Kimchi on korealainen fermentoitu eli maitohappokäymisen avulla valmistettava kasvisruoka, jonka keskeisenä raaka-aineena käytetään tyypillisesti kiinankaalia ja porkkanaa sekä mausteena valkosipulia, inkivääriä ja chiliä.
Kimchin valmistuu yleensä noin 4–7 päivässä, mutta joissain resepteissä fermentointi voi kestää useita viikkojakin.
Hapatettu herkku on Korean kansallisruoka, ja kotimaassaan sitä käytetään niin keittojen kuin muiden ruokien lisukkeena kuin esimerkiksi lettujen ja wrappien täytteenä. Skandinaavisessa kotikeittiössä kimchi sopii mainiosti esimerkiksi paahdetun ruisleivän päälle tai muiden voileipien tai pizzan täytteeksi, munakkaisiin, vokkeihin tai kulhoruokiin – tai mihin mieli vain tekeekin!
Kimchi muistuttaa muita hapatettuja ruokia, kuten hapankaalia, mutta se on paljon voimakkaampaa ja mausteisempaa.
Sen maussa on happamuutta, mausteisuutta ja umamisuutta, ja se voi olla sekä mietoa ja raikasta että tulista ja moniulotteista – lopputulos riippuu raaka-aineista ja siitä, kuinka kauan kimchiä hapatetaan. Mitä pidempi prosessi, sitä moniulotteisemmaksi maku kehittyy.
Lue myös: Mikä on kaaleista terveellisin?
Monissa kimchi-resepteissä mainittu gochugaru on korealaista chilijauhetta, tarkemmin sanottuna chilihiutaleita, ja se on perinteisen korealaisen kimchin keskeinen ainesosa.
Gochugaru-chili antaa kimchille tulisuutta, makua ja myös tunnusomaisen punaisen värin.
Sen maku on hieman savuinen ja miedosti mausteinen ja hedelmäinenkin. Se on myös maultaan pyöreämpi eikä niin väkevän polttava kuin monet muut chililajit.
Hiutaleet ovat joko karkeita tai hienojakoisia.
Mistä gochugarua voi ostaa?
Korealaista chilijauhetta ei luultavasti löydy oman lähikaupan hyllyltä, mutta sitä myydään aasialaisissa ruokakaupoissa sekä verkkokaupoissa.
Varmista ennen ostamista, ettei tuote sisällä lisäaineita eikä suolaa.
Lue myös: Näin tunnistat ultraprosessoidut elintarvikkeet
Gochugarun korvikkeet
Kimchissä voi kuitenkin käyttää muutakin chiliä kuin gochugarua. Esimerkiksi meidän reseptissämme käytetään tavallista chilijauhetta, jota saa tavallisista ruokakaupoista.
Gochugaru-chilin korvikkeeksi sopivat hyvin
- tavallinen chilijauhe tai -hiutaleet – niiden maku on hieman terävämpi ja kitkerämpi, joten pienempi määrä riittää
- savupaprika-chiliseos – mausteseos tuo kimchiin väriä ja tulisuutta muttei ole liian väkevän voimakasta
- sriracha tai sambal oelek – nämä sopivat pika-kimchiin, jota ei hapateta pitkään.
Joissain resepteissä kimchi saa käydä päivien sijaan useita viikkoja. Mikään fermenointitapa ei ole kuitenkaan sinänsä toista parempi vaan riippuu lähinnä siitä, millaiseen lopputulokseen tähdätään.
Tärkeimmät vinkit hapattamiseen:
Lämpötila
Mitä enemmän lämpöä, sitä nopeammin käyminen tapahtuu. Huoneenlämmössä (18–22 astetta) käyminen on nopeinta. Jääkaapissa voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia, ennen kuin haluttu maku saavutetaan.
Sokeri
Mitä enemmän hedelmää, kuten omenaa tai omenamehua, kimchiin lisätään, sitä nopeammin se käy hedelmäsokerin ansiosta. Tämä pätee tietysti myös, jos kimchiin lisätään tavallista sokeria.
Suola
Suola vastaavasti hidastaa käymistä. Toisin sanoen, mitä enemmän suolaa lisäät, sitä kauemmin kimchien käyminen kestää, mikä tarkoittaa myös hallitumpaa prosessia. Jos lisäät vähemmän suolaa, käyminen nopeutuu, mutta toisaalta myös epätoivottujen bakteerien riski kasvaa, kun niitä hillitsevää suolaa on vähemmän, mikäli hygienia ei ole täysin kunnossa.
Oman maun mukaan
Jos haluat kimchisi raikkaana ja mietona, käymisajan on oltava lyhyempi. Jos haluat happamampaa ja moniulotteisempaa makua, anna kimchin fermentoitua pidempään.
Kyllä, kimchi on terveellinen ruoka, joka sisältää runsaasti kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja.
Siinä on myös runsaasti probioottisia, suolistoflooralle ja ruoansulatukselle hyödyllisiä bakteereja, joita muodostuu maitohappokäymisen aikana. Kimchi sopii näin erinomaisesti osaksi anti-inflammatorista ruokavaliota. Se on myös vähäkalorista, ja sopii erinomaisesti ruokavalioon niilläkin, joilla painoindeksi viittaa siihen, että painonpudotuksesta olisi hyötyä.
Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota suolan määrään – suolaa voi olla kimchissä suhteellisen paljon, sillä sitä tarvitaan hapattamisessa.
Listasimme 3 syytä, miksi kimchiä kannattaa kokeilla.
Kyllä, kimchi sisältää runsaasti eläviä, hyödyllisiä maitohappobakteereja – probiootteja – jotka auttavat suolistoa pysymään kunnossa. Tämä vaikuttaa paitsi suoliston toimintaan myös yleiseen hyvinvointiin.
Kyllä, kimchin sisältämät lukuisat hyvät bakteerit ja antioksidantit vaikuttavat tulehdusta ehkäisevästi.
Se sopii näin mainiosti osaksi tulehdusta torjuvaa ruokavaliota.
Tuore tutkimus osoittaa, että kimchi voi
- vähentää tulehdusta vaikuttamalla kehon immuunivasteeseen
- lisätä anti-inflammatoristen sytokiinien määrää
- edistää maitohappobakteerien kasvua, jotka myös vaikuttavat tulehduksen säätelyyn.
Kimchi säilyy pitkään jääkaapissa – oikeissa olosuhteissa jopa kuusi kuukautta. Huomaa kuitenkin, että käyminen jatkuu, joten maku voimistuu ajan myötä.
Tarkkaile myös, alkaako kimchiin muodostua hometta tai alkaako se kuplia voimakkaasti – tällöin on aika valmistaa uusi erä.
Molemmat ovat valmistetaan hapattamalla, ja ne muistuttavat myös hieman toisiaan maultaan. Hapankaalissa on kuitenkin tyypillisesti vain kaalia ja suolaa, kun taas kimchi sisältää paljon enemmän ainesosia.
Kyllä, kimchiä voi valmistaa myös suippokaalista, mutta lopputulos eroaa hieman kiinankaaliversiosta.
Suippokaali vs. kiinankaali:
Kiinankaali on perinteinen kimchikaali. Sillä on leveät, mehukkaat lehdet, mieto maku ja korkea vesipitoisuus, minkä ansiosta se soveltuu erinomaisesti fermentoitavaksi. Se pehmenee nopeasti ja imee makua itseensä.
Suippokaali on maultaan miedompi ja hieman makeampi ja rakenteeltaan kiinteämpi. Siitä valmistettu kimchi onkin usein hieman rapeampaa, makeampaa ja rouskuvampaa.
Jos haluat maistaa pohjoismaista kimchiä, kokeile reseptiämme, jossa kimchissä käytetään suippokaalia ja porkkanaa.
Kimchi-reseptejä on lukemattomia, ja voit helposti kokeilla itse erilaisia ainesosia eri kaaleista muihin vihanneksiin ja hedelmiin.
VINKKI: Käytä aina mahdollisimman paljon luomuraaka-aineita – tämä koskee erityisesti vihanneksia ja hedelmiä, joiden kuori jää syötäväksi.