Selkäkipu vaivaa – Mitä voi tehdä?

Yli 50 % ihmisistä vaivaa joskus selkäkipu. Se voi iskeä esimerkiksi virheliikkeen seurauksena, mutta menee myös onneksi usein nopeasti ohi. Oikeilla toimilla selkäkipu voi lievittyä jo parissa päivässä.

Nainen, jolla on selkäkipu

SELKÄKIPU VAIVAA Onneksi selkäkipu voi lievittyä tehokkailla harjoitteilla nopeastikin. Katso harjoitteet ja muut vinkit, joilla selkäkipua voi hoitaa.

© iStock

Mitä selkäkipu oikein on?

Selässä on 24 nikamaa, joita nivelsiteet yhdistävät. Nikamat kiinnittyvät kolmeen pariin keskikehon lihaksia sekä joukkoon muita lihaksia. Jokainen lihas kiinnittyy luihin jänteellä. Äkillinen selkäkipu voi tulla esim. lihaskrampista, jänteen kuormittumisesta, nivelsiteen tai selkänikaman lukittumisesta.

Mistä selkäkipu johtuu?

Äkillisiä ja ohimeneviä selkäkipuja kutsutaan epäspesifeiksi selkäkivuiksi. Epäspesifi selkäkipu johtuu usein varomattomasta liikkeestä, joka vaurioittaa lihaksia, niveliä tai jänteitä, mutta kivun voi aiheuttaa myös raskaan noston tai useiden toistojen aiheuttama ylikuormitus. Selkäkipu voi aiheutua myös mm. lihasten jäykistymisestä esimerkiksi pitkästä istumisesta tai selän altistumisesta vedolle ja kylmälle.

Lue myos: Mistä vatsakipu johtuu? Mikä auttaa mahakipuun? Voiko vatsavaivoja ehkäistä?

Miltä selkäkipu tuntuu?

Äkillinen selkäkipu tekee yleensä niin kipeää, että siitä kärsivä jäykistyy siihen asentoon, jossa kipu ilmaantui, eikä selkää voi juuri liikuttaa. Tavallisesti kipu rajoittuu pienelle alueelle selän alaosassa, mutta jos jokin hermo on jäänyt puristuksiin, kipu voi säteillä myös pakaroihin. Jos kipu tuntuu jaloissa asti, kyseessä voi olla välilevyn pullistuma, joka on paljon vakavampi vamma ja vaatii aivan toisenlaisen hoidon.

LUE MYÖS: Iskiaskipu – missä iskiaskipu tuntuu?

Selkäkivun itsehoito

Päivä 1: kivut kuriin

Asetu vatsallesi tyyny vatsan alla ja kädet otsan alla ja rentoudu muutaman minuutin ajan. Tee sitten sama ilman tyynyä. Toista useita kertoja päivän mittaan.

LUE MYÖS: Miten niskakipua hoidetaan?

Päivä 2: venyttele

Asetu vatsallesi kämmenet lattiassa ja nosta käsien avulla ylävartaloa niin korkealle kuin voit pakottamatta. Toista 10–12 kertaa, pidä tauko ja jatka harjoitetta kunnes saat kädet aivan suoriksi ja kipu tuntuu enää lievänä.

Omahoito selkäkipuun: Kuva taaksetaivutuksesta vatsallaan

SELKÄKIPUA LIEVITTÄVÄ HARJOITE Pidä tauko joka venytyksen jälkeen. Toista.

© iStock

Päivä 3: lihastreeni

Jatka arkea mahdollisimman normaalisti. Älä makaa muuten kuin nukkuessasi ja nuku polvet koukussa. Pidä selkä suorana aina, kun seisot tai istut. Istu mieluummin kovalla tuolilla kuin pehmeällä sohvalla.

Päivä 4: kuntoutus

Heti kun kipu on poissa, voit varovasti alkaa jälleen harrastaa liikuntaa normaalisti. Aloita kuitenkin maltilla ja lopeta heti, jos kipua alkaa tuntua treenatessa tai treenin jälkeen.

Joogasta on moneksi: se auttaa parantamaan liikkuvuutta, vahvistamaan lihaksia sekä rentouttamaan mieltä ja kehoa.

Miksi kävely on erityisen hyvää liikuntaa selkäkivussa?

  • Ei rasita: Kävele rauhallisia, selkää hoitavia lenkkejä, kunnes voit taas treenata tavalliseen tapaasi.

  • Hellävaraista: Kävely ylläpitää liikkuvuutta, vaikka et voisikaan tehdä tavallista treeniäsi. Kävelyyn osallistuu monia lihaksia, mutta selkä ei kuormitu.

  • Kävele selkäkivussa näin: Pidä selkä suorana ja anna lantion liikkua rennosti.

Nainen kävelee metsätiellä

REIPPAALLA PUOLEN TUNNIN KÄVELYLLÄ KÄVELYLLÄ KULUU 150 KCAL JA SELKÄ VERTYY Puolen tunnin reipas kävely kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin 15 minuuttia soutulaitteella ja on selkäkivussa paljon hellävaraisempaa.

© iStock

Lääkkeet ja muu hoito

Tulehduskipulääke, esimerkiksi ibuprofeeni, voi autta Kun kipua ei tunnu, uskaltaa paremmin liikkua, sillä liikunta on usein parasta lääkettä.

Lääkäri voi märätä lihasrelaksanttia, jos kipu johtuu lihasjännityksistä. Myös hieronnasta voi olla hyötyä.

Kipuun voi saada apua kiropraktikolta tai fysioterapeutilta, jotka osaavat myös neuvoa selän kotihoidossa ja antaa ohjeita harjoitteisiin.