Urheiluvammojen hoidot ja käsittelyt – täältä näet, kenen vastaanotolle pitää mennä minkäkin liikuntavamman kanssa

Urheiluvammat kannattaa hoitaa mahdollisimman pian, mutta ensin pitäisi tietää, kenen vastaanotolle hakeutua. Täältä näet, mihin mikäkin hoitomuoto on tarkoitettu.

Nainen pitelee treenissä loukkaamaansa nilkkaa. Vamma olisi hyvä hoidattaa saman tien.

URHEILUVAMMOJEN-HOITO - Jos sait urheiluvamman ja haluat päästä mahdollisimman pian taas treenaamaan normaalisti, kannattaa vammaa alkaa hoitaa viipymättä. Pelkkä lepo ja treenitauko saattaa pitkittää vamman paranemista.

© Getty Images

Säännöllisesti treenaavalle tulee väistämättä joskus urheiluvammoja. Kun nilkka nyrjähtää tai juoksijan polvi alkaa vaivata, ensimmäisenä tulee mieleen lepo ja treenitauko. Se ei kuitenkaan kannata.
Urheilulääkärin mukaan tauko ei ole ratkaisu, vaan vamman hoidon aloittaminen välittömästi vahingon tapahduttua. Kun nilkka nyrjähtää tai lihas revähtää, hoito ja kuntouttaminen on aloitettava heti.

Hoito viivästyy – ongelman kesto pitenee

Tanskalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 50 urheiluvamman saanutta amatööriurheilijaa, joilla kaikilla oli alle 48 tuntia sitten tapahtunut vakava lihasvaurio jalassa. Heidät jaettiin 2 ryhmään: toista ryhmää alettiin kuntouttaa välittömästi ja toisen ryhmän kanssa odotettiin vielä viikko.

Tuloksena oli, että ryhmä 1, joka pääsi heti asiantuntevaan hoitoon parani merkittävästi lyhyemmässä ajassa kuin ryhmä 2. Ensimmäinen ryhmä pääsi treenaamaan lajiaan tavalliseen tapaan keskimäärin 20,5 vrk (eli 3 viikkoa) nopeammin kuin 2. ryhmän jäsenet.

Vamman jälkeen ei siis kannata jäädä odottelemaan. Mutta kenen vastaanotolle vammansa kanssa kannattaa mennä, riippuu siitä, millaisesta vammasta on kyse. Katso täältä, kuka hoitaa minkäkinlaisia vammoja. Menetelmissä on eroja, ja jotkut sopivat joihinkin vammoihin paremmin kuin toiset.

Tommy Frisgaard Øhlenschlæger, urheilulääketieteen klinikan ylilääkäri, Nigel Tonto Ching, akupunktiohoitaja m.fl.