Mistä pahoinvointi johtuu?

Pahoinvointia voivat aiheuttaa niin kuoppainen autokyyti kuin ruokamyrkytykset, raskaus ja virustauditkin, mutta jos huonovointisuus jatkuu pitkään, on syytä hakeutua lääkäriin. Kerromme, mistä huono olo johtuu ja mitä sille voi tehdä.

Nainen pitelee kättä otsallaan. Hänellä on pahoinvointia, joka voi olla merkki vakavasta sairaudesta.

PAHOINVOINTI Pahoinvointi voi olla ohimenevä vaiva tai merkki vakavammasta sairaudesta. Opi tunnistamaan, milloin käynti lääkärillä on paikallaan.

© iStock

Pahoinvointi ei ole itsessään sairaus, mutta se voi olla oire monista vakavista sairauksista. Jos siis huono olo ei helpota, taustalla piilevän syyn varmistamiseksi tarvitaan erilaisia tutkimuksia.

Seuraavilla sivuilla selvitämme, miten pahoinvoinnin tunne syntyy, mistä huono olo tyypillisesti johtuu ja mitkä harvinaisemmat syyt voivat olla taustalla. Olemme koonneet myös keskeisiä kysymyksiä, joiden avulla pahoinvoinnin syitä selvite­ tään lääkärin vastaanotolla ja joihin voi pohtia vastauksia jo ennalta.

Lue lisää pahoinvoinnista täältä


1 Mistä pahoinvoinnissa on kyse?


Pahoinvointia kuvaillaan tyypillisesti huonoksi oloksi ja epämukavaksi paineen tunteeksi palleassa ja ruokatorvessa ilman, että siihen liittyy kuitenkaan varsinaista kipua.

Pahoinvointiin liittyy yleensä myös ruokahalun väheneminen. Monet kokevat pahoinvoinnin jopa epämiellyttävämpänä kuin varsinaisen oksentamisen, joka usein helpottaa kuvottavaa oloa.

2 Miten pahoinvointi syntyy?


Pahoinvoinnin tunne syntyy, kun aivojen pahoinvointikeskus aktivoituu. Pahoinvointikeskus sijaitsee aivojen ytimessä aivorungon ydinjatkeessa. Evoluution kannalta on ollut tarkoituksenmukaista, että aivoissa on pahoinvoinnin laukaiseva ”komentokeskus”, jotta ihmisen elimistö on voinut reagoida ja torjua vaarallisia taudinaiheuttajia.

Pahoinvoinnin tunne kehittyy vaiheittain

  • Verisuonissa, suolistossa, tasapainoelimessä tai aivoissa on jotain poikkeavaa ja mahdollisesti vaarallista.
  • Näillä elimistön osa-alueilla on ärsykkeisiin reagoivia reseptoreita, jotka lähettävät häiriötilasta viestiä aivoihin.
  • Viesti saapuu pahoinvointikeskukseen, ja kuvotus alkaa.

Reseptorit reagoivat erilaisiin ärsykkeisiin
Verisuonten reseptorit reagoivat muun muassa lääkkeisiin, alkoholiin, nikotiiniin ja muihin kemiallisiin aineisiin, suoliston reseptorit puolestaan tulehduksiin ja viruksiin. Matkapahoinvointi johtuu tasapainoelimen reaktioista liikkeeseen, ja migreeniin liittyvä huonovointisuus taas käynnistyy aivojen reseptoreiden reaktioista.

Miten pahoinvointi syntyy elimistössä?

Elimistön eri osa-alueilla on reseptoreita, jotka reagoivat tarvittaessa häiriötiloihin ja poikkeuksellisiin ärsykkeisiin lähettämällä viestejä aivojen pahoinvointikeskukseen.

  1. Verisuonet
  2. Suolisto
  3. Korvan tasapainoelin
  4. Aivot

3 Mikä voi aiheuttaa pahoinvointia?


Pahoinvointi ei ole itsessään sairaus vaan oire jostain muusta vaivasta, eikä sen taustalla piilevää syytä ole aina helppoa selvittää. Alle on koottu yleisimpiä sekä mahdollisia harvinaisempia pahoinvoinnin aiheuttajia.

Tyypillisimmät

Harvinaiset

4 Mikä auttaa pahoinvointiin?


10 keinoa pahoinvoinnin hoitoon

  1. Juo paljon vettä.
  2. Syö kirpeitä pastilleja.
  3. Vältä ruuan käryä.
  4. Syö paahtoleipää ja omenaraastetta.
  5. Juo vettä sitruunavettä.
  6. Vältä mausteista ruokaa.
  7. Raitis ilma ja kevyt liikunta voivat helpottaa oloa.
  8. Ota B6-vitamiinia.
  9. Syö inkivääriä
  10. Akupunktio voi auttaa.
Nainen akupunktiossa

AKUPUNKTIO Kokeile akupunktiota pahoinvoinnin hoitoon.

© iStock

5 Milloin PITÄÄ mennä lääkäriin?


Joskus pahoinvointi voi olla oire hoitoa edellyttävästä sairaudesta. Seuraavissa tapauksissa on syytä hakeutua lääkäriin:

  • Pahoinvointi jatkuu yli kaksi viikkoa.
  • Pahoinvointiin liittyy tahatonta laihtumista.
  • Pahoinvointiin liittyy päänsärkyä ja näköhäiriöitä.
  • Henkilö on iäkäs tai hänellä on jokin krooninen sairaus (koskee myös pieniä lapsia).
  • Pahoinvointiin liittyy vatsa- tai rintakipuja.
  • Pahoinvointiin ei ole selkeää syytä.
  • Virtsan eritys on vähentynyt.
  • Pahoinvointi on alkanut uuden lääkkeen käytön yhteydessä.

6 Miten pahoinvoinnin syytä selvitetään?


Kun menee pahoinvoinnin takia lääkärin vastaanotolle, voi jo etukäteen varautua kuvailemaan tilannettaan tarkemmin. Tämä helpottaa diagnosointia ja oikean hoidontarpeen selvittämistä. Alle on koottu tyypillisiä kysymyksiä, joilla pahoinvoinnin syitä voidaan kartoittaa.

Mitä lääkäri kysyy?

Oletko laihtunut?

Oletko laihtunut pahoinvoinnin yhteydessä?

Pahoinvointi vaikuttaa ruokahaluun, ja paino voi siksi luonnollisesti laskea, jos huono olo jatkuu pitkään. Laihtuminen voi kuitenkin kertoa myös jostakin vakavasta sairaudesta. Tämän vuoksi lääkärin on tärkeää tietää mahdollisesta painon laskusta.

Päänsärky ja näköhäiriöt

Onko pahoinvoinnin yhteydessä esiintynyt päänsärkyä tai näköhäiriöitä?

Päänsärky, näköhäiriöt ja pahoinvointi voivat yhdessä esiintyessään olla merkki jostakin aivoperäisestä sairaudesta. Tämän vuoksi lääkäri kysyy myös näistä mahdollisista oireista.

Pitkäaikaissairaus

Onko sinulla jokin krooninen sairaus?

Jotkin krooniset sairaudet, kuten tyypin 1 diabetes ja Parkinsonin tauti, voivat aiheuttaa myös pahoinvointia. Tämän vuoksi on syytä selvittää, voiko huonovointisuus johtua niistä.

Päihteet

Käytätkö runsaasti päihteitä?

Alkoholin tai kannabiksen runsas käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia, ja lääkärin on kysyttävä myös mahdollisesta päihteiden käytöstä.

Missä ja milloin pahoinvointi alkoi?

Missä ja milloin pahoinvointi on alkanut?

Ripuli on tyypillinen ulkomaantuliainen, ja siihen voi liittyä usein myös pahoinvointia. Pahoinvointia voi itse asiassa esiintyä vielä jopa kuukausia sen jälkeen, kun varsinainen tauti on hiipunut. Tämä vuoksi
on olennaista selvittää, millaisissa olosuhteissa huonovointisuus on alun perin alkanut.

Lääkkeet

Olektko aloittanut vastikään uuden lääkkeen käytön?

Tavallisetkin lääkevalmisteet, kuten ehkäisypillerit, verenpainelääkkeet ja mielialalääkkeet, voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena pahoinvointia. Tämän vuoksi on hyvä varmistaa, liittyykö pahoinvointi mahdollisesti uuteen lääkkeeseen.

Missä tilanteissa pahoinvointia esiintyy?

Ilmeneekö pahoinvointia joissain tietyissä tilanteissa?

On varsin olennaista selvittää, liittyykö pahoinvointi aina joihinkin tiettyihin tilanteisiin. Alkaako huono olo esimerkiksi aina autolla matkustettaessa tai ilmeneekö sitä etenkin aamuisin? Jälkimmäisessä tapauksessa voi olla aiheellista tehdä raskaustesti.

Suolen toiminta

Miten vatsa toimii?

Lääkäri kysyy suolen toiminnasta ja mahdollisesta ummetuksesta ja muista ruoansulatusvaivoista. Pahoinvointi voi nimittäin liittyä ummetukseen, ja se voi olla sivuoire myös ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Näin lääkäri selvittää pahoinvoinnin syitä

Lääkäri kartoittaa pahoinvoinnin syitä keskustelun ja tutkimusten avulla. Tehtävät tutkimukset riippuvat yleisestä terveydentilasta ja arvioidusta diagnoosista, mutta tyypillisiä tutkimuksia ovat seuraavat:

  • Lisääntymisikäisille naisille voidaan tehdä raskaustesti.
  • Potilas punnitaan mahdollisen laihtumisen selvittämiseksi.
  • Potilaan sydäntä kuunnellaan ja syke mitataan.
  • Lisäksi voidaan selvittää verikokeilla verensokeriarvo, hemoglobiini, tulehdusarvot ja nestetasapaino, jos potilas on oksentanut paljon.

7 Milloin el tarvitse mennä lääkäriin?


Pahoinvointi on niin epämiellyttävä tunne, että siitä haluaisi päästä eroon mahdollisimman ripeästi. Lääkäriin ei kuitenkaan yleensä kannata lähteä ainakaan heti, sillä esimerkiksi vatsataudista tai ruokamyrkytyksestä johtuva pahoinvointi ja oksentelu menee ohi itsestään.

Asiantuntija: vatsa- ja suolistosairauksien professori K. Krogh

Kuntoplus 13/2023