Älä syö näitä raskausaikana
Onnittelut raskauden johdosta, ja pahoittelut kieltojen ja neuvojen viidakkoon joutumisesta. Tarkista täältä, mitä saa syödä vähän, ja mitä ruokia raskausaikana pitää välttää kokonaan.
Onnittelut raskauden johdosta, ja pahoittelut kieltojen ja neuvojen viidakkoon joutumisesta. Tarkista täältä, mitä saa syödä vähän, ja mitä ruokia raskausaikana pitää välttää kokonaan.
Syö monipuolisesti. Neuvo pätee kaikkiin, mutta erityisesti odotusaikana. Kun syö monipuolisesti ja vaihtelevasti, varmistaa, ettei mitään tule syötyä niin yksipuolisesti, että siitä olisi haittaa, tai että jotakin ravintoaineita jäisi saamatta.
Raskaana tarvitsee myös joitakin ravintolisiä. Niistä kerromme täällä: Raskausajan ravitsemus
Tässä artikkelissa keskitytään niihin elintarvikkeisiin, joita saa syödä vähän ja niihin, joita pitää välttää raskausaikana.
Täältä saat lyhyen listan siitä, mitä ei saa syödä odotusaikana ja selitykset siihen, miksei.
Raskaana saa syödä hunajaa. Pikkuvauva ei.
Kohtuus toki kaikessa, koska hunaja on sokeria, eikä siksi mitenkään erityisen terveellistä.
Alle 1-vuotiaalle vauvalle ei saa antaa hunajaa, koska hunajassa hunajassa voi olla Clostridium botulinum -itiöitä. Pikkuvauvat voivat sairastua, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston mikrobisto ei ole vielä kehittynyt. Siksi hunajapakkauksissa on merkintä "Vain yli 1-vuotiaille". Muille hunajasta ei ole vaaraa.
Inkivääriä saa käyttää mausteena, mutta esimerkiksi inkiväärishoteissa inkivääriä on liikaa.
Moni, joka kärsii raskauspahoinvoinnista käyttäisi mielellään inkivääriä pahoinvointia vastaan. Tutkittua tietoa inkiväärin käytöstä raskausaikana on vähän, ja tulokset ovat osittain ristiriitaisia. Osa inkiväärin kemiallisista aineosista (zingibereeni, b-bisaboleeni, seskvifellandreeni, ar-kurkumeeni, geraniaali, citronellyyliasetaatti ja gingerolit) saattaa olla haitallisia vauvan kehitykselle, joten Ruokavirasto edellyttää, että odottavia äitejä varoitetaan inkiväärivalmisteiden käytöstä pakkausmerkinnällä.
Maksa ja maksamakkara ja maksapaisteija
Maksassa on paljon A-vitamiinia, ja erityisesti raskaana sen liikasaantia on tärkeä välttää. Siksi maksaruokia ja paistettua maksaa ei pidä syödä raskaana ollessaan.
Maksapasteijaa ja maksamakkaraa saa syödä pari palaa silloin tällöin, koska niissä on suurin osa muuta kuin maksaa.
Turskanmaksaa ei pidä syödä siksi, että siihen kertyy ympäristömyrkkyjä. Kalanmaksaöljy on puhdistettua, mutta kalanmaksaöljyä ei pidä käyttää raskausaikana, koska kalanmaksaöljyssä on runsaasti A-vitamiinia.
Monivitamiinitabletit tulee valita sellaisista, joita suositellaan raskausaikana.
Liika A-vitamiini voi aiheuttaa vauvalle haittoja ja epämuodostumia.
LUE MYÖS: Raskaus viikosta 0 viikkoon 40
Punajuurimehua saa juoda vähän.
Punajuurimehussa on paljon nitraattia, jota ei saa Ruokaviraston mukaan antaa vauvoille, eikä sitä pidä aikuisenkaan juoda paljoa säännöllisesti.
Tutkimustuloksia haitallisista punajuurimehumääristä ei ole, joten kyse on varovaisuudesta.
THL:n lapsiperheiden ravitsemussuositusten mukaan lakritsi ja salmiakki kuuluvat varovaisuusperiaatteen perusteella "ei suositella raskausaikana" -luokkaan.
Lakritsin ja salmiakin glykyrritsiini vaikuttaa tutkitusti istukan glukokortikoidiaineenvaihduntaan ja mm. keskushermoston kehittymiseen, puberteetin alkamiseen ja oppimiseen. Pienet annokset lakritsia tai salmiakkia silloin tällöin eivät ole raskausaikana haitallisia.
Kasvatettua kirjolohta ja kasvatettua Norjan lohta saa syödä raskaana ollessa.
Lohi on terveellistä, ja kalaa suositellaan raskausaikana, mutta Itämeren lohta ei suositella.
Itämeren loheen voi kertyä ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia, minkä takia sitä ei saa syödä kuin 1–2 kertaa kuussa.
Lisää aiheesta: Ruokaviraston poikkeukset kalansyöntisuosituksiin
Kofeiini ja raskaus
Kofeiinia saa raskauden aikana saada päivittäin sen verran kuin on kahdessa kupillisessa kahvia.
Myös energiajuomissa on runsaasti kofeiinia.
Äidin nauttima kofeiini, kulkeutuu istukan kautta sikiön elimistöön. Vauvan elimistö ei pysty käsittelemään kofeiinia samoin kuin aikuisen.
Myös raskaana olevan elimistön kyky pikkoa kofeiinia heikkenee raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, jolloin vauvan elimistöön pääsee enemmän kofeiinia. Runsas kofeiinin saanti voi haitata vauvan kasvua, joten kofeiinin käyttöä on hyvä rajoittaa raskauden aikana.
Graavikalan ja kylmäsavukalan sekä joidenkin lihaleikkeleiden kohdalla on listerioosiriski. Esimerkiksi parmankinkku ja jamon serrano ovat ilmakuivattuja, eivätkä kuumakäsiteltyjä. Kuumennus yli 72 asteeseen tuhoaa listerian ruuasta.
Kun syö vain kypsennettyjä lihaleikkeleitä ja hyvissä ajoin ennen parasta ennen päivää, ei vaaraa pitäisi olla.
Listeriabakteeri lisääntyy lämpökäsittelemättömissä elintarvikkeissa ja johtaa listerioosiin. Listerioosi tuntuu lähinnä flunssalta, mutta se voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen, tai vauva voi saada listerioosin ja aivokalvontulehduksen.
Lisää aiheesta: Ruokaviraston Listeria-artikkeli
Raskausaikana ei kannata syödä raakaa lihaa, ei edes ilmakuivattua kinkkua tai riimihärkää, saati tartarpihviä. Syö vain läpikypsää lihaa, äläkä maista raakaa jauhelihataikinaa ruokaa laittaessasi. Pese myös kädet huolellisesti, kun olet käsitellyt raakaa lihaa.
Huonosti kypsennetystä tai raa'asta punaisesta lihasta voi saada toksoplasmoosin.
Alkuraskaudestaa toksoplasmoosi voi johtaa keskenmenoon, kohtukuolemaan tai sikiövaurioon. Loppuraskaudesta toksoplasmoosi voi tarttua äidistä vauvaan ja aiheuttaa lapsella myöhemmin näkö- tai keskushermostovaurioita.
Raskausaikana kannattaa olla syömättä pehmeitä juustoja, esim. homejuustoja.
Leivänpäällysjuustoja ja kovia juustoja saa syödä raskaanakin.
Listerioosin riskin takia. Homejuustokeitto käy, koska kuumennus yli 72 asteeseen tuhoaa listerian ruuasta.
Äidillä listerioosi tuntuu yleensä vain flunssalta, mutta listeriatartunta tarkoittaa sikiöllä verenmyrkytyksenä tai aivokalvotulehduksena, joka voi johtaa keskenmenoon tai kuolemaan.
Ruokaviraston ohjeissa kalan turvalliseesta käytöstä suositellaan, että raskausaikana ei syödä lainkaan haukea, koska siihen kertyy elohopeaa ja muita ympäristömyrkkyjä. Myös suuriin tonnikaloihin (esim. albacore) kertyy elohopeaa, ja tuore tonnikala on isoista tonnikaloista peräisin. Tölkkitonnikala on pienemmistä lajeista tehtyä, mutta sitäkin kannattaa raskauden aikana syödä vain silloin tällöin.
Jos syö järvikalaa päivittäin, on hyvä vähentää myös suurten ahventen, kuhan ja mateen syömistä.
MUTTA kalaa pitäisi syödä raskauden aikanakin mielellään jopa 2–3 kertaa viikossa. Kalan syömisen hyödyt ovat joka tapauksessa suurempia kuin haitat ja riskit.
Elohopea ja muut ympäristömyrkyt voivat muun muassa häiritä sikiön aivojen kehitystä, aikaistaa puberteetittia ja heikentää hedelmällisyyttä.
Esim. näitä leviä ei suositella: arame, wakame, kombu.
Monissa levissä on todella runsaasti jodia, joka sinänsä on tarpeen, ja jodinpuute aiheuttaa sikiövaurioita, MUTTA liika jodi on vaarallista sekin.
1 grammasta yllämäinittuja leviä saa jo yli 2,5 kertaisesti sosituksiin nähden jodia. Suomessa ei suositella levien eikä levävalmisteiden (rohdosten) käyttöä raskaana ollessa.
Sushissa käytetty nori-levä sisältää vain vähän jodia, joten sitä uskaltaa syödä osana monipuolista ruokavaliota.
Käytä vain raskaana oleville suositeltuja lisäravinteita folaattia, rautaa, kalsiumia ja D-vitamiinia tai raskaana olevalle suositeltua monivitamiinivalmistetta.
Rohdosvalmisteita ei suositella, koska niiden vaikutusta syntymättömään vauvaan ei ole tutkittu.
Alkoholia ei suositella ollenkaan raskausaikana, ei edes raskaaksituloa yrittäessä.
Imetysaikanakaan alkoholia ei suositella.
Koska sikiölle turvallista rajaa ei tunneta, alkoholin käyttöä raskaana ei suositella lainkaan. Alkoholi läpäisee istukan ja sikiön veren alkoholipitoisuus on sama kuin äidillä.
Rintamaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus, minkä vuoksi imettäessäkän ei suositella alkoholia.
Asiantuntija: Kätilö A. Ruby