Mitä tarkoittaa, että jokin on holistista?
Monet akupunktiohoidot, osteopatia ja monet erilaiset terapiat ovat perustaltaan holistisia eli kokonaisvaltaisia ja siis ihmistä kehon ja mielen kokonaisuutena hoitavia. Mitä se tarkoittaa käytännössä?
Monet akupunktiohoidot, osteopatia ja monet erilaiset terapiat ovat perustaltaan holistisia eli kokonaisvaltaisia ja siis ihmistä kehon ja mielen kokonaisuutena hoitavia. Mitä se tarkoittaa käytännössä?
Holismi tulee kreikan kielen sanasta holos, joka tarkoittaa kokonaisuutta, joten holistisen voi hyvin suomentaa sanalla kokonaisvaltainen. Filosofiassa holismi on näkemys, jonka mukaan kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?
Holistiseksi sanotuissa hoidoissa tai valmennuksissa ei yleensä keskitytä yksittäisiin oireisiin tai asioihin vaan niissä tarkastellaan ihmisen tilannetta kokonaisuutena ottaen huomioon kaikki elämänalueet.
Holistinen lähetymistapa tarkoittaa sitä, että otetaan huomioon kokonaisuus ja kaikki siihen vaikuttavat tekijät.
Jos joku esimerkiksi hakee apua sokerinhimoon, niin ei keskitytäkään ainoastaan ruokavalioon vaan pohditaan laajemminkin sitä, voiko sokerinhimo johtua ehkä verensokerin vaihtelujen lisäksi vaikka turvallisuushakuisuudesta tai hemmottelun tarpeesta. Stressin kohdalla taas ei opiskella vain stressinhallintataitoja työpaikan arjessa vaan pohditaan, miten koko elimistö voi tukea parempaa oloa – ajatus on, että tasapainoinen elimistö tukee myös mielen tasapainoa ja päinvastoin.
Sädekaaviolla voi saada holistisen käsityksen tilanteestaan, sillä se auttaa näkemään yhtä aikaa useita eri tekijöitä. Vieressä on vain esimerkki, sillä jokaisen pitää itse valita kaavioonsa juuri itselleen tärkeimmät tekijät. Jollekulle esimerkiksi ulkoilu voi olla yhdentekevää, mutta päivittäinen musiikinkuuntelu taas elintärkeää.
Holistinen lähestymistapa on erittäin yleistä niin kutsutuissa vaihtoehtohoidoissa.
Esimerkiksi monet vyöhyketerapeutit ja akupunktion harjoittajat paneutuvat asiakkaidensa ongelmiin holistisesti, mutta yhä useammin myös vaikkapa ihotauti- ja hammaslääkärit ja jopa eläinlääkärit kertovat nykyisin noudattavansa holistista lähestymistapaa.
Myös koululääketieteessä toimitaan niin diagnosoinnissa kuin hoidossa usein holistisesti, vaikkei asiaa erikseen mainittaisi. Esimerkiksi jos potilaalla on sydämentykytystä, on ihan normaalia, että sykkeen mittaamisen lisäksi häneltä kysytään myös stressissä.
Toki jotkut ihmiset myös voivat käyttää holistisuutta vain tyhjänä muotisanana, jolla he pyrkivät edistämään myyntiä.
Lähde: holistinen stressivalmentaja M. Fabricius
Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2023.