Raskausviikko 7 (rv 7)

Raskausviikolla 7 raskaus ei näy vielä päällepäin, mutta elimistön muutokset kertovat raskauden olevan käynnissä. Saatat kärsiä pahoinvoinnista, päänsärystä ja mielialan vaihteluista. Myös ruokahalu voi kasvaa.

Raskausviikko 7 – vatsa ja alkio

RASKAUSVIIKKO 7 | Tässä vaiheessa alkiosta erottuvat silmien, kasvojen ja hampaiden alut.

© I FORM & iStock

7. raskausviikko (6+0 – 6+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 6+0 – 6-6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 6+0 tarkoittaa 7. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 7: Mitä sinulle tapahtuu?


Raskaus ei vielä näy päällepäin, mutta elimistösi reagoi todennäköisesti jo hormonitasojen muutoksiin. Saatat kokea pahoinvointia, ja myös virtsaamisen tarve saattaa lisääntyä. Odottavaa äitiä saattavat kiusata tässä raskauden vaiheessa myös päänsäryt ja mielialan äkilliset muutokset.

Lue myös: Mistä pahoinvointi johtuu?

Myös ruokahalu saattaa kasvaa. Maitorauhasten muutosten myötä rinnat voivat kasvaa. Veren määrä elimistössä lisääntyy, istukka kehittyy ja alkio kasvaa, jolloin elimistön energian- ja ravintoaineiden tarve on aiempaa suurempi. Ruoka-annoksia ei tarvitse kaksinkertaistaa, mutta elimistö tarvitsee kuitenkin hieman enemmän polttoainetta kuin aiemmin.
LUE MYÖS: Raskaus – mitä kannattaa syödä? Tarkista ravintolisien tarve täältä

Voi myös olla, ettet huomaa tässä vaiheessa elimistössäsi mitään suuria muutoksia tai vaivoja, ja sekin on aivan normaalia.

Raskausviikko 1: Mitä alkiolle tapahtuu?


Raskausviikon 7 alkaessa alkio on 4 viikon ikäinen. Jo nyt vain kuukausi hedelmöittymisen jälkeen elinten kehitys on täydessä vauhdissa. Napanuora kuljettaa happea ja ravintoaineita alkiolle. Alkiolle kehittyy suusta peräsuoleen ulottuva suolistoputki, josta muodostuu myöhemmin ruuansulatusjärjestelmä. Maksan, haiman, keuhkojen ja vatsalaukun aihiot erottuvat pieninä ulkonemina.

Alkio on voimakkaasti kiertyneen muotoinen, ja toisessa päässä on pää ja toisessa pieni häntä. Tässä vaiheessa alkiolta erottuvat silmien, korvien, kasvojen ja hampaiden alut. Aivot kasvavat nyt nopeasti, ja alkiosta erottuu neljä pientä nystyä, jotka kehittyvät myöhemmin käsiksi ja jaloiksi.