Milloin kannattaa mennä urheiluhierojalle?

Urheiluhieronnalla ehkäistään ja lievitetään lihaskipuja ja edistetään palautumista. Tarkista täältä, onko urheiluhieroja oikea osoite urheiluvammallesi.

Nainen kärsii lihaskivusta ja kaipaa urheiluhierontaa.

URHEILUVAMMAT – Lihaskipu voi haitata treeniä tai jopa estää liikunnan. Urheiluhieronta voi auttaa.

Auts! Lihaskivut ja kireydet ovat piinallisia. Urheiluhierojan palveluita on laajasti saatavilla. Urheiluhieroja voi auttaa mitä erilaisimmissa vaivoissa hiirikädestä jännityspäänsärkyyn ja ristiselkäkipuihin tai kireisiin pohjelihaksiin.

Jos haluat tietää enemmän siitä, millaiset vammat kuuluvat urheiluhierojan osaamiseen, lue lisää täältä.

Urheiluhieroja

Urheiluhieronta tukee urheilijoiden lihashuoltoa ja urheilusuorituksia tai helpottaa liikuntakykyyn vaikuttavia tuki- ja liikuntaelinongelmia käsittelyllä asiakkaan oireiden ja kunnon mukaan.

Mikä koulutus ja mitä hoitaa?

Hieronnan ammattitutkinnon suorittanut koulutettu hieroja voi erikoistua urheiluhierojaksi urheiluhierontakoulussa. Usein urheiluhierojalle mennään niska- ja hartiaseudun ongelmien tai liikerajoitteiden takia.

Mitä se on ja miksi sitä tehdään?

Klassinen hieronta ja urheiluhieronta eroavat lähinnä tavoitteessa. Jos tavoite on urheilusuoritus, siihen tähdätään aktivoimalla lihaksia tai auttamalla poistamaan maitohappoa lihaksista ja nopeuttamalla palautumista treenin jälkeen. Monilla urheilujoukkueilla on oma hieroja. Tavallisen liikkujan kohdalla urheiluhieronta muokkaa lihaksia ja pyrkii helpottamaan kireyk­siä, liikerajoitteita tai kipuja.

Mihin vammoihin ja ongelmiin?

Urheiluhieronnalla lievitetään kipua, pehmitetään lihasjännityksiä, irrotellaan
sidekudoskiinnikkeitä ja ehkäistään uusien jumien syntymistä edistämällä lymfakiertoa ja verenkiertoa. Jännetulehduksissa ja bakteeritulehduksissa hierontaa on syytä välttää.

Miten päätetään, mitä tehdään?

Ensimmäisellä kerralla kartoitetaan mihin suorituksiin tähdätään tai mihin kipupisteisiin ja ongelmakohtiin asiakas toivoo helpotusta. Urheiluhieroja neuvoo edelleen esimerkiksi fysioterapeutille, jos vamman kuntoutuminen tarvitsee erityistä harjoittelua tai toimenpiteitä.

Miten vammaa tai ongelmaa hoidetaan?

Urheiluhieronnassa käytetään pitkittäisiä ja poikittaisia otteita, erilaisia painalluksia ja lihasten ja lihaskalvojen venyttämistä sekä kitkahierontaa vähällä hierontavoiteella tai kokonaan ilman sitä. Suorituksiin valmistauduttaessa lihaksia aktivoidaan, ja palauttavassa käsittelyssä lihaksia sivellään ja ravistellaan.

Montako käyntiä yleensä tarvitaan?

Parin–kolmen viikon välein riittää tavalliselle liikkujalle. Periaatteessa hieronnassa voi käydä vaikka päivittäin, mutta hieronta ei ­silti korvaa omaa lihashuoltoa.

Mitä käynnin jälkeen?

Hieronta edistää lymfakiertoa, joten hieronnan jälkeen on yhtä aikaa kiire vessaan ja jano. Hieronnan lisäksi voidaan opastaa esim. ongelmakohdan kinesioteippaus.

Mitä käynti maksaa?

Tunnin hieronta maksaa keskimäärin noin 65 €.

Pitääkö olla lähete?

Urheiluhieronta maksetaan periaatteessa itse, mutta koulutetun hierojan käsittelyitä voi saada työnantajan järjestämänä henkilöstön suorituskykyä parantavana hierontaetuna.

Mistä voi varata ajan?

Netistä haulla paikkakunnan nimi ja urheiluhieroja löytää paikallisen tarjonnan.
Valvirasta (julki­terhikki.valvira.fi) voi ­nimellä tarkistaa, että palveluntar­joaja on rekisteröity.