Näin fysioterapeutti hoitaa urheiluvammoja

Urheiluvammoihin löytyy lähes poikkeuksetta apua fysioterapeutilta tai erikoistuneelta urheilufysioterapeutilta. Tarkista täältä olisiko sinulle hyötyä fysioterapiasta.

Nainen fysioterapeutin käsittelyssä urheiluvamman takia

URHEILUVAMMAT – Fysioterapeutti tuntee kehon toiminnan ja osaa opastaa, miten sinäkin saat kehosi liikkumaan oikein.

© iStock

Jos liikkeet tuottavat ongelmia, fysioterapeutti voi auttaa, sillä juuri fysioterapeutti on nivelten ja lihasten toiminnan asiantuntija. Olipa ongelma ylä- tai alaraajoissa tai sillä välillä, fysioterapeuteilta löytyy asiantuntemusta.

Liikuntavammat ovat urheilufysioterapeutin erikoisalaa.

Jos haluat tietää enemmän siitä, millaisia vammoja fysioterapialla hoidetaan, lue lisää täältä.

Mikä koulutus?

Fysioterapeutin tutkinto on 3,5-vuotinen ammattikorkeakoulututkinto, minkä jälkeen voi erikoistua 2 vuoden koulutuksella esim. urheilu-, lasten, tuki- ja liikuntaelimistön, OMT-, neurologiseen, työ- tai kipufysioterapiaan.

Mitä se on ­ja ­miksi sitä tehdään?

Fysioterapeutti hoitaa tuki- ja liikunta­elimistön toimintahäiriöitä ja -kykyä, ­verenkiertohäiriöitä ja tutkii terveyskuntoa, tasapainoa, nivelten liikkuvuutta ja kipua sekä antaa ja suunnittelee kuntoutusta, jossa kotiharjoittelu on olennainen osa. Urheilufysioterapialle lisätään harjoittelun vaikutusta, suorituskykyä, edistetään vammoista paranemista ja edistetään turvallista urheilun pariin palaamista.

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Tavallisimpia fysiotera­piassa hoidettavia tuki- ja liikuntaelinten toiminta­häiriöitä ovat selän, lantion ja alaraajojen ongelmat, urheiluvammat ja tapaturmat. Lisäksi fysioterapeutti voi tehdä työfysioterapiaa ja ergonomiaa ja hoitaa neurologisia ja muita toimintahäiriöitä.

Miten päätetään, mitä tehdään?

Jos asiakkaalla ei ole tullessaan lääkärin diagnoosia, fysioterapeutti arvioi asiak­kaan oireet ja liikunta- tai toimintakyvyn häiriön syyn tutkimalla asiakasta eri menetelmin ja laatii hoitosuunnitelman yhdessä asiakkaan ja tarvittaessa muiden terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Fysioterapeutin keskeisiä työvälineitä ovat manuaalinen terapia, johon kuuluvat mm. raajojen nivelten mobilisaatio, teippaus, pehmytkudosten käsittely sekä hieronta – sekä koti­harjoitteiden opettelu.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Selkeissä tapauksissa 2–3 kertaa parin viikon välein riittää, kun käyntien välissä tehdään säännöllisesti kotiharjoitteita. Monimutkaisemmissa tapauksissa voidaan tarvita 5–10 käyntiä tai enemmänkin.

Mitä hoidon jälkeen?

Fysioterapeutilta saa yleensä mukaan kotiharjoitteluohjeet. Oma harjoittelu on keskeinen osa fysioterapiaa.

Mitä käynti maksaa?

Hinnat alkaen 44 € puolesta tunnista 124 euroon tunnin mittaisesta erikoisalan vastaanotosta.

Pitääkö olla lähete?

Fysioterapeutille ei tarvita lähetettä, mutta lääkärin lähetteellä fysioterapiasta saa Kela-korvausta 4–8 € kerralta vastaanoton keston mukaan.

Mistä voi varata ajan?

Kunnilla on omat ajanvarauksensa lääkärin lähetteellä fysioterapiaan menemiseen. Muuten fysio­terapeutteja löytää netistä hakemalla paikkakunnan nimeä ja fysioterapia.