Suolistobakteereilla on suuri vaikutus ihmisen persoonallisuuteen

Ihmisen suoliston bakteerikanta vaikuttaa aivoihin ja persoonallisuuteen paljon aiemmin luultua enemmän.

Nainen vieressään aivojen kuva

Vatsan bakteerit vaikuttavat myös aivoihin.

© Jacob Helbig

Tutkijat voivat nykyisin hiirillä tehtävissä eläinkokeissa tehdä hiiristä levottomia, stressaantuneita, hajamielisiä, masentuneita tai onnellisia vain hiirien suoliston bakteerikantaa muuttamalla.

Esimerkiksi levottomista hiiristä voi tehdä rauhallisia ja rauhallisista levottomia vain bakteereja vaihtamalla.

Jos hiiriltä poistetaan suolistobakteerit kokonaan, niiden elimistö menee täysin sekaisin. Hiiret erittävät tällöin enemmän stressihormonia, masentuvat ja kärsivät ahdistuskohtauksista sekä tuottavat vähemmän aivoperäistä hermokasvutekijää BDNF:ää, joka on tärkeää aivojen kehitykselle ja muistille.

Onneksi suoliston bakteerikannan vahvistaminen ja sitä kautta aivojen hyvinvoinnista huolehtiminen on helppoa. Tärkeintä on syödä runsaasti kasviksia - silloin myös vatsa voi paremmin. Suoliston bakteereilla on tärkeä rooli elimistön tulehdusten estämisessä, ja ne edistävät myös mielialaa kohottavan serotoniinin ja aivoille tärkeän B12-vitamiinin tuotantoa.

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background