Näin hoidat äkillistä niskakipua

Äkillinen niskakipu iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta ja aiheuttaa tuskan ulvahduksia heti, kun päätä yrittää kääntää. Kivulias vaiva on onneksi yleensä harmiton ja helpottuu muutamassa päivässä.

Nainen kärsii niskakivusta

NISKAKIPU Lepoa, lämpöä ja lempeää venyttelyä – siinä parhaat konstit, joilla äkillinen niskakipu talttuu.

© iStock

Oletko nukkunut pää huonossa asennossa tai tehnyt päällä äkkiliikkeen? Tuloksena saattaa olla äkillinen niskakipu.

Miksi niskakipu pääsee joskus yllättämään ja miten vaivasta pääsee mahdollisimman nopeasti eroon? Käymme läpi niskakipuun liittyvät perusasiat.

Niskakipuun liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Mitä niskakipu on?

Niskakipu syntyy aina äkillisesti esimerkiksi, kun päätä käännetään nopeasti liikunnan aikana.

Usein kipu ja jumiutunut niska yllättävät aamuisin, jolloin syynä on todennäköisesti huono nukkumisasento. Niskakipu voi yllättää myös työpöydän ääressä köyryssä asennossa vietetyn työpäivän päätteeksi, kun päätä nostetaan yhtäkkiä.

Mistä niskakipu johtuu?

Äkillinen niskakipu, akuutti torticollis, jumiuttaa niskan yhteen asentoon ja estää pään kääntämisen.

Syynä voi olla yhden tai useamman kaularangan nikamia yhdistävän fasettinivelen lukkiutuminen, jolloin sitä ympäröivät lihakset menevät kramppiin.

Erityisesti nuorilla taustalla voi olla myös muu kaulan lihaksen ylikuormittumisesta ­johtuva kramppi tai venähdys. Vanhemmilla niskakipu voi taas aiheutua niveltulehduksesta.

Oireet – miltä niskakipu tuntuu?

Niskakipuun liittyy tyypillisesti se, että oireet vaihtelevat lihasjännityksestä voimakkaisiin kipuihin, joita esiintyy melko rajatusti vamma-alueella niskassa.

Joskus niskakipu säteilee hartioihin ja käsivarsiin tai alaselkään, tai siihen liittyy pääkipua tai huimausta.

Useimmiten äkillinen niskakipu on vaaraton vaiva, joka lievittyy muutamassa päivässä eikä edellytä lääkärin hoitoa.

LUE MYÖS: Miltä selkäkipu tuntuu?

Kesto – kuinka kauan niskakipu kestää?

Niskakipu menee yleensä nopeasti ohi. Useimmilla kipu helpottaa parissa, kolmessa päivässä ja menee kokonaan ohi 7-10 päivässä.

Hoito – miten niskakipua hoidetaan?

Niskakipu, tunnit 0-12: Lepoa

Pidä pää mahdollisimman paikallaan äläkä etenkään liikuta kipualuetta. Jos niskakipu ilmenee herätessä, pysy hetki liikkumatta sängyssä. Jos kipu iskee kesken liikunnan, lopeta treeni saman tien.

Niskakipu, tunnit 1-24: Lämpöä lihaksille

Lämpö auttaa lievittämään lihasjumia ja parantamaan verenkiertoa ja edistämään näin vamman parantumista. Pidä niskalla kuumavesipulloa, mene kuumaan kylpyyn tai suihkuun tai hiero niskaa kevyesti.

Niskakipu, tunnit 2-48: Tukea niskalle

Pidä niska hyvin tuettuna ja vältä sen kuormittamista. Niska tarvitsee lepoa, joten vältä nopeita pään liikkeitä – kipukin toki muistuttelee tästä. Asettele istuessa tai nukkumaan mennessä tyynyjä niskan tueksi.

Niskakipu, tunnit 24-72: Varovaista venyttelyä

Lihasten venyttely voi auttaa lievittämään lihasjännitystä. Käännä päätä eteen ja taakse sekä sivulta toiselle 2–3 minuuttia niin, että liike ei kohdistu kipualueelle. Päätä voi myös varovasti pyörittää.

Niskakipuun tepsiviä harjoitteita

Harjoitteita niskakipuun

NISKAKIPUA VOI YRITTÄÄ LIEVITTÄÄ LEMPEILLÄ HARJOITTEILLA Aloita varovasti – niskakipua lievittävät harjoitteet eivät saa tehdä kipeää.

© iStock

Kävely sopii niskakipua potevalle

  • Miksi kävely sopii toipilaalle: Kävellessä niska ei juurikaan kuormitu, ja liikettä ja vauhtia voi mukauttaa niskan tuntemusten mukaan.
  • Venyttelyä matkan varrella: Niskaa voi kokeilla venytellä kevyesti kävelyn aikana kääntämällä päätä rauhallisesti ylös ja alas tai sivulta toiselle.
  • Sopiva maasto: Kävele asvaltin sijaan pehmeällä alustalla. Pyri askeltamaan mahdollisimman pehmeästi, jotta tärähtely ei säteile niskaan.
Tunnin reipas kävely kuluttaa noin 250 kcal.

TUNNIN REIPAS KÄVELY KULUTTAA NOIN 250 KCAL. Saman verran energiaa kuluu 25 minuutin spinningissä.

© iStock

Niskakipu ja hoito – lääketieteen keinot

Lääkäri voi määrätä vaivaan kipulääkettä, kuten ibuprofeenia, tai lihasrelaksant­teja. Äkillinen niskakipu menee kuitenkin yleensä itsestään ohi. Hoitoon on syytä hakeutua, jos kipu on todella voimakasta tai jatkuu pidempään kuin kaksi päivää tai jos siihen liittyy voimakasta päänsärkyä tai käsivarsien puutumista tai lihasheikkoutta.

Hieronta voi auttaa, ja fysioterapeutti voi antaa ohjeita parempaan työ- ja nukkumisergonomiaan vaivan välttämiseksi jatkossa.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 17/2017.

Newsletter background