Näin urheilulääkäri hoitaa vammoja

Urheiluvammaa on tärkeä alkaa hoitaa ja kuntouttaa mahdollisimman pian. Erikoistunut liikuntalääkäri diagnosoi vamman ja lähettää tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin.

Lääkäri hoitaa naisen urheiluvammaa

URHEILUVAMMAT – Urheilulääkäri on erikoislääkäri, joka tekee diagnoosin vamman laadusta ja hoitaa urheiluvammoja lääketieteen keinoilla.

© Getty Images

Ihan jokaista itsestäänselvää kolhua ja nitkahdusta ei kannata mennä näyttämään urheilulääkärille, joka on tavallisen lääkärikoulutuksen jälkeen vielä erikoistunut urheilulääkäriksi.

Jos haluat tietää enemmän siitä, millaiset vammat kuuluvat urheilulääkärille, lue oppaastamme, kenen vastaanotolle kannattaa mennä minkäkin urheiluvamman kanssa.

Urheilulääkäri

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri ­tutkii ja hoitaa kaikkien liikkujien urheilu­peräisiä terveyshaasteita vasta-alkajista huippu-urheilijoihin sekä tekee urheilijoiden terveys­tarkastuksia.

Mikä koulutus ja mitä hoitaa?

Urheilulääkäri on liikunta­lääketieteen erikoislääkäri ja kouluttautunut ensin lääkäriksi ja sitten erikoistunut liikunta­lääketieteeseen. Urheilulääkäri diag­nosoi ja hoitaa urheilu- ja rasitusvammoja.

Mitä se on ja miksi sitä tehdään?

Mitä se on ja miksi sitä tehdään?

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Jos urheiluvamma on vaikea tai vakava tai ongelman syy on epäselvä, voi olla tarpeen mennä urheilu- eli liikuntalääkärille. Liikuntalääkäri hoitaa muidenkin kuin urheilijoiden liikuntavammoja.

Miten päätetään, mitä tehdään?

Urheilulääkäriasemalla on välineet ongelmien diagnosoimiseen tai lääkäri voi antaa lähetteen kokeisiin. Diagnoosi tehdään lääkärintutkimuksen, terveystietojen, kokeiden ja mahdollisten kuvantamis­tulosten (ultra, tomografiat) perusteella.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Hoitovaihtoehdot riippuvat vamman tai ongelman laadusta. Lääkäriltä saa tarvittaessa kuntoutussuunnitelman ja ohjeet siitä, mitä saa tai pitää tehdä ja missä aikataulussa. Aktiiviseen kuntoutukseen kuuluu usein fysioterapia, joskus rasituksen keventäminen tai lääkitys.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Vaihtelee yhdestä useampaan. Lääkäri tekee diagnoosin ja laatii hoitosuunnitelman. Vastaanotolla ei tavallisesti tarvitse käydä monia kertoja.

Mitä käynnin jälkeen?

Lääkäriltä saa joko lähetteen eteenpäin esimerkiksi fysioterapeutille, ravitsemusterapeutille, leikkaukseen tai kuntoutusohjelman, tavoitteena, että liikuntaa pääsee jatkamaan normaalisti.

Mitä käynti maksaa?

Urheilijan terveystarkastus noin 100 euroa. 10 min vastaanotto noin 60 €, 45 min 100 eurosta ylöspäin.

Pitääkö olla lähete?

Lääkärikeskusten urheilu- ja liikunta­lääkäreille voi varata ajan ilman lähetettä.

Mistä voi varata ajan?

Suomessa on 6 liikuntalääketieteen keskusta. Lisätietoa ja etävastaanotto osoitteessa liikuntalaaketiede.fi. Urheilulääkäreitä löytää myös hakemalla paikkakunnan nimeä ja urheilulääkäri.