Inkivääri – tulehdusta ja pahoinvointia vastaan

Inkivääri voi lievittää tulehdusta ja pahoinvointia sekä nivel- ja lihaskipuja. Lisäksi se vahvistaa vastustuskykyä. Katso kaikki inkiväärin hyvät vaikutukset täältä – sekä vinkit inkiväärin käyttöön.

Inkivääriä

INKIVÄÄRI – inkivääri tekee ihmeitä! Parhaimmillaan inkivääri on tuoreena.

© iStock

Inkivääri on superterveellistä, mutta mihin kaikkeen se voikaan auttaa? Entä miten sitä käytetään? Ja paljonko inkivääriä saisi syödä? Kerromme kaiken, mitä olet koskaan halunnut tietää inkivääristä.

1 Mitä inkivääri on?


Inkivääri on ruohokasvi, jota on viljelty tuhansia vuosia Intiassa ja Kiinassa. Inkivääristä käytetään ruoanlaitossa sen maavartta. Jauhetun inkiväärin lisäksi myös tuore inkivääri sopii hyvin moniin ruokiin ja esimerkiksi smoothieihin.

2 Mitä hyötyä inkivääristä on?


 • Tulehdukset
  Inkiväärin on tutkimuksissa todettu voivan vähentää tulehdusta ja infektioiden määrää. Inkivääri onkin etenkin sisältämänsä gingerolin ansioita luontoäidin lääkekaapin tehokkaimpia kasveja.

 • Pahoinvointi
  Inkiväärin on todettu tehoavan pahoinvointiin, olipa kyseessä niin merisairaus, matkapahoinvointi, raskauteen tai sädehoitoon liittyvä pahoinvointi kuin kankkunenkin. Inkivääri näyttäisi vaikuttavan sekä aivojen pahoinvointikeskuksessa että suolistossa. Inkivääri voi auttaa myös ilmavaivoihin.

 • Vastustuskyky
  Inkivääri auttaa tukemaan vastustuskykyä ja selättämään esimerkiksi flunssaviruksia.

 • Nivelkivut
  Inkivääri ei paranna nivelrikkoa, mutta tutkimusten mukaan inkivääriuute voi auttaa lievittämään nivelten jäykkyyttä ja nivelrikosta johtuvia kipuja polvissa ja lonkissa ja näin lisätä näiden nivelten liikkuvuutta. Teho näyttäisi perustuvan inkiväärin sisältämiin tulehdusta hillitseviin yhdisteisiin.

 • Lihaskivut
  Inkivääri sopii myös mainiosti rankan treenin jälkeisen palautumisen tueksi, sillä se voi auttaa lievittämään lihaskipuja. Tutkimusten mukaan vaikutus perustuu inkiväärin tuledusta lievittäviin ominaisuuksiin.

Inkiväärijäätelö

INKIVÄÄRI – toimii todella hyvin sekä juomissa että ruoissa. Kokeile esimerkiksi inkivääriteetä, inkiväärijäätelöä, inkiväärijuomaa tai inkiväärimehua.

© iStock

3 Miten inkivääriä käytetään?


Inkivääriä kannattaa käyttää tuoreena – näin siitä saa sekä hyötyä että makua. Kokeile raastettua inkivääriä esimerkiksi smoothieissa, mehuissa, rahkassa tai tuorepuristetun appelsiinimehun maustajana.

Inkivääriä voi käyttää myös esimerkiksi sushissa ja keitoissa sekä erilaisissa vokkiruoissa.

Tuoretta inkivääriä voi käyttää myös lihojen marinadeissa, sillä inkivääri sisältää entsyymiä, joka mureuttaa lihaa.

Inkivääristä voi keittää myös inkiväärijuomaa, joka on mainio terveysdrinkki vaikka heti aamulla kulautettavaksi. Kannattaa muistaa, että osa inkiväärin tehosta menetetään keittäessä.

Lisää inkiväärireseptejä löydät täältä.

4 Voiko inkiväärin kuorta syödä?


Kuoren voi toki pistää poskeensa, mutta mitään varsinaista syytä moiseen ei ole. Toisin kuin monissa kasviksissa ja hedelmissä, inkiväärin kuoressa ei ole juurikaan terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Kuoren voi kokeilla poistaa teelusikalla, jolloin sitä ei tule poistettua liian syvältä eikä itse terveellistä sisusta tule vahingossa kuorittua hukkaan.

Jos haluat käyttää kuorta, pese inkivääri huolella esimerkiksi vihannesharjalla, jotta saat kuoren uurteisiinkin mahdollisesti jääneet bakteerit pois.

5 Voiko inkivääriä pakastaa?


Inkivääriä voi hyvinkin pakastaa. Kuori inkivääri ennen pakastamista ja raasta sulaneena.

Inkiväärishottireseptejä

INKIVÄÄRISHOTTI – Katso ohjeet maistuviin ja terveellisiin inkiväärishotteihin! Inkivääri sopii mainiosti myös keittoihin ja smoothieihin.

© iStock

6 Miten inkiväärijuomaa valmistetaan?


Inkiväärishotti: Puhdista inkivääri huolellisesti ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Pane kattilaan inkivääri ja 1,5 litraa vettä ja anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Anna maustua 45 minuuttia ja siivilöi neste. Lisää hieman hunajaa ja 1–2 sitruunan mehu ja anna jäähtyä.

Katso lisää inkiväärishottireseptejä täältä

7 Voiko inkivääriä syödä liikaa?


Useimmissa tutkimuksissa inkivääriä on käytetty jauheena 500–1 000 mg:n annoksina, mikä vastaa 2–4 grammaa tuoretta inkivääriä. Se ei vielä tarkoita, etteikö enempää saisi käyttää, mutta toisaalta suuremmista määristä ei ole vastaavaa hyötyä.

Useiden viikkojen runsaasta käytöstä voi kuitenkin olla suorastaan haittaa. "Yliannostus" voi aiheuttaa turvotusta, ripulia ja närästystä sekä lisätä verenvuototaipumusta. Verenohennus-, verenpaine-, ja diabeteslääkkeitä käyttävien kannattaa nauttia inkivääriä maltillisesti, sillä inkiväärillä voi olla näiden kanssa yhteisvaikutuksia. Eläinkokeissa on todettu liikakäytön vaikuttavan syöpäkasvainten kehittymiseen.

Inkiväärin riskejä ei ole erityisen laajalti analysoitu, mutta rotilla tehtyjen kokeiden perusteella on todettu 10–15 gramman päivittäisen inkivääriannoksen olevan aikuisilla ihmisillä vaaraton. Määrä vastaa noin teelusikallista tuoretta, raastettua inkivääriä.

Muun muassa yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston tutkijat ovat ottaneet toisaalta varovaisemman kannan ja suosittelevat enintään 4 gramman päivittäistä saantia. Suuremmat annokset eivät silloin tällöin nautittuina ole välttämättä vaarallisia, mutta jatkuva runsas käyttö voi olla haitallista.

Nautittuun määrään vaikuttaa sekin, missä muodossa inkivääri nautitaan. Jauheena tai tabletteina inkivääriä voi helposti tulla saaneeksi enemmän kuin esimerkiksi tuoreesta inkivääristä uutetussa juomassa.

Suomessa Ruokavirasto ei suosittele inkiväärivalmisteiden tai -teen sekä inkivääriä sisältävien ravintolisien käyttöä raskaana olevilla naisilla, koska turvallisen käytön määristä ei ole varmuutta.

Tämän hetken suosituimmat
Treenimotivaatio

6 kevyttä tapaa treenata silloinkin, kun ei jaksaisi

Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Voimaharjoittelu

Nämä 5 perusliikeryhmää treenaavat koko kehon lihakset

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Laihdutus

PAINOINDEKSILASKURI: laske painoindeksisi eli BMI

Terveellinen ruokavalio

Näin muunnat grammat desilitroiksi

Syöpä

Suurentunut imusolmuke on useimmiten harmiton

Ravitsemusneuvoja

Jätä suolapurkki rauhaan

Lisää aiheesta: Ravitsemusneuvoja
Ravitsemusneuvoja

Jätä suolapurkki rauhaan

Ravitsemusneuvoja

Onko sitruunavesi terveellistä?

Ravitsemusneuvoja

Miksi Itämeren ruokavalio on terveellinen, vaikkei sillä edes laihtuisi

Ravitsemusneuvoja

Kuitu

Ravitsemusneuvoja

Proteiini

Ravitsemusneuvoja

Onko ravintolisä yhtä hyödyllistä kuin valkosipuli?

Ravitsemusneuvoja

Saatko riittävästi kalsiumia?

Ravitsemusneuvoja

10 kaikkein parasta kalsiumin lähdettä

Ravitsemusneuvoja

Haluaisitko syödä terveellisemmin? Näillä vinkeillä onnistut

Ravitsemusneuvoja

Onko chiapuuro oikeasti terveellistä?

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Terveellisiä reseptejä

Tee itse hapanjuuri

598 kcal
4–6 päivää
5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Treenivaatteet

5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

Terveys

Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Kuntosali

Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi