Raskaus ja pahoinvointi

Aamupahoinvointia on jopa 70–80 prosentilla raskaana olevista. Mistä aamupahoinvointi johtuu, kuinka pitkälle sitä kestää ja miten aamupahoinvointia voi ehkäistä tai lievittää.

Raskaana oleva nainen nojaa vessanpönttöön oksentaakseen.

RASKAUSAJAN AAMUPAHOINVOINTI | Voitko pahoin joka aamu? Tieto ei ehkä paljoa lohduta, mutta et ole yksin. Jopa 70–80 % raskaana olevista kärsii pahoinvoinnista – yleensä viikolle 20 asti.

© gettyimages

Aamun hetki kullan kallis, sanotaan, mutta sillä ei varmaankaan tarkoiteta raskauspahoinvoinnista kärsiviä. Kaikista raskaana olevista noin joka kolmas odottaja kärsii raskauspahoinvoinnista tai aamupahoinvoinnista.

Raskauspahoinvointi voi olla paitsi epämiellyttävää myös uuvuttaa ja saada elimistön kuivumaan. Yleensä raskauspahoinvointi lakkaa puolivälissä raskautta tai viimeistään sitten, kun lapsi on syntynyt. Mytötätuntoa!

Lue täältä aamupahoinvoinnista ja raskaudesta

1 Mistä raskauspahoinvointi johtuu?


Raskauspahoinvointi on hyvin yleistä. suomalaisessa neuvola-aineistossa 88 prosentilla odottajista oli raskauspahoinvointia. Noin puolella pahoinvoinnista kärsivistä pelkkä kuvotus ei ole ainoa oire, vaan ruoka ei todellakaan pysy sisällä.

Raskauspahoinvointia on eri tyyppisiä. Moni voi pahoin vain aamuisin – siitä nimitys aamupahoinvointi – mutta toiset voivat pahoin muinakin aikoina.

Noin 0,5–2 prosentilla raskauspahoinvointi on niin voimakasta, että elimistö kuivuu tai paino putoaa. Vaikea raskauspahoinvointi eli hyperemesis gravidarum voi edellyttää sairaalahoitoa, jos odottaja tarvitsee nesteytystä tai paino putoaa yli 5 %. Tila ei kuitenkaan vahingoita sikiötä. Suomessa lähes kolmasosa vaikeaa raskauspahoinvointia sairastavista tarvitsi useita sairaalahoitojaksoja.

Raskauspahoinvoinnin syystä ei olla varmoja, mutta sen oletetaan johtuvan raskaushormoni hCG:stä.

Suomalaisessa neuvola-aineistossa 88 prosentilla odottajista oli raskauspahoinvointia.

2 Milloin raskauspahoinvointia esiintyy raskausaikana?


Raskauspahoinvointi alkaa yleensä noin viikolla 6 ja laantuu viikkoon 20 mennessä.

3 Miten raskauspahoinvointia voi lievittää?


Raskauspahoinvoinnista ei yleensä pääse millään konstilla kokonaan eroon muuten kuin ajan kanssa. Seuraavilla neuvoilla oireita voi lievittää:

  • Nuku ja lepää riittävästi. Tarvitset unta ja lepoa enemmän kuin tavallisesti.
  • Ulkoile päivittäin.
  • Stressi voi lisätä pahoinvointia. Pyri tekemään arjestasi mahdollisimman rauhallista. Hanki tarvittaessa apua tilanteeseesi.
  • Raskaana oleva tarvitsee usein rautalisää, mutta rautalisä tai rautaa sisältävä monivitamiini voi pahentaa raskauspahoinvointia. Jos rauta tuntuu pahentavan pahoinvointia, rautalisää voi välttää alkuraskauden aikana ja alkaa käyttää sitä vasta sitten, kun pahoinvointia ei enää esiinny. Suomessa hemoglobiinia seurataan neuvolassa ja rautavalmisteita suositellaan tarvittaessa.

Lue myös: Mistä pahoinvointi johtuu?

Inkivääri

Inkivääriä ei suositella raskauspahoinvointiin

Inkivääriä ei suositella raskauspahoinvointiin Suomessa, koska inkiväärivalmisteiden vaikutusta ei ole tutkittu riittävästi, että uskallettaisiin sanoa sen olevan turvallista. Ruuassa inkivääriä saa syödä raskaaana ollessaankin.

4 Mikä auttaa raskauspahoinvointiin?


Raskausajan aamupahoinvointia voi lievittää, vaikkakaan sitä ei saa kokonaan pois. Katso täältä kätilön 6 neuvoa, joilla raskausajan aamupahoinvointia saa edes lievitettyä.

6 helpotusta raskauspahoinvointiin

Syö ja juo usein

Vaikka pahoinvoinnin ja kuvotuksen keskellä ruokaa tekee ehkä vähiten mieli, syö ja juo silti. Ruoka ja juoma auttavat. Syö 3 ateriaa ja välipaloja – mielellään joka toinen tunti – ja juo 2 litraa vettä päivässä. Aamupahoinvointia voi helpottaa, että syö kuivahedelmiä, keksiä tai banaania ennen kuin edes nousee ylös.

Raikasta ja hapokasta

Pahaa oloa voi lievittää viileillä, raikkailla juomilla, kuten tonicilla, soodavedellä tai kivennäisvedellä. Joillekin maistuvat kylmät ateriat paremmin kuin lämmin ruoka. Vältä maustettuja ja tulisia ruokia, jotka pahentavat oloa.

B6-vitamiinia raskauspahoinvointiin

B6-vitamiini eli pyridoksiini auttaa tutkitusti raskauspahoinvointiin ja on turvallinen käyttää raskausaikana. Annokseksi suositellaan 10–25 mg kolmesti päivässä.

Akupunktio ja akupainanta raskauspahoinvointia vastaan

Pahoinvoinnin hoitoon käytetty akupiste on neiguan-piste eli P6-piste ranteessa.

Akupainantaa voi tehdä tarvittaessa tai säännöllisesti, esimerkiksi illalla nukkumaan mennessä tai esimerkiksi muutaman tunnin välein viisi tai kymmenen minuuttia kerrallaan. Akupainantaan myydään myös Sea-Band-rannekkeita.

Lääkäriin ja sairaalaan raskauspahoinvoinnin takia

Kaikki raskauspahoinvointiin käytettävät lääkkeet eivät tehoa kaikilla, eikä lääkkeitä määrätä kevyin perustein, ettei sikiön turvallisuus vaarannu.

Jos oksentelu on rajua ja jatkuvaa ja paino putoaa reilusti tai elimistö kuivuu, on syytä mennä lääkäriin. Kuivumista voidaan hoitaa nesteytyksellä terveyskeskuksessa tai osastolla.

5 Voiko raskauspahoinvointiin ottaa pahoinvointilääkettä?


Tammikuussa 2023 Suomessa markkinoille tullut doksylamiinisuksinaattia (antihistamiini) ja B6-vitamiinia sisältävä valmiste Xonvea lievittää pahoinvointia, ja sitä voi käyttää myös raskausaikana.

Pahoinvointiin voidaan myös määrätä keskushermostossa pahoinvointia estävää mahansisällön nousua takaisin ruokatorveen estävää ja ruuan etenemistä suolistossa edistävää metoklopramidia (Primperan).

Todella voimakkaaseen pahoinvointiin voidaan määrätä tehokkaampaa ondansetronia (Zofran). Sitä suositellaan käytettäväksi vasta raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen.

Kaikki raskauspahoinvointiin käytettävät lääkkeet ovat reseptilääkkeitä.