Näin lievität alaselän kipuja

Tämä helppo harjoite voi tuoda tehokkaan avun alaselän kipuihin.

Nainen pitelee kipeää selkäänsä

Mikä auttaisi alaselkäkipuihin?

Kokeile McKenzie-taaksetaivutuksia, joita lääkärit, fysio­terapeutit ja kiroprak­tikot käyttävät selkävaivojen hoidossa. Kolmivaiheiset taivutukset venyttävät lonkkia samaan ­tapaan kuin ­joogaharjoitus ­nimeltä kobra. McKenzie-harjoitetta toistetaan 10 sarjoissa ja sitä tehdään useita kertoja päivässä; jopa 8 kertaa, jos selkä on kovin­ kipeä. Jos harjoite tuntuu pahalta tai kivut kovenevat, lopeta harjoitteen tekeminen välittömästi. Jos harjoite ei auta, kannattaa mennä lääkäriin – ­ristiselkäkivut voivat nimittäin johtua vaikka sappikivistä.

Joogasta on moneksi: se auttaa parantamaan liikkuvuutta, vahvistamaan lihaksia sekä rentouttamaan mieltä ja kehoa.

Nainen tekee McKenzie-taaksetaivutusta
© iStock

McKenzie-taaksetaivutukset

  • Vaihe 1. Asetu päinmakuulle käsivarret koukussa ylävartalon vieressä, kämmenet kaulan kohdalla, ja paina otsa alustaan. Käännä jalkaterät sisäänpäin. Rentouta koko keho.

  • Vaihe 2. Hengitä sisään ja työnnä uloshengityksellä ylävartalo suorille käsille niin, että vatsa nousee alustasta ja ristiselkään syntyy notko. Pidä niska suorana selkärangan jatkeena. Laskeudu sisäänhengityksellä alas.

  • Vaihe 3. Siirrä kämmenet rinnan tasolle. Hengitä sisään ja ojenna uloshengityksellä käsivarret suoriksi niin, että koko vartalo nousee alustasta ja vain jalat jäävät alustaan. Hengitä sisään ja palaa uloshengityksellä alkuasentoon. Ojenna kädet vartalon viereen ja kuulostele, miltä ristiselässä tuntuu. Jos tunnet kipua tai liike tuntuu muuten pahalta, älä tee harjoitetta enää. Jos ristiselässä ja lonkissa tuntuu hyvältä, toista harjoitusta 10 kertaa useita kertoja päivässä.

Nämä asanat auttavat lievittämään stressiä.