Näin vyöhyketerapeutti hoitaa vammoja

Jos vyöhyketerapia auttaa vauvojen koliikkiin, niin miksipä ei urheiluvammoihinkin? Jalkapohjien tai muiden heijastepisteiden painelulla pyritään lievittämään kipua muualla kehossa. Voiko vyöhyketerapiasta olla apua liikuntavammoihin?

Nainen vyöhyketerapiassa.

URHEILUVAMMAT - Jalkapohjat esiin! Perinteisessä vyöhyketerapiassa käsitellään jalkapohjan heijastepisteitä.

© Getty Images

Vyöhyketerapian idea on vaikuttaa muualle kehoon jalkapohjissa sijaitsevien heijastepisteiden kautta. Vyöhyketerapian ideana on, että jalkapohjissa on pisteet kaikille kehon alueille ja niihin voidaan vaikuttaa jalkapohjia käsittelemällä.

Moni tuntee saaneensa apua vyöhyketerapiasta. Lue täältä, olisiko vyöhyketerapia hoitomuoto juuri sinulle.

Vyöhyke­terapeutti

Klassisessa vyöhyketerapiassa terapeutti käsittelee ­jalkapohjia painelemalla kehon heijastepisteet. Painelulla vaikutetaan vastaavan kohdan toimintoihin kehossa.

Mikä koulutus?

Vyöhyketerapian eri suuntauksilla on omat koulutuksensa. Diplomivyöhyketerapeuttikoulutus kestään noin 2 vuotta. Koulutus sisältää anatomiaa, fysiologiaa, patologiaa ja immunobiologiaa.

Mitä se on ­ja ­miksi sitä tehdään?

Klassisessa vyöhyketerapiassa käsitellään jalkapohjien kautta kehoa. Modernissa vyöhyketerapiassa eli refleksologiassa käsitellään heijastealueita eri puolilla kehoa. Lisäksi on myös kehon muistiin perustuvaa tunnevyöhyketerapiaa, johon kuuluvat kehon käsittelyn lisäksi myös tunteet. Vyöhyketerapia ja refleksologia ovat kokemusperäisiä, täydentäviä hoitomuotoja.

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Vyöhyketerapiaa ja refleksologiaa käytetään elimistöä tasapainottamaan ja ehkäisemään ongelmien syntymistä. Vyöhyketerapia toimii tutkitusti vauvojen koliikkiin: suomalaisessa tutkimuksessa puolella koliikkivaivat loppuivat kokonaan ja muillakin lievittyivät.

Miten päätetään, mitä tehdään?

EnVyöhyketerapeutti tekee alkuhaastattelun ja keho­analyysin, ja hoitosuunnitelma laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa. Käsittely voidaan kohdistaa joko koko kehoon tai tiettyihin kehon alueisiin eri käsittelykerroilla. Klassisesti käsitellään vain jalkapohjia, modernisti eri heijasteita.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Koulukunnasta riippuen käsitellään joko jalkapohjien elimistön osia vastaavat herkät heijastealueet tai muitakin alueita kehossa, joilla on heijasteita muualla kehossa. Kivun tai arkuuden poistamisella heijastepisteestä pyritään vaikuttamaan ongelmaan pisteen vastinkohdassa.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Käsittelykertojen tiheys ja määrä riippuu mm. siitä, kuinka pitkään ongelma on vaivannut muutamasta käsittelystä kymmeneen tai useampaan.

Mitä hoidon jälkeen?

Käsiteltyyn kohtaan voi tulla iho­reaktioita tai arkuutta. Käsittely poistaa nestettä, joten kannattaa juoda vettä.

Mitä käynti maksaa?

Noin 60 € tunnilta. Ei Kela-korvattava.

Pitääkö olla lähete?

Lähetettä ei tarvita.

Mistä voi varata ajan?

Diplomivyöhyke­terapeutteja: suomenvyohyketerapeutit.fi/vyohyketerapeutteja, refleksologeja: vyohyketerapeutit.fi/etsi_vyohyke­terapeutti2