Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi

Kuntokeskuksen jäsenyydestä kannattaa ottaa kaikki ilo irti ja kokeilla ryhmäliikuntatuntien lisäksi rohkeasti myös kuntosalilaitetarjontaa. Monipuolinen treeni kehittää kuntoa tehokkaasti ja tuo piristystä ja vaihtelua. Esittelemme laitteet, välineet ja harjoitteet helppoon ja tehokkaaseen salitreeniin.

Nainen treenaa porraslaitteella

Kuntosalin laitteet ja välineet haltuun

Lähde rohkeasti tutkimusmatkalle kuntosalilaitteiden viidakkoon – opastamme sinut laitteiden ja välineiden saloihin, jotta treeniisi lisää tehoa ja vaihtelua.

Oppaamme kattaa kunnon eri osa-alueita kehittävät laitteet ja välineet

1 Kestävyyskunto


Kestävyystreeni nostaa sykettä ja kehittää verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa. Hapenottokyky paranee, mikä näkyy parempana jaksamisena, ja kun sydän saa tehokasta treeniä, sen pumppausteho paranee, mikä näkyy matalampana leposykkeenä.

Juoksumatto

Juoksumatolla juoksukelit ovat aina kohdallaan. Kehitä kestävyyskuntoa intervallitreenillä ja lisää halutessasi haastetta säätämällä maton kaltevuutta.

LUE MYÖS: 4 fiksua taktiikkaa juoksumatolle.

Juoksumatto

Crosstrainer

Crosstrainerilla eli ellipsilaitteella treenaaminen on nivelille hellävaraista ja vahvistaa etenkin jalkoja ja pakaroita ja panee liikettä myös ylävartaloon.

Crosstrainer eli ellipsilaite kuuluu kuntosalien suosituimpiin kestävyyslaitteisiin, eikä ihme, sillä se on varsinainen tehovempain. Mutta miten sillä oikein treenataan?

Crosstrainer

Soutulaite

Soutulaitetreenissä koko kehon lihakset pääsevät monipuolisesti töihin ja energiankulutus tehostuu reippaasti – tehokasta treeniä jo lyhyessä ajassa.

Soutulaitteelle kannattaa antaa mahdollisuus, sillä se on yksi kuntosalien tehokkaimpia kestävyystreenilaitteita, joka panee lihakset monipuolisesti töihin. Katso tehokas treeniohjelma soutulaitteelle.

Soutulaite

Kuntopyörä

Kuntopyörä on treenilaitteiden klassikko. Se sopii erinomaisesti myös esimerkiksi juoksuvammasta toipuvalle. Vauhtia ja vastusta säätämällä saa treeniin haastetta.

Kuntopyörä

Käsipyörä

Käsillä poljettava pyörä treenaa tehokkaasti etenkin hartioita, käsivarsia, selkää ja rintaa ja sopii myös niille, joille kuntopyörä ei jalkavamman vuoksi käy.

Käsipyörä

Assault Airbike

Crosstrainerin ja kuntopyörän veikeän näköinen yhdistelmä treenaa supertehokkaasti koko kehoa ja nostaa sykettä reippaasti.

Assault Airbike

Hiihtolaite

Hiihtolaitetreeni sopii nivelille hellävaraisena lähes kaikille liikkujille. Hiihdon liikeratoja jäljittelevä treeni haastaa tehokkaasti sekä ylä- että alavartalon lihaksia, etenkin keskivartalon syviä lihaksia, sekä nostaa sykettä reippaasti. Laitteessa voi tehdä niin tasa- kuin vuorotyöntöjäkin, ja treeniin saa vaihtelua kuormitusta säätämällä tai esimerkiksi "hiihtämällä" yhdellä jalalla. Hiihtolaitteissa on joko tavalliset sauvat, kuten kuvan ThoraxTrainerissa, tai ylhäältä alas vedeltävät kahvalliset vaijerit.

Hiihtolaite

Porraslaite

Porraslaite on erinomainen laite sykettä nostavaan ja erityisesti pakaroita, reisiä ja pohkeita vahvistavaan treeniin. Tässä porrastreenissä askelmat eivät lopu kesken, ja reipas treeni vauhdittaa tehokkaasti energiankulutusta. Porraskone ei kuitenkaan kuormita niveliä yhtä raskaasti kuin esimerkiksi juoksu, joten se sopii monille treenaajille. Laitteen käyttö luonnistuu helposti aloittelijaltakin – portaita noustaan aivan samaan tapaan kuin tavallisissakin portaissa. Heti kun tasapaino tuntuu pitävän, kannattaa suoristaa ryhti ja irrottaa kahvoista, niin treeniin saa lisää haastetta.

Lue lisää porrastreenin monista hyödyistä.

Porraskone

2 Lihaskunto


Monipuolinen lihastreeni auttaa pitämään toimintakykyä yllä läpi elämän ja tehostamaan myös energiankulutusta. Listasimme parhaat laitteet lihaskuntotreeniin.

Jalkaprässi

Jalkaprässissä jalat asetetaan keskelle levyä ja työnnetään sitä itsestä poispäin jalkoja suoristamalla – tehotreeniä alavartalolle.

Katso ohjeet jalkaprässin käyttöön.

Jalkaprässi

Rintaprässi

Yksinkertainen tapa treenata rintalihaksia, hartioita ja ojentajia: ota kahvoista kiinni ja tuo käsiä edessä yhteen.

Katso ohjeet rintaprässin käyttöön.

Rintaprässi

Jalankoukistuslaite

Jalankoukistuslaite on täsmätreeniä takareisille. Tekniikka on helppo: nilkat nostetaan tuen päälle, polvia koukistetaan mahdollisimman syvään ja ojennetaan sitten rauhallisesti.

Jalankoukistuslaite

Vatsarutistuslaite

Suoria vatsalihaksia treenaavassa laitteessa otetaan hartiatuista kiinni ja tuodaan istuma-asennossa ylävartaloa kohti reisiä vatsalihaksilla rutistaen.

Haluatko litteämmän vatsan, paremman ryhdin ja lisää voimaa keskivartaloon? Katso täältä 8 viikon tehokas treeniohjelma.

Vatsarutistuslaite

Pystypunnerruslaite

Pystypunnerruslaitteessa saa monipuolista treeniä olkapäiden lihaksille. Käyttö on helppoa: asetu istumaan, tartu kahvoihin ja työnnä käsiä ylös.

Pystypunnerruksen voi tehdä myös käsipainoilla. Katso helppo pystypunnerrusharjoite täältä.

Pystypunnerruslaite

Ylätalja

Ylätaljatreeni vahvistaa etenkin selkää sekä olkapäitä ja hauiksia. Laitteessa vedetään istuma-asennossa tankoa alas solisluiden korkeudelle.

Ylätalja

Leuanvetolaite

Jos yhdenkin leuan veto tuntuu mahdottomalta tehtävältä, kannattaa valjastaa tekniikka treeniavuksi. Leuanvetolaite antaa juuri sopivasti tukea liikkeeseen, jotta aloittelijakin saa tuntumaa tavoitteen saavuttamiseen, ja samalla selän, hartioiden ja hauisten lihakset saavat tehokasta treeniä. Laitteella voi treenata leuanvetoa niin vasta- kuin myötäotteella sekä eri levyisillä otteilla. Helpointa on aloittaa vastaotteella, jossa sormet ovat itseen päin.

Ota leuanvetotekniikka haltuun – katso vinkit täältä!

Leuanvetolaite

LEUANVETO LAITTEELLA Asetu laitteeseen seisomaan tai polvillesi. Tartu tankoon joko leveällä myötäotteella tai kapealla vastaotteella. Vedä itseäsi ylöspäin kunnes leuka nousee tangon yli – vastaotteella saat hyödynnettyä paremmin myös hauisten voimaa. Laske keho rauhallisesti alkuasentoon.

Alatalja

Alatalja on erinomainen väline etenkin selän lihasten vahvistamiseen. Tekniikka on helppo: Istu penkille, suorista selkä, aktivoi keskivartalon tuki ja koukista hieman polvia. Tartu kahvoista kädet ojennettuina, laske hartiat ja vedä kahvoja kohti rintakehän alaosaa niin, että lapaluut tulevat yhteen. Palaa rauhallisesti alkuasentoon.

Alatalja

3 Välineet


Käsipainot

Käsipainot ovat treenivälineiden klassikko, joilla voi tehdä lukuisia tehokkaita harjoitteita, kunhan valitsee sopivan painavat painot.

Käsipainot ovat todella monipuolinen väline käsivarsitreeniin. Katso tehokas ja helppo treeniohjelma täältä.

Käsipainot

Kuminauha

Kuminauha on hyvä vaihtoehto ­käsipainoille, ja sillä saa hyvin lisävastusta moniin lihaskunto­harjoitteisiin.

Lue lisää vastuskuminauhoista ja katso ohjeet kuminauhatreeniin täältä.

Kuminauha

Jumppapallo

Muhkea pallo sopii mainiosti ­tasapainon ja keskivartalon ­syvien lihasten treenaamiseen sekä vatsa- ja selkätreeniin.

LUE MYÖS: Jumppapallo – näin jumppapallolla treenataan

Jumppapallo

Kahvakuula

Kahvakuulalla voi treenata monipuolisesti koko kehon lihaksia. Kahva­kuulatreeni kehittää myös tasapainoa, koordinaatiota ja kestävyyskuntoa.

Katso vinkit kahvakuulatreeniin täältä.

Kahvakuula

Kuntopallo

Eri painoisilla kuntopalloilla voi tehdä monenlaisia harjoitteita. Esimerkiksi pallon heittely seinää vasten kehittää tehokkaasti räjähtävää voimaa.

Laadimme tehokkaan kuntopallotreeniohjelman, katso helpot harjoitteet täältä.

Kuntopallo

Hyppynaru

Jos haluat kunnolla hikeä pintaan, tartu hyppynaruun. Hyppynarulla hyppely nostaa nopeasti sykettä ja vauhdittaa energiankulutusta.

Hauskaa, helppoa ja supertehokasta – katso vinkit hyppynarutreeniin!

Hyppynaru

Putkirulla

Putkirullalla rullailu vahdittaa verenkiertoa ja lievittää lihasten kireyksiä ja kipuja. Putkirullalla voi myös lämmitellä lihaksia ennen lihaskuntotreeniä.

Kiristääkö kehoa? Rullaille jännitykset pois näillä neljällä tehokkaalla harjoitteella.

Putkirulla

Jumppakeppi

Jumppakeppi sopii lihasten ja olkanivelten lämmittelyyn ennen lihastreeniä. Tee esim. melontaliikettä tai vie keppiä suorin käsin vartalon edestä pään yli taakse.

Jumppakeppi

Bulgarialainen säkki

Puolikuun muotoinen "Bulgarian bag"-treenisäkki kehittää liikkuvuutta ja haastaa niin lihaksia, koordinaatiota kuin tasapainoakin. Painavassa säkissä on useita kahvoja, ja sitä voi käyttää treenivälineenä monin tavoin. Voit esimerkiksi heilautella sitä vartalon edessä puolelta toiselle tai tuoda lisähaastetta kyykkyihin heilauttamalla säkin eteen aina peppua laskiessasi.

Bulgarialainen säkki

TIESITKÖ TÄTÄ? Bulgarialainen painivalmentaja Ivan Ivanov kehitti säkin vuonna 2005 yhdysvaltalaisten olympia­painijoiden treenivälineeksi.

Levytanko

Kuntosalin vapaiden painojen alue ei ole suinkaan karjahtelevien muskelimiesten yksityisaluetta. Jos levytanko on täysin uusi tuttavuus, kannattaa alkuun hankkia opastusta, jotta treenistä saa eniten irti eikä harjoittelu tyssää vammoihin. Hikoilu palkitaan, sillä vapailla painoilla treeni kehittää kohdelihasten lisäksi esimerkiksi keskivartalon lihaksia. Levytanko sopii erinomaisesti mm. suuria lihasryhmiä treenaaviin harjoitteisiin kuten kyykkyihin ja maastavetoihin.

Levytanko

VINKKI Käytä harjoittelussa riittävän raskaita ­painoja, joilla jaksat juuri ja juuri ­tehdä 3 x 10–12 toistoa.

TRX

TRX on lyhenne sanoista Total Body Resistance Exercise, ja treenivälineenä on yksinkertaisesti kaksi katosta tai telineestä roikkuvaa kahvallista nauhaa. Treenissä hyödynnetään oman kehon painoa, ja tehokkailla harjoitteilla voi kehittää voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja kestävyyskuntoa. TRX-harjoitteita riittää koko kehon monipuoliseen treeniin, ja vaikeustasoa voi helposti säätää kehon kulmaa muuttamalla. Monilla kuntosaleilla nauhat ovat vapaasti käytettävissä, ja niillä treenaamiseen voi kysyä vinkkejä kuntosaliohjaajilta Katso myös tehokkaat harjoitteet osoitteesta kuntoplus.fi/trx.

TRX

400 KILOKALORIA Yhdysvaltalaistutki­muksessa todettiin tunnin TRX-treenin kuluttavan jopa 400 kcal energiaa. Tutkittavat treenasivat kolmesti viikossa 8 viikon ajan, ja treeni vaikutti myös rasva­prosenttiin ja verenpaineeseen.