Näin urheiluvammaa hoidetaan akupunktiolla

Akupunktiossa ohuilla neuloilla käsitellään tiettyjä pisteitä kehossa, jolloin kivut ja vaivat lievittyvät. Akupuntio perustuu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen.

Nainen akupunktiossa

URHEILUVAMMAT – Akupunktio voi edistää verenkiertoa jumiutuneissa lihaksissa, jolloin pääset nopeammin takaisin treenaamaan.

On vaikea käsittää, että ohuiden neulojen pistäminen parin millin syvyyteen kehon akupisteisiin voi auttaa pääsemään kivuista ja säryistä. Menetelmää on kuitenkin käytetty menestyksekkäästi vuosituhansia, ja tiedekin todistaa, että se hoitaa kipua lumevaikutusta paremmin.

Jos haluat tietää enemmän siitä, millaisia oireita voi hoitaa akupunktiolla, lue lisää täältä.

Akupunktio­lääkäri/-hoitaja

Akupunktiossa kehon akupisteitä stimuloidaan useimmiten kivun lievittämiseksi enintään 2 mm ­syvyydeltä ohuilla neuloilla.

Mikä koulutus ja mitä hoitaa?

Akupunktiota antavat akupunktiokoulutuksen saaneet lääkärit ja fysioterapeutit, mutta hoitoja saavat antaa muutkin. Akupunktiota annetaan useimmiten kipuihin.

Mitä se on ja miksi sitä tehdään?

Neuloilla annettava akupunktio on kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluva täydentävä vaihtoehtoinen hoito­muoto, jonka maailman terveysjärjestö WHO tunnustaa tutkimusten perusteella lumelääkkeitä paremmaksi kivunlievittäjäksi.

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Akupunktiota voidaan käyttää yhdessä koululääketieteen hoitojen kanssa, ja sitä on käytetty menestyksekkäästi mm. alaselkäkipuun, noidannuoleen ja nivelrikkokipuun. Akupunktiolla hoidetaan myös migreeniä ja niskakipuja.

Miten päätetään, mitä tehdään?

Ensin kartoitetaan kyselemällä hoidettavan terveydentilaa ja ongelmaa ja voidaan tehdä diagnoosi myös kiinalaisittain tutkimalla kieli ja syke. Neula-akupunktion perinteisiä vaihtoehtoja ovat painelu­akupunktio, kuivakuppaus ja guasha-­hieronta kivi­välineillä.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Hoidettava käy makuulle hoitopöydälle lämpimässä huoneessa. Neulat pistetään ongelmaan vaikuttaviin akupisteisiin. Pistäminen nipistää pikkuisen, mutta sen jälkeen neulat eivät edes tunnu. Neuloja pidetään 15–20 min.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Käsittelykertoja on tyypillisesti 5–10. Äkillisiä ongelmia käsitellään yleensä vain 1–3 kertaa. Mitä pidempään vaiva on ollut, sitä useampia hoitokertoja yleensä tarvitaan.

Mitä käynnin jälkeen?

Heti akupunktiohoidon jälkeen ei suositella rankkaa treeniä, eikä hoidettuja kohtia pidä muutenkaan rasittaa heti. Samoin neuvotaan myös välttämään alkoholia tai saunomista.

Mitä käynti maksaa?

Akuneulahoitokerta keskimäärin 55 €. Lääkäriasemat laskuttavat vastaanottoajan keston mukaan.

Pitääkö olla lähete?

Lääkäriltä voi saada lähetteen akupunktioon fysioterapeutille. Kelakorvausta on mahdollista saada rekisteröidyn terveydenhuollon ammattilaisen tekemästä akupunktiosta.

Mistä voi varata ajan?

Suomenlaakareidenakupunktioyhdistys.comista ja akupunktuuriyhdistys.fistä löytyy yhteystietoja, samoin eri lääkärikeskuksista.