Naprapaatti hoitaa tuki- ja liikuntaelinten ongelmia liikehoidoilla ja hieronnalla, käsittelee selkärankaa ja muita niveliä, lihasvammoja ja niska-hartia­seudun ongelmia sekä teettää liikeharjoituksia.

Naprapaatin antama hoito tähtää nivelten ja lihasten normaaliin liikkuvuuteen ja toimintaan sekä kivun vähentämiseen. Mikäli vaivan syytä ei tiedetä, hoidetaan oiretta, kuten kipua, tai parannetaan toimintakykyä.

Lue täältä, miten naprapaatti käsittelee kehoa

Lue myös: Mitä tarkoittaa, että jokin on holistista?

Naprapaatti

Naprapaatin hoidolla pyritään nivelten ja lihasten kivuttomaan liikkuvuuteen. Jos ongelman syy ei ole tiedossa, hoidetaan oireita ja ehkäistään ­ongelmien uusimista.

Mikä koulutus?

Naprapaatin koulutus kestää 4 vuotta (240 op). Suomessa naprapaattikoulutusta on XAMKissa Kotkassa. Naprapaatiksi voi opiskella myös Ruotsissa yksityisessä Naprapathögskolanissa Tukholmassa.

Mitä se on ­ja ­miksi sitä tehdään?

Naprapaatti hoitaa tuki- ja liikuntaelinten ongelmia liikehoidoilla ja hieronnalla, käsittelee selkärankaa ja muita niveliä, hoitaa lihasvammoja ja niska-hartia­seudun ongelmia sekä teettää liikeharjoituksia.

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Naprapaatin antama hoito tähtää nivelten ja lihasten normaaliin liikkuvuuteen ja toimintaan sekä kivun vähentämiseen. Mikäli vaivan syytä ei tiedetä, hoidetaan oiretta, kuten kipua tai edistetään toimintakykyä.

Miten päätetään, mitä tehdään?

Hoitotoimenpiteistä sovitaan oireiden ja testi­tulosten mukaan. Selkä- ja niskakivut, asentohuimaus, raajojen puutuminen ja käsien tai jalkojen tai lonkkien nivelkivut ovat yleisimpiä syitä mennä naprapaatille.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Naprapaatti käsittelee eli manipuloi niveliä ja mobilisoi niitä pehmytkudos­käsittelyillä (hieronta, venyttelyt jne.), myös lämpö-, kylmä- ja sähköhoitoja annetaan ja tehdään tukiteippauksia ja lääkinnällisiä liikeharjoituksia. Naprapaatti antaa myös ergonomia­neuvontaa.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Yleensä 3–5 käyntikertaa riittää.

Mitä hoidon jälkeen?

Kotiharjoituksia ja teippausta ja tarvittaessa ergonomiasäätöjä.

Mitä käynti maksaa?

Noin 60–100 € puolesta tunnista 90 minuuttiin.

Pitääkö olla lähete?

Naprapaatin hoidosta ei tavallisesti saa Kela-korvausta. Jotkin vakuutusyhtiöt voivat korvata naprapaatin hoitoa, mutta kannattaa varmistaa ensin.

Mistä voi varata ajan?

Naprapaattiyhdistyksen nettisivuilla on naprapaattihaku maakunnan, paikkakunnan ja naprapaatin nimen perusteella: napra­paattiyhdistys.fi/naprapaatti/