Näin kiropraktikko hoitaa niveliä ja nivellukkoja

Kiropraktikko tuntee kaikkien selkärangan nikamien ja nivelten krempat. Lue täältä, voisiko kiropraktikko antaa avun

Nainen hoidattaa urheiluvammaansa kiropraktikolla.

URHEILUVAMMAT Kiropraktikko manipuloi nivelet liikkumaan, avaa nivellukot ja palauttaa niveliin niiden täyden liikeradan. Huikeaa!

© iStock

Onko selkä tönkkö, eikö pää käänny tai käsi nouse yli olkapään? Kannattaisiko kokeilla kiropraktiikkaa?

Todennäköisesti! Lue, mitä kiropraktikko tekee ja miten, ja olisiko kiropraktiikka ratkaisu juuri sinun urheiluvammoihisi.

Kiropraktikko

Kiropraktikko tutkii ja hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja, etenkin ­selän, mutta myös muiden kehon osien liikeongelmia.

Mikä koulutus?

Suomessa ei ole kiropraktikkokoulutusta. Suomessa toimivat kiropraktikot ovat suorittaneet ulkomailla 4–6 vuoden korkeakoulututkinnon. Koulutuksen alkupuoli on samanlainen kuin lääkäreillä.

Mitä se on ­ja ­miksi sitä tehdään?

Kiropraktikko käsittelee manipulaatiolla nikamia, jotka toimivat huonosti. Useimmiten käsitellään selkärangan nikamia, koska keskushermosto kulkee selkärangassa ja haarautuu sieltä muualle kehoon. Nikamien liikkuvuutta korjaamalla saadaan hermosto ja keho toimimaan paremmin ja kivut lievittyvät. Kiro­praktikko voi käsitellä myös mm. faskioita ja triggerpisteitä hoidon tehostamiseksi.

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Kiropraktiikalla hoidetaan etenkin selkä- ja niskakipuja ja vammoja mutta myös selkä- ja niskaperäisiä iskiaskipuja ja päänsärkyä sekä nilkkojen, polvien, lonkkien ja olkanivelten ­kipuja, vammoja ja toiminta­ongelmia tai parannetaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa.

Miten päätetään, mitä tehdään?

Kiropraktikko tekee diagnoosin tapaamiskäynnillä ja tekemänsä tutkimuksen perusteella. Suunnittelukäynnillä laaditaan hoitosuunnitelma. Kiropraktikko osaa myös ohjata toisenlaiseen hoitoon, jos kiropraktiikka ei ole ongelmaan sopiva hoitomuoto.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Kiropraktikko tekee nikamien manipulaatiohoitoja pääasiassa käsillään. Manipulaatiolla avataan nivelten liikkuvuuden tai nikamaparien lukkiutumia niin, että kiropraktikko vie nivelen ensin ääriasentoon ja pieneksi hetkeksi yli sen mihin nivel tavallisesti yltää. Hoito ei tee kipeää ellei alue ole pahasti tulehtunut.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Äkillisissä ongelmissa riittää yleensä muutama hoitokerta, pitkittyneissä vaivoissa 4–5. Urheilijat käyvät hoidossa saadakseen nivelten liikeradat ihanteellisiksi ja sitä kautta parempia tuloksia.

Mitä hoidon jälkeen?

Kiropraktikko antaa usein myös kotiharjoitteluohjeet vamman uusiutumisen ehkäisemiseksi.

Mitä käynti maksaa?

Alkututkimus noin 80 €, hoitokerrat 65–95 €.
Kiro­praktikon hoidosta ei saa Kela-­korvausta.

Pitääkö olla lähete?

Lähetettä ei tarvita.

Mistä voi varata ajan?

Nettihaulla paikkakunnan nimi ja kiropraktikko löytää paikallisen tarjonnan. Valvirasta julki­terhikki.valvira.fi voi ­nimellä tarkistaa, että palveluntar­joaja on rekisteröity.