Vastuskuminauha – treeniväline, joka mahtuu vaikka taskuun

Vastuskuminauha on supermonipuolinen ja supertehokas väline niin lämmittelyyn, lihastreeniin kuin kehonhuoltoonkin. Tällä tietopaketilla pääset mainiosti alkuun kuminauhaharjoittelussa.

Nainen treenaa vastuskuminauhalla

KUMINAUHATREENI ON TEHOKASTA! Vastuskuminauha on tehokas ja todella monipuolinen treeniväline.

© Jakob Helbig

Toisin kuin kuntokeskusten ja treenisalien laite- ja painoarsenaalin keskellä voisi kuvitella, oikeasti tehokas ja monipuolinen treeni ei välttämättä edellytä käsipainoja, juoksumattoja tai edes soutulaitetta.

Kunnolla kuormittavan treenin saa nimittäin aikaiseksi varsin vaatimattoman oloisella välineellä: vastuskuminauha mahtuu vaikka taskuun, mutta se on oikeasti kaikki, mitä tarvitset tehokkaaseen ja monipuoliseen lihaskuntotreeniin.

Lue, millainen nauha kannattaa ostaa ja miten sillä voi treenata.

Vastuskuminauhakysymyksiä ja vastauksia

Miksi vastuskuminauha on verraton treeniväline?

Vastuskuminauha lyö muut treenivälineet kirkkaasti käytännöllisyydessä. Se ei paina juuri mitään eikä vie myöskään juurikaan tilaa kokoon rullattuna. Nauha on näppärä ottaa mukaan reissun päälle, jolloin treeni hoituu matkakohteesta riippumatta. Kesälomalla kuminauhatreenin voi tehdä vaikkapa mökin pihassa tai laiturin nokassa. Kuminauha kulkee myös mukana vaikka juoksu- tai kävelylenkillä, jolloin lenkin lomassa voi tehdä lihaskuntoliikkeitä ja saada näin kerralla monipuolisen treenin.

Vain vähän tilaa vievä vastuskuminauha on mainio ja käytännöllinen väline kotitreeniin esimerkiksi käsipainojen vaihtoehdoksi – lattialle lojumaan unohtunut kuminauha on myös siihen osuvalle varpaalle miellyttävämpi kohde kuin monen kilon käsipaino.

Kuminauha on myös todella kustannustehokas investointi vaikka sitä käyttäisi harvemminkin – ja huomattavasti turvallisempi sijoitus sunnuntaitreenailijalle kuin kallis kuntosalijäsenyys.

Miksi nauhatreeni on tehokasta?

Vastuskuminauha on erittäin monipuolinen väline koko kehon lihastreeniin. Lihaskuntotreenissä kuminauha antaa vastusta koko harjoitteen ajan ja aktivoi kerralla useita lihaksia myös tasapainon ylläpitämiseksi. Kuminauhan avulla voidaan vaihdella paitsi itse vastusta, myös suuntaa, mistä kuormitus tulee.

Kuminauhalla treenaaminen ja kehon huoltaminen on turvallista myös vammasta toipuvalle ja liikuntaa aloittelevalle. Tarvittaessa nauhajumppaan voi kysyä vinkkejä esimerkiksi fysioterapeutilta.

Millainen vastuskuminauha kannattaisi ostaa?

Vastuskuminauhoja on saatavana eri vahvuisina. Nauhan väri ja paksuus kertoo vahvuusasteesta eli sitä, miten raskaan vastuksen nauha antaa. Värikoodit voivat kuitenkin vaihdella valmistajien välillä, joten vahvuus kannattaa varmistaa ennen ostamista. Aloittelijan kannattaa kokeilla eri vahvuisia nauhoja ja valita vaikkapa kevyempi ja raskaampi nauha esimerkiksi lämmittelyä ja raskaampia lihaskuntoliikkeitä varten. Jos kuminauha on aivan uusi tuttavuus, kannattaa kysyä apua asiantuntevalta myyjältä.

Vastuskuminauhoja on kolmen tyyppisiä, joillakin on kullakin omat etunsa ja hyötynsä.

3 vastuskuminauhatyyppiä

1. Tavalliset vastuskuminauhat

Perinteinen pitkä kuminauha sopii monenlaiseen treeniin sekä venyttelyyn, sillä sen saa helposti asetettua esimerkiksi jalkojen alle tai selän taakse.

Vastusta voi säätää yksinkertaisesti sen mukaan, mistä kohti nauhaa ottaa kiinni: mitä tiukemmalla nauha on, sitä raskaamman vastuksen siitä saa. Nauhan voi myös solmia esimerkiksi ovenkahvaan tai tuolin selkänojaan.

Nauhan voi solmia myös yhtenäiseksi lenkiksi. Nauha menee pieneen tilaan ja kulkee kätevästi mukana vaikkapa lenkillä tai lomareissulla.

Tavalliset vastuskuminauhat
© Jakob Helbig + iStock

2. Kahvalliset vastuskuminauhat

Kahvoista saa mukavan ja tukevan otteen, jolloin tasapainokin voi olla helpompi pitää. Kahvan voi myös pujottaa esimerkiksi ovenkahvaan. Myös kahvallisia vastuskuminauhoja on saatavana eri vahvuisina.

Kahvalliset vastuskuminauhat
© iStock + ebay

3. Lyhyet vastuskumilenkit

Lyhyet kumilenkit, "minibandit", ovat omiaan etenkin alavartalon treeniin, esimerkiksi pakara- ja reisiharjoitteisiin. Lyhyt vastausnauhalenkki antaa tehokkaan vastuksen, mutta liikeradat ovat vastaavasti pienempiä.

Lyhyet vastuskuminauhalenkit
© Jakob Helbig + ebay

Miten vastuskuminauhaa käytetään?

Vastuskuminauha on erinomainen väline koko kehon lihasten vahvistamiseen. Kuminauhalla voi tehdä vaikka koko treenin: se sopii mainiosti lämmittelyyn ennen varsinaista treeniä, ja sillä saa myös monipuolisuutta kehonhuoltoon ja lisätehoa venyttelyyn treenin jälkeen. Kuminauha sopii myös avuksi keventämään esimerkiksi leuanvetoja, kun käsillä ei tarvitse nostaa koko kehon painoa. Varsinaisessa lihastreenissä kuminauhaa voi käyttää esimerkiksi käsipainojen tai levytangon sijaan maastavedoissa ja kulmasoudussa tai lisävastuksena kyykyissä ja punnerruksissa.

Kokeile esimerkiksi KUNTO PLUSsan tehokasta ja lihaksia monipuolisesti haastavaa kuuden harjoitteen kuminauhatreeniä.

Voit myös koostaa oman treenin 11:stä tehokkaasta kuminauhaharjoitteestamme.

Kuminauhan vastusta voi säädellä oman kunnon mukaan pitämällä sitä kireämmällä tai väljemmällä. Mitä kireämpi nauha, sitä raskaampi vastus. Näin samallakin nauhalla voi tehdä hyvin monipuolista treeniä.

Kun nauhasta ei saa enää kireimmilläänkään riittävästi vastusta, on aika nostaa panoksia ja vaihtaa seuraavaan väriin.