Näin treenaat crosstrainerilla

Crosstrainer eli ellipsilaite kuuluu kuntosalien suosituimpiin kestävyyslaitteisiin, eikä ihme, sillä se on varsinainen tehovempain.

Nainen treenaa crosstrainerilla

CROSSTRAINER Crosstrainer-treenillä saa äkkiä hien pintaan.

© iStock

Crosstrainer on yhdistelmä juoksumattoa, kuntopyörää ja stepperiä. Sen parhaita puolia on, että myös ylävartalon lihakset joutuvat töihin ja että se on hellävarainen nivelille. Sivun lopusta löydät treeniohjelmat crosstrainerille.

Mihin crosstraineria käytetään?

• Aktivoimaan koko kehoa yhdellä kertaa

• Kestävyystreeniin

• Energiankulutuksen tehostamiseen

• Kuntoutukseen

Tehokkaassa crosstrainer-harjoittelussa kunto nousee kohisten, sillä treeni rasittaa kaikkia kehon suuria lihasryhmiä – energiankulutus kasvaa, ja keho muokkautuu kauttaaltaan vahvemmaksi ja kiinteämmäksi.

Vatsan ja selän lihakset saavat enemmän treeniä kuin lajeissa, joissa lähinnä jalat tekevät työtä.

Crosstrainer on loistava laite niillekin, joiden pitää huomioida vammat treenissä. Niveliin ei kohdistu iskuja, sillä jalat ovat koko ajan polkimilla.

Lenkkeilijät voivat täydentää juoksuharjoitteluaan crosstrainerilla, sillä se kehittää juoksukuntoa mutta on juoksua hellävaraisempaa nivelille ja jänteille.

Miten crosstraineria käytetään?

Liikeradat muistuttavat eniten murtomaahiihtoa, mutta hiihdosta poiketen jalat tekevät soikionmuotoista liikettä.

Crosstraineria kutsutaan myös ellipsilaitteeksi. Laitteessa on yleensä liikuteltavat kahvat ja kiinteä tanko niiden keskellä. Siten laitteella voi treenata joko pelkästään jalkoja tai samanaikaisesti myös käsiä.

Yleistä crosstrainer-treenistä

Muista käyttää riittävän suurta vastusta, ettet polje tyhjää, sillä se ei juurikaan kehitä kuntoa eikä lihaksistoa. Intervallitreeni crosstrainerilla on tehokkainta.

Ladulla sivakoidessa ei voi valita, milloin eteen tulee jyrkkä ylämäki, mutta crosstrainerilla päätöksen voi tehdä itse. Vastusta säätämällä voi säädellä treenin tehoa. Laitteella on helppo tehdä myös intervalleja, jotka kuluttavat runsaasti energiaa ja saavat kuntokäyrän rivakkaan nousuun.

Likimain kaikissa uudehkoissa crosstrainereissa on treenitietokone, joka mittaa ajan, matkan, poljinkierrokset ja energiankulutuksen. Voit asettaa laitteeseen oman harjoitusohjelmasi mukaiset arvot tai noudattaa laitteissa valmiina olevia ohjelmia.

Moneen crosstraineriin voi määrittää myös toivotun sykealueen, minkä jälkeen treeni etenee sykkeen mukaan. Tällöin käytössä on ikään kuin sähköinen personal trainer, joka opastaa ja kannustaa treenaajaa.

Tarkasta säännöllisesti, että laitteen ruuvit ovat kunnolla kiinni, ja puhdista laite desinfiointiaineella kostutetulla rätillä jokaisen käytön jälkeen – erityisesti, jos laitetta käyttää useampi treenaaja.

Treenaa tarpeeksi tehokkaasti

Crosstrainerien kalorilaskurit on suunniteltu keskiarvojen perusteella, eivätkä ne ota huomioon yksilöllisiä eroja. Laskelmat ovat yleensä optimistisia, mutta tietoja voi silti käyttää eri kuntoilukertojen keskinäiseen vertailuun.

Treeniohjelmat crosstrainerille

Me tarjoamme crosstrainer-ohjelman sekä vasta-alkajalle, joka ei ole välttämättä koskaan kokeillut crosstrainer-laitetta, että harjaantuneelle crosstrainerin käyttäjälle, joka haluaa tehokkaamman treenin.

Ohjelmat sisältävät 3 viikoittaista treenikertaa, jotka ovat kestoltaan 20–30 minuuttia. Jokaisen treenikerran jälkeen on hyvä pitää lepopäivä.

  • Ensimmäinen crosstrainer-ohjelma sille, joka ei ole aikaisemmin harjoitellut crosstrainerilla

  • Crosstrainer-ohjelma harjaantuneelle crosstrainerin käyttäjälle sille, joka on treenannut crosstrainerilla säännöllisesti vähintään 3 kk.

Perustuu KUNTO PLUSsan artikkeleihin numeroissa 1/2009 ja 3/2020.