Alaselkäkipu – mistä se johtuu ja miten sitä voi lievittää

Neljää viidestä suomalaisesta vaivaa selkäkipu. Katso täältä, miten voit ehkäistä ja lievittää alaselkäkipua.

Nainen, jota vaivaa alaselkäkipu

ALASELKÄKIPU helpottaa parhaiten liikunnalla. Jos kipu jatkuu, hakeudu lääkäriin tai fysioterapeutille.

© Jakob Helbig

Alaselkä on mukana lähes kaikissa liikkeissä. Alaselkäkipu ei taatusti jää huomaamatta, sillä se vaivaa lähes kaikissa asennoissa ja liikkeissä. Alaselkäkipua on kuitenkin suhteellisen helppo lievittää ja usein myös välttää. Lue täältä, miten.

1 Ovatko alaselkäkipu, noidannuoli ja iskias sama asia?


Alaselkäkipu tunnetaan monella nimellä

  • NOIDANNUOLI TAI ALASELÄN REVÄHDYS Noidannuoli ei ole lääketieteellinen termi, vaan sanalla viitataan yleensä äkilliseen, revähdyksenomaisesti alkaneeseen alaselkäkipuun.
  • ISKIASKIPU Alaselästä alaraajoihin säteilevistä kivuista käytetään usein nimitystä iskias, ja yleinen syy iskiaskipuun on välilevytyrä. Noin 40 % suomalaisista on kokenut iskiaskipuja jossain elämänsä vaiheessa.
  • LIHASSÄRKY Voimakas ylirasitus ja huonot asennot voivat aiheuttaa alaselkäkipua, joka saa alaselän lihakset tuntumaan tulehtuneilta.
  • FASETTILUKKO Alaselkäkipua aiheuttava fasettilukko tarkoittaa selkärangan pienen fasettinivelen lukkiutumista. Lukkiutumisen voi aiheuttaa väärä liike, huono asento tai kuormitus.
  • VÄLILEVYN PULLISTUMA ELI VÄLILEVYTYRÄ Jos välilevyn ytimen (nucleus pulposus) hyytelömäinen aine vuotaa tai pullistuu ulos, se saattaa painaa tai ärsyttää hermoa ja aiheuttaa alaselkäkipua.

2 Mistä alaselkäkipu johtuu?


Alaselkäkipu ja lannerangan kivut voivat johtua monista syistä. Alla on kolme yleisintä syytä:

  1. HEIKOT LIHAKSET

    Monella alaselkäkipu johtuu liian kireistä alaselän lihaksista. Lihakset eivät jumiudu itsestään, vaan usein lihas kiristyy, kun se joutuu kompensoimaan jonkin toisen lihaksen tai lihasryhmän heikkoutta. Alaselän lihasten kireys johtuu usein vatsalihasten ja etenkin korsettilihasten, erityisesti vinojen vatsalihasten, heikkoudesta.

  2. VÄLILEVYTYRÄ

    Välilevytyrän syynä on usein alaselän ylirasittuminen. Ylirasitus on voinut syntyä pitkän ajan kuluessa tai kehoa on yhtäkkiä rasitettu liian voimakkaasti pitkän vähäisen käytön jälkeen. Välilevytyrä tulee harvoin terveeseen ja vahvaan selkään – lukuunottamatta liikenne- ja muissa onnettomuuksissa syntyviä vaurioita.

  3. KULUMINEN

    Alaselkäkipu voi johtua myös nivelten kulumisesta pitkän ajan kuluessa, yleensä ikääntymisen myötä. Kulumat alkavat vaivata usein esimerkiksi pitkän, fyysisesti raskaan tai paljon istumista sisältäneen työuran jälkeen.

Lue myos: Mistä vatsakipu johtuu? Mikä auttaa mahakipuun? Voiko vatsavaivoja ehkäistä?

Alaselän rakenne


Alaselkä vakauttaa kehon liikkeitä, joten sen on oltava vahva. Alaselkä on risteyspaikka, jossa monet nivelet, lihakset ja hermot kohtaavat. Liikunta on sille hyväksi, sillä liikkumattomuus heikentää aineenvaihduntaa ja voi johtaa kipua aiheuttaviin virheasentoihin.

Alaselän rakenne

Udsnit af rygsøjle – ondt i lænden _FI

  • Selkärangan alin osa eli lanneranka käsittää neljä alinta nikamaa. Nikamien suojassa kulkevassa selkäydinkanavassa sijaitseva selkäydin on yksi kehon hermokeskuksista. Selkärangan taipuisuuden salaisuus ovat fasettinivelet, joilla nikamat ovat kiinni toisissaan.
  • Jotta selkärangan herkkä rakenne kestäisi paremmin iskuja, nikamien välissä on geelityynymäiset välilevyt.
  • Selkärangan molemmin puolin on syviä selkälihaksia, ja lannerankaa tukevat etenkin keskivartalon tukilihakset, joihin kuuluvat muun muassa vinot vatsalihakset. Nikamien välissä on myös runsaasti pikkulihaksia, jotka vakauttavat rankaa ja ovat mukana selän kierto- ja taivutusliikkeissa.
  • Selkärangan molemmilla puolilla olevat pitkät selkälihakset auttavat pitämään selkää suorassa. Alaselän ja lannerangan alueelta lähtee myös suuri määrä tärkeitä hermoja esimerkiksi alas kohti jalkoja.

3 Missä kohdassa alaselkäkipu tuntuu?


Alaselkäkipu voi tuntua eri kohdissa, ja usein vasta lääkäri tai fysioterapeutti pystyy määrittelemään ongelman lähteen. Tarkka syy ei aina selviä, mutta tietyt kipukohdat antavat osviittaa kivun aiheuttajasta.

Tip: Hox! Napauttamalla kuvan ympyröitä saat lisätietoja

Alaselkäkipu tuntuu selän notkossa

Alaselkäkipu voi johtua ryhtiongelmasta. Etenkin naisilla alaselän notko on usein liian syvä, jolloin alaselän lihakset ja lanneranka jäävät puristuksiin.

Alaselkäkipu alkaa tuntua varsinkin hitaassa käveleskelyssä tai pitkään seisoessa tai niiden jälkeen.

Alaselkäkipu tuntuu ristiselässä tai pakaran yläosassa

Ristiselkäkipu voi johtua pullistumasta alimmissa selkä nikamissa, pakaran yläosan kipu voi aiheutua myös iskiashermon ja piriformiksen eli päärynänmuotoisen lihaksen ärsyyntymisestä. Kipua kuvaillaan usein tylpäksi.

Alaselkäkipu tuntuu koko selän poikki

Kyse voi olla heikoista vatsalihaksista ja vartalon tukilihasten toiminnasta. Kipu tuntuu yleensä syvällä.

Alaselkäkipu tuntuu pakaran yläosassa

Kiristynyt pakaralihas voi aiheuttaa hermopinteen eli painaa iskiashermoa.

Kipu tuntuu koko matkalla alaselästä säären takaosaan asti

Kipu voi olla peräisin selkärangasta, esimerkiksi välilevyn pullistumasta, diskusprolapsista.

Myös jalan voimattomuus, tunto-oireet, jalan puutuminen ja voimakas pistävä kipu jalassa voivat olla välilevyperäisiä.

MILLOIN ALASELKÄKIPU ILMENEE

  • Onko alaselkäkipu taivutuskipua?
    Jos alaselän taivutus eteen ja taakse sattuu, kyse voi olla virheasennosta. Etenkin naisilla alaselän notko on usein liian syvä, ja alaselän lihakset ja lanneranka jäävät puristuksiin. Alaselkä kipeytyy selvästi eteenkin hitaan käveleskelyn tai pitkän seisaallaan olon jälkeen.

  • Tuntuuko alaselkäkipu selän sivuilla?
    Alaselkäkipu selän sivuilla voi johtua vartalon tukilihasten puolieroista tai heikkoudesta. Kipu tuntuu yleensä syvällä.

  • Tuntuuko kipu pakaran yläosassa tai ristiselässä?
    Alaselkäkipu voi johtua pullistumasta alimmissa nikamaväleissä, mutta jos selkäkipua ei ole, kyse voi olla piriformislihaksen ärtymisestä tai kramppaamisesta. Kipua kuvaillaan usein tylpäksi tai jomottavaksi.

  • Tuntuuko kipu pakarassa tai takareidessä?
    Kiristynyt pakaralihas voi aiheuttaa hermopinteen ja painaa iskiashermoa.

LUE MYÖS: Iskiaskipu – missä iskiaskipu tuntuu?

  • Tuntuuko kipu ristiselästä takareittä pitkin aina pohkeeseen asti? Kyse voi olla välilevyn pullistumasta. Myös lihsten voimattomuus, tunto-oireet, jalan puutuminen ja voimakas pistävä kipu jalassa voivat olla välilevyperäisiä.

4 Mikä on välilevytyrä?


Kun nikamien välissä oleva välilevy joutuu puristuksiin, sen seinämä pullistuu tai levyn sisällä oleva hyytelömäinen aine alkaa vuotaa ulos. Tämä voi painaa ja ärsyttää nikaman vieressä olevaa hermoa.

Tegning af diskusprolaps tværsnit _FI

5 Miltä välilevytyrä tuntuu?


Alaselkäkipu ei aina viittaa välilevytyrään, mutta jos kipu on erittäin voimakas ja säteilee selästä alas reiteen ja jopa polven alapuolelle saakka, oireet viittaavat välilevytyrään. Usein pahin kipu hellittää makuuasennossa.

Jos oireet täsmäävät, kannattaa hakeutua lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Jos välilevytyrä vaivaa, ei missään tapauksessa pidä jäädä paikoilleen tai makaamaan.

Suurin osa potilaista toipuu hyvin: välilevytyrä paranee yleensä 4–6 kuukaudessa.

6 Ketkä kuuluvat alaselkäkipujen riskiryhmään?


Kenelle todennäköisesti tulee selkäkipuja?

Selkäkipu – istumatyö

Paljon paikallaan olevat

Esimerkiksi toimistotyö tai muu paljon istumista vaativa työ altistaa selkäkivuille.

Selkäkipu – Raskas ruumiillinen työ

Fyysisesti raskasta työtä tekevät

Jos työhön kuuluu paljon raskaiden taakkojen nostamista tai yksipuolisia toistuvia liikkeitä, riski on suuri.

Selkäkipu – raskaus

Raskaana olevat

Raskaus muuttaa selän asentoa ja painopistettä. Hormonit pehmentävät niveliä raskauden lopulla.

Alaselkäkipu – selkävamma

Synnynnäisiä selkävammoja potevat

Synnynnäiset selän vammat tai virheasennot voivat aiheuttaa kipuja.

7 Miksi alaselkäkipu vaivaa monia?


Suurin syy alaselkäkipujen yleisyyteen on se, että istumme todella paljon ja pitkiä aikoja kerrallaan, usein ensin töissä, sitten autossa tai bussissa, seuraavaksi ruokapöydässä ja lopulta ehkä jopa tuntikausia sohvalla. Tämä tekee fysioterapeutti Heidi Stenfeldtin mukaan pahaa alaselälle.

”Jo pelkkä istuutuminen tuottaa painetta lannerankaan, ja liikkumattomuus lisää kipuriskiä, sillä kehomme on luotu liikkumaan. Jos lihaksia ei käytetä, ongelmia alkaa kertyä, sillä keho ei voi hyvin tilanteissa, joissa se ei pääse toimimaan. Jos istuu kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa, vahinkoa ei korjata yhden tunnin viikoittaisella kuntosalikäynnillä. Keho tarvitsee enemmän ja säännöllisempää liikkumista pysyäkseen kunnossa”, fysioterapeutti sanoo. Alaselkäkipu ovat yleisintä 30–50-vuotiailla eli työikäisellä väestöllä.

15 % selkäkipupotilaista saa tarkan diagnoosin vaivalleen. Kroonisen selkäkivun syytä saatetaan joutua etsimään pitkäänkin.
— Lähde: selkakanava.fi

8 Mitä alaselkäkivulle pitää tai saa tehdä?


Lyhyesti: Liikunta auttaa alaselkäkipuun. Aikaisemmin alaselkäkipupotilas kehotettiin vuodelepoon, mutta nykyään tiedetään paremmin.

”Liikkuminen lievittää yleensä alaselkäkipua sekä välittömästi että pitkäaikaisesti. Nouse siis tuolista tai vuoteesta ja liiku! Kävelylenkki on hyvä apu, mutta jos se tuottaa kipua, tee harjoitteet rauhassa kotona”, opastaa fysioterapeutti Heidi Stenfeldt. Kun kipu tuntuu kovana, myös rentouttavat hengitysharjoitteet kannattaa ottaa avuksi.

Harjoitteita alaselkäkipua vastaan

9 Voiko alaselkäkipu pahentua liikunnasta?


Liikunta useimmiten lievittää kipuja, mutta on tärkeää valita harjoitteet oikein.

”Jos jokin liike tai harjoite tuntuu lisäävän alaselkäkipua, kevennä liikettä. Jos tunnet alaselkäkipua, kun seisot ja taivutat selkää, laskeudu nelinkontin ja tee selkärankaa liikuttavaa liikettä. Jos tämä aiheutta kipua, asetu selinmakuulle ja tee harjoitteet siinä asennossa. Jos jokin liike lisää kipua, kevennä harjoitetta”, fysioterapeutti Heidi Stenfeldt neuvoo.

10 Voiko alaselkäkipua ehkäistä liikunnalla?


Alaselkäkipua voi todellakin ehkäistä liikunnalla. Täältä saat 10 harjoitetta, jotka sekä ehkäisevät alaselkäkipua että lievittävät sitä.
Alaselkäkipua lievittäviä harjoitteita

Kisaa – hyvä harjoite alaselkäkipua vastaan
© Jakob Helbig

11 Miten kauan alaselkäkipu yleensä kestää?


Valtaosa alaselän kiputiloista paranee kuudessa viikossa, ja suurin osa kipupotilaista saa välitöntä apua liikunnasta. Tutkimukset osoittavat, että mitä kauemmin selkäkivusta kärsivä välttää liikuntaa, sitä pidempään kestää, ennen kuin kivut hellittävät.

12 Voiko alaselkäkipu olla syöpää?


Alaselkäkipu on vain erittäin harvinaisissa tapauksissa syöpäoire.

”Tällöin kyseessä on kipu, joka ei reagoi minkäänlaisiin hoitoihin tai siihen, ollaanko liikkeessä vai paikallaan. Kipu ei myöskään hellitä levossa tai nukkuessa. Esimerkiksi välilevytyrän aiheuttama kipu helpottaa ainakin jonkin verran makuuasennossa”, fysioterapeutti Heidi Stenfeldt sanoo. Stenfeldtin omalla uralla ei toistaiseksi ole koskaan tullut vastaan potilasta, jonka selkäsäryt olisivat aiheutuneet syövästä.

Selkäsärky voi joskus olla merkki myeloomasta eli luuytimen plasmasolusyövästä. Sen ensioireena saattaa olla voimakas väsymys tai vaikea tulehdussairaus, joskus myös munuaisten vajaatoiminta.

80 % Neljä viidestä suomalaisesta kärsii noidannuolesta eli äkillisestä voimakkaasta selkäkivusta ainakin kerran elämänsä aikana.
— Lähde: selkakanava.fi

13 Miten alaselkäkipua voi ehkäistä?


Fysioterapeutin 6 neuvoa, joilla vahvistat alaselkää ja parannat lonkkien asentoa

NOSTA OIKEIN

Nostaessa ei saa kuormittaa alaselkää. Nosta reisi- ja pakaralihasten avulla.

  • Seiso lähellä nostettavaa esinettä.
  • Säilytä lantion normaali, loiva kaari.
  • Älä anna lantion painua notkolle äläkä taivuta selkää kuorman ylle.
  • Pidä vatsalihakset ja vartalon tukilihakset tiukkana.
  • Koukista polvia ja tee nostoliike jalkojen avulla siten, että pakara- ja reisilihakset aloittavat liikkeen ja tekevät raskaimman työn.

SEISO JA ISTU VUOROTELLEN

Istu tuolille vain silloin, kun sääret, jalat ja selkä väsyvät. Nouse seisomaan, kun väsymys on ohi. Fysioterapeutti suosittelee työpöytää, jonka korkeutta voi säätää:

”Työn tekeminen seisoma-asennossa pitää kehon aktiivisena. Vaihdamme huomaamattamme painoa jalalta toiselle, tasapainottelemme ja liikutamme lantiota. Asento vaihtuu hiukan koko ajan, ja jokainen asento on selälle parempi kuin istuminen. Kehotankin aina asiakkaitani rullaamaan toimistotuolinsa mahdollisimman kauas pöydästä, sillä ihminen on niin laiska olento, että jatkaa töitä mieluummin seisten kuin noutaa tuolin nurkasta.”

LIIKU

Mitä monipuolisempaa liikunta on, sitä paremmin selkä voi. Kokeile lihaskuntotreeniä, pilatesta, uintia ja juoksua.

VÄLTÄ LIIAN SYVIÄ TAIVUTUKSIA

Voimakkaita eteen- ja taaksetaivutuksia kannattaa välttää. Tämä pätee esimerkiksi joogaan. Äärimmäisten liikkeiden sijaan kannattaa tehdä liikkeitä, jotka tuntuvat hyvältä.

ÄLÄ VEDÄ JATKUVASTI VATSAA SISÄÄN

Vaikka vatsa tuntuisi pömpöttävän, älä vedä sitä jatkuvasti sisään, sillä jännitys ei tee hyvää alaselälle.

NUKU NAPAKALLA PATJALLA

Sopivan patjan valinta on yksilöllinen asia, mutta yleensä napakan tuntuinen patja tukee selkää paremmin kuin löysä.

LUE MYOS: Vaivaako pahanhajuinen hengitys? Näin pääset siitä eroon

Asiantuntija: fysioterapeutti H. Stenfeldt
Lähteet ja lisätietoa aiheesta: Selkäkanava.fi ja Akuutti alaselkäkipu. Asiakasopas. Opinnäytetyö, LAMK: Outi Luostarinen, Hele Pekkanen & Petra Ranta-aho