Raskausajan ravitsemus

"Raskausaikana pitää huolehtia riittävästä B-vitamiininsaannista, mutta onko muita neuvoja?"

Asiantuntijan näkemys.

VASTAUS:

Raskausaikana vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy 15 - 50 %. Kalsiumia, rautaa, D-vitamiinia ja folaattia tarvitaan tavallista enemmän. Ruokavalion täydentämisessä ei pidä liioitella, koska myös vitamiinien yliannostus on haitaksi sikiölle.

Sikiön luuston kehittymiseen tarvitaan kalsiumia. Sitä saa maitotuotteista ja kalsiumlisistä.

Odottava äiti tarvitsee rautaa punasolumassan lisääntymiseen, istukkaan ja sikiön rautavarastoihin. Raudan puute heikentää sikiön kasvua ja lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Rautaa saa lihasta ja viljatuotteista. Tee, kaakao, leseet ja kalsium ehkäisevät raudan imeytymistä. Lisäksi tarvitaan rautalisää - ruokavaliosta saa vain noin puolet.

D-vitamiinia saa kalasta, maitotuotteista ja margariinista. Talvella odottava äiti tarvitsee D-vitamiinilisää, muttei kalanmaksaöljyä, ettei A-vitamiinia tule liikaa.

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jota tarvitaan solujen jakaantumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Hyviä folaatin lähteitä ovat kypsentämättömät kasvikset sekä marjat ja hedelmät.

Maksaa kannattaa välttää liian A-vitamiininsaannin aiheuttaman epämuodostumariskin takia. Listeria-bakteerin aiheuttaman keskenmenovaaran takia kypsentämätön ja kylmäsavukala, pastöroimattomasta maidosta valmistettu juusto tulisi kuumentaa, ja hedelmät ja vihannekset tulisi pestä huolellisesti mullasta.

LUE MYÖS: Folaatti on tärkeää raskaana oleville