaisaltaan tulehdukseksi.

Raskaana oleville turvallisimpia antibiootteja virtsarakkotulehduksiin ovat amoksisilliini, pivmesillinaami ja nitrofurantoiin. Munuaisallastulehduksen lääkkeeksi määrätään kefalosporiinia.