Probiootit – pitävät suoliston kunnossa

Viime vuosina kiinnostus ruuansulatuselimistön hyvinvointiin on räjäyttänyt myös kiinnostuksen terveyttä edistäviin bakteereihin kovaan kasvuun. Probiootit ovat siis monen tutkimuksen keskiössä, mutta vaikuttavatko probioottiset tabletit, jauheet ja lisäravinteet todella? Lue lisää probiooteista.

Nainen muodostaa sormilla sydämen vatsan eteen

PROBIOOTIT – elävät suolistobakteerit tunnetaan myös maitohappobakteereina, jotka edistävät vatsan tasapainoista toimintaa.

© iStock

Probiootit ja suolistobakteerit ovat nykyään suosittu tutkimuskohde, mutta avoimia kysymyksiä on edelleen paljon. Yksi asia on kuitenkin varma: probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka edistävät suoliston ja vatsan hyvinvointia. Mutta mistä probiootteja saa? Entä kuinka tehokkaita ovat probioottiravintolisät ? Etsimme vastaukset 7 kysymykseen.

1 Mitä probiootit ovat?


Probiootit ovat eläviä, hyödyllisiä bakteereja, jotka muistuttavat suoliston hyvänlaatuisia bakteereja. Niistä puhutaan myös maitohappobakteereina, vaikka ne kaikki eivät tarkkaan ottaen niitä olekaan. Probiootteja saa joistakin ruuista, mutta niitä voi nauttia myös ravintolisänä. Monille probiootit ovat tuttuja turistiripulin ehkäisyyn käytetyistä valmisteista, jotka usein sisältävät maitohappobakteereja.

Lue myös: Näin vahvasti suolistobakteerit vaikuttavat terveyteesi

Tiesitkö tätä? Ihmisen suolistossa asustaa jopa 100 miljardia bakteeria, yhteensä noin 1,5–2 kilon verran.

2 Miten probiootit vaikuttavat?


Maitohappobakteerit vaikuttavat muun muassa laskemalla suoliston pH-arvoa ja erittämällä terveyttä edistäviä rasvahappoja, jotka vaikuttavat sekä suolistossa että muualla elimistössä. Terve suolisto vaikuttaa tutkitusti myös kokonaisterveyteen. Siksi probiootit ja suolistomikrobiston koostumus kiinnostavat tutkijoita. Probiootit saattavat vaikuttaa tervehdyttävästi esimerkiksi vauvojen koliikkivaivoihin, erilaisiin ripuleihin, huonoihin kolesteroliarvoihin, ihottumaan ja heikkoon immuunipuolustukseen, mahdollisesti jopa allergioihinkin. Kaikilla probiooteilla ei kuitenkaan ole terveydelle suotuisia ominaisuuksia.

LUE MYÖS: Näin suolistobakteerit vaikuttavat mielialaan

3 Onko probioottilisistä hyötyä?


Ehkä. Joitakin viitteitä hyödyistä on saatu, mutta ei riittävästi, jotta niitä olisi vielä hyväksytty käytettäväksi sairauksien hoitoon. Siksi probiootteja myydään ravintolisinä eikä niitä luokitella lääkkeiksi.

Kimchiä puikoissa

PROBIOOTTEJA ON MYÖS RUUASSA – kuten fermentoiduissa kasviksissa, kuten kimchissä, joka sisältää probiootteja.

© iStock

4 Voiko ravinnosta saada hyödyllisiä probiootteja?


Kyllä voi, sekä suoraan että epäsuorasti. Epäsuora saanti tapahtu syömällä runsaasti ravintokuitua, esimerkiksi kauraa ja kuitupitoisia kasviksia. Ravintokuidut vaikuttavat probioottien tavoin ravitsemalla suolistossa jo valmiiksi olevia probioottisia bakteereja. Nämä prebiooteiksi kutsutut kuidut lisäävät hyvien bakteerien määrää ja parantavat niiden toimintamahdollisuuksia. Suora saanti tapahtuu puolestaan ruoka-aineiden kautta, jotka sisältävät probioottisia bakteereja.

5 Kannattaako probiootit ottaa ravintolisänä?


Terveen ja hyväkuntoisen ihmisen ei ole mitään syytä tankata probiootteja. Toki niitä sisältävää ruokaa voi ja kannattaa syödä vaikkei olekaan varmaa, hyödyttävätkö ne suoraan terveyttä – ei niistä haittaakaan ole. Jos sen sijaan kärsii suolisto-ongelmista, jos immuunipuolustus on heikko tai kolesteroliarvot korkealla tai jos kärsii ihottumasta, allergiasta tai huonosta ruuansulatuksesta, voi probiootteja tai prebiootteja sisältävästä ravintolisästä olla apua. Varmaa se ei kuitenkaan ole, eikä tiedetä, mitkä probiootit hyödyttäisivät milloinkin parhaiten.

6 Mitkä probiootit kannattaisi valita?


Valitse tuotteita, joissa on korkea CFU-luku (Colony Forming Units). Se kertoo, paljonko elinkelpoisia bakteereja tuotteesta saa. Probiootteja ostaessa kannattaa kysyä asiantuntevalta myyjältä, mihin mitkäkin probiootit parhaiten sopivat. Kannattaa myös ottaa selvää tuotteen valmistajasta, sillä monet kyllä myyvät probiootteja, mutta kaikkien tuotteiden kehittelyssä ei ole ollut mukana terveydenhuollon ammattilaisia tai tutkijoita, jotka kuitenkin ovat jonkinlainen tae tuotteen vaikutuksista. Jotta probiootit tehoaisivat, on ravintolisää nautittava päivittäin pitkän aikaa yhteen menoon. Kun sen syöminen lopetetaan, probiootit poistuvat kehosta jo neljässä viikossa.

7 Mitä sivuvaikutuksia probiooteilla on vai onko niitä?


Probiooteista ei ole vielä kovin paljon tutkimustietoa, joten myöskään niiden sivuvaikutuksia ei ole juuri dokumentoitu. Useimmissa tutkimuksissa probiooteilla ei ole todettu mitään sivuvaikutuksia, mutta satunnaisesti on havaittu joitain sieni-infektioita ja – vielä harvemmin – haitallisien bakteerien aiheuttamia tulehduksia.

Asiantuntija: erikoislääkäri M. Dahl

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 12/2021.