Kimchi-resepti: Näin valmistat korealaisherkun

1 tuntia
35 kcal

Mausteista, umamista, hapanta, pehmeää ja rapsakkaa – korealainen kimchi tarjoaa intensiivisen herkullisen ja moniulotteisen makuelämyksen. Tarjoilemme parhaan reseptimme tämän superterveellisen hapatetun herkun valmistukseen.

Kimchi resepti.

KIMCHI on korealainen klassikko – superterveellistä, rouskuvaa ja mausteisen herkullista.

© wichmann+bendtsen

Kimchi – helppo resepti aidon kimchin valmistukseen

Hienostunut, pikantti maku ja hurjasti hyvää tekeviä ominaisuuksia – tämä korealainen hapatettu herkku sisältää luontaisesti suolistoa helliviä probiootteja ja auttaa myös torjumaan tulehdusta ja tukemaan immuunipuolustusta. Monipuolinen superruoka sopii niin etenkin lisukkeeksi moniin ruokiin sekä vaikkapa voileipien täytteeksi.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 iso säilöntäpurkki

Maustetahna:

  • 100 g luomuinkivääriä kuorineen
  • 100 g valkosipulia
  • 200 g paprikajauhetta
  • 60 g vahvaa chilijauhetta
  • 4 tl kalakastiketta
  • 1½ dl omenamehua
  • 1 dl vettä

Kimchi:

  • 3 kg kiinankaalia
  • 800 g japaninretikkaa
  • 200 g retiisiä
  • 200 g kevätsipulia
  • 80 g karkeaa merisuolaa
  • 100 g maustetahnaa
  • 2 2 litran säilöntäpurkki

Valmistus

  • Valmista ensin maustetahna: Leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
  • Jaa kiinankaali neljään osaan, huuhtele huolellisesti ja leikkaa 5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  • Kuori japaninretikat ja leikkaa ne ja retiisit ohuiksi viipaleiksi.
  • Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi.
  • Pane viipaloidut kasvikset isoon kulhoon ja sekoita niihin käsin huolellisesti suola ja maustetahna. Käytä tarvittaessa kumihanskoja, sillä suola ja chili voivat ”polttaa” ihoa. Hiero ja puristele kasviksia noin 5 minuuttia, kunnes niistä erittyy nestettä.
  • Pane kimchi ja mehu puhtaaseen säilöntäpurkkiin. Varmista, että kasvikset peittyvät kauttaaltaan nesteeseen ja että purkin yläosassa on 3–4 cm ilmatilaa.
  • Anna kimchin fermentoitua 4–7 päivää valolta suojassa 18–20 °C:ssa. Avaa kantta kerran päivässä.
  • Maista kimchiä 4 päivän kuluttua. Sen tulee kuplia suussa ja maistua hieman happamalta. Säilytä valmis kimchi jääkaapissa.

VINKKEJÄ:

  • Saat kimchistä vegaanisen version korvaamalla kalakastikkeen tamari-soijakastikkeella.

  • Käytä ilmatiivistä lasiastiaa, mutta jätä kansi väljäksi ensimmäisten 1–2 päivän ajaksi tai ”röyhtäytä” kimchiä päivittäin päästämällä hieman ilmaa ulos.

  • Älä kuitenkaan availe purkkia liiaksi: jos kantta avataan liian tiuhaan, se voi häiritä käymistä, etenkin alussa.

  • Pidä purkkia kulhossa tai tarjottimelle, sillä sisältö voi kuplia yli.

  • Voit halutessasi oikaista käyttämällä valmista maustetahnaa, jota myydään aasialaisissa ruokakaupoissa.


1 Mitä kimchi on?


Kimchi on korealainen fermentoitu eli maitohappokäymisen avulla valmistettava kasvisruoka, jonka keskeisenä raaka-aineena käytetään tyypillisesti kiinankaalia ja porkkanaa sekä mausteena valkosipulia, inkivääriä ja chiliä.

Kimchin valmistuu yleensä noin 4–7 päivässä, mutta joissain resepteissä fermentointi voi kestää useita viikkojakin.

Hapatettu herkku on Korean kansallisruoka, ja kotimaassaan sitä käytetään niin keittojen kuin muiden ruokien lisukkeena kuin esimerkiksi lettujen ja wrappien täytteenä. Skandinaavisessa kotikeittiössä kimchi sopii mainiosti esimerkiksi paahdetun ruisleivän päälle tai muiden voileipien tai pizzan täytteeksi, munakkaisiin, vokkeihin tai kulhoruokiin – tai mihin mieli vain tekeekin!

Mitä kimchi on? Katso klassiset raaka-aineet täältä.

MISTÄ KIMCHI TEHDÄÄN? Perinteisiin, keskeisiin raaka-aineisiin kuuluvat kiinankaali, kevätsipuli, chili, valkosipuli, inkivääri ja suola.

© iStock

PERINTEISESTI KIMCHIÄ HAPATETTIIN keraamisissa ruukuissa, jotka oli haudattu maahan. Niissä se myös säilyi talvikuukausien ajan.

© iStock

2 Miltä kimchi maistuu?


Kimchi muistuttaa muita hapatettuja ruokia, kuten hapankaalia, mutta se on paljon voimakkaampaa ja mausteisempaa.

Sen maussa on happamuutta, mausteisuutta ja umamisuutta, ja se voi olla sekä mietoa ja raikasta että tulista ja moniulotteista – lopputulos riippuu raaka-aineista ja siitä, kuinka kauan kimchiä hapatetaan. Mitä pidempi prosessi, sitä moniulotteisemmaksi maku kehittyy.

Lue myös: Mikä on kaaleista terveellisin?

3 Gochugaru – korealainen chilijauhe


Monissa kimchi-resepteissä mainittu gochugaru on korealaista chilijauhetta, tarkemmin sanottuna chilihiutaleita, ja se on perinteisen korealaisen kimchin keskeinen ainesosa.

Gochugaru-chili antaa kimchille tulisuutta, makua ja myös tunnusomaisen punaisen värin.

Sen maku on hieman savuinen ja miedosti mausteinen ja hedelmäinenkin. Se on myös maultaan pyöreämpi eikä niin väkevän polttava kuin monet muut chililajit.

Hiutaleet ovat joko karkeita tai hienojakoisia.

Mistä gochugarua voi ostaa?

Korealaista chilijauhetta ei luultavasti löydy oman lähikaupan hyllyltä, mutta sitä myydään aasialaisissa ruokakaupoissa sekä verkkokaupoissa.

Varmista ennen ostamista, ettei tuote sisällä lisäaineita eikä suolaa.

Lue myös: Näin tunnistat ultraprosessoidut elintarvikkeet

Gochugarun korvikkeet

Kimchissä voi kuitenkin käyttää muutakin chiliä kuin gochugarua. Esimerkiksi meidän reseptissämme käytetään tavallista chilijauhetta, jota saa tavallisista ruokakaupoista.

Gochugaru-chilin korvikkeeksi sopivat hyvin

  • tavallinen chilijauhe tai -hiutaleet – niiden maku on hieman terävämpi ja kitkerämpi, joten pienempi määrä riittää
  • savupaprika-chiliseos – mausteseos tuo kimchiin väriä ja tulisuutta muttei ole liian väkevän voimakasta
  • sriracha tai sambal oelek – nämä sopivat pika-kimchiin, jota ei hapateta pitkään.
Gochugaru, korealainen chili.

GOCHUGARU-CHILI ON VÄRILTÄÄ LEISKUVAN PUNAISTA ja maultaan syvän mausteista ja tulista. Kimchissä voi käyttää tavallistakin chilijauhetta, mutta aito ja alkuperäinen gochuragu tuo siihen aivan erityisen ulottuvuuden.

© iStock

4 Fermentointi: vinkit ja tyypilliset virheet


Joissain resepteissä kimchi saa käydä päivien sijaan useita viikkoja. Mikään fermenointitapa ei ole kuitenkaan sinänsä toista parempi vaan riippuu lähinnä siitä, millaiseen lopputulokseen tähdätään.

Tärkeimmät vinkit hapattamiseen:

  • Lämpötila
    Mitä enemmän lämpöä, sitä nopeammin käyminen tapahtuu. Huoneenlämmössä (18–22 astetta) käyminen on nopeinta. Jääkaapissa voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia, ennen kuin haluttu maku saavutetaan.

  • Sokeri
    Mitä enemmän hedelmää, kuten omenaa tai omenamehua, kimchiin lisätään, sitä nopeammin se käy hedelmäsokerin ansiosta. Tämä pätee tietysti myös, jos kimchiin lisätään tavallista sokeria.

  • Suola
    Suola vastaavasti hidastaa käymistä. Toisin sanoen, mitä enemmän suolaa lisäät, sitä kauemmin kimchien käyminen kestää, mikä tarkoittaa myös hallitumpaa prosessia. Jos lisäät vähemmän suolaa, käyminen nopeutuu, mutta toisaalta myös epätoivottujen bakteerien riski kasvaa, kun niitä hillitsevää suolaa on vähemmän, mikäli hygienia ei ole täysin kunnossa.

  • Oman maun mukaan
    Jos haluat kimchisi raikkaana ja mietona, käymisajan on oltava lyhyempi. Jos haluat happamampaa ja moniulotteisempaa makua, anna kimchin fermentoitua pidempään.

Nainen valmistaa kimchiä käsineet kädessä.

AUTS! CHILI VOI POLTTAA sormien ihoa, joten muovikäsineiden käyttö on suositeltavaa.

© iStock

5 Onko kimchi terveellistä?


Kyllä, kimchi on terveellinen ruoka, joka sisältää runsaasti kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja.

Siinä on myös runsaasti probioottisia, suolistoflooralle ja ruoansulatukselle hyödyllisiä bakteereja, joita muodostuu maitohappokäymisen aikana. Kimchi sopii näin erinomaisesti osaksi anti-inflammatorista ruokavaliota. Se on myös vähäkalorista, ja sopii erinomaisesti ruokavalioon niilläkin, joilla painoindeksi viittaa siihen, että painonpudotuksesta olisi hyötyä.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota suolan määrään – suolaa voi olla kimchissä suhteellisen paljon, sillä sitä tarvitaan hapattamisessa.

Listasimme 3 syytä, miksi kimchiä kannattaa kokeilla.

3 hyvää syytä syödä kimchiä

Runsaasti kuitua kasviksista

Korealaisherkkuun uppoaa tyypillisesti esimerkiksi kaalia ja retiisiä, jotka sisältävät runsaasti ravintokuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja – erityisesti A-vitamiinia, folaattia ja C-vitamiinia.

Lue myös: Psylliumista apua ruoansulatukseen

Maitohappobakteereja

Kimchi sisältää runsaasti fermentaation aikana muodostuvia hyviä bakteereja. Lukuisat maitohappobakteerit (mm. laktobasillit) auttavat luomaan terveellistä suolistoflooraa, joka on tärkeä sekä ruoansulatukselle, immuunijärjestelmälle että henkiselle hyvinvoinnille.

Tukea immuunipuolustukselle

Vihanneksista saatavien antioksidanttien ja esimerkiksi valkosipulista ja inkivääristä saatavien tulehdusta ehkäisevien aineiden ansiosta kimchi voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmääsi.

Lue myös: Tämän takia fermentointia kannattaa kokeilla

6 Onko kimchi hyväksi vatsalle?


Kyllä, kimchi sisältää runsaasti eläviä, hyödyllisiä maitohappobakteereja – probiootteja – jotka auttavat suolistoa pysymään kunnossa. Tämä vaikuttaa paitsi suoliston toimintaan myös yleiseen hyvinvointiin.

7 Onko kimchillä tulehdusta torjuvia ominaisuuksia?


Kyllä, kimchin sisältämät lukuisat hyvät bakteerit ja antioksidantit vaikuttavat tulehdusta ehkäisevästi.

Se sopii näin mainiosti osaksi tulehdusta torjuvaa ruokavaliota.

Tuore tutkimus osoittaa, että kimchi voi

  • vähentää tulehdusta vaikuttamalla kehon immuunivasteeseen
  • lisätä anti-inflammatoristen sytokiinien määrää
  • edistää maitohappobakteerien kasvua, jotka myös vaikuttavat tulehduksen säätelyyn.

8 Miten pitkään kimchi säilyy jääkaapissa?


Kimchi säilyy pitkään jääkaapissa – oikeissa olosuhteissa jopa kuusi kuukautta. Huomaa kuitenkin, että käyminen jatkuu, joten maku voimistuu ajan myötä.

Tarkkaile myös, alkaako kimchiin muodostua hometta tai alkaako se kuplia voimakkaasti – tällöin on aika valmistaa uusi erä.

9 Onko kimchi sama asia kuin hapankaali?


Molemmat ovat valmistetaan hapattamalla, ja ne muistuttavat myös hieman toisiaan maultaan. Hapankaalissa on kuitenkin tyypillisesti vain kaalia ja suolaa, kun taas kimchi sisältää paljon enemmän ainesosia.

Hapankaali ja kimchi muistuttavat toisiaan.

HAPANKAALI on kimchin lailla fermentoitua kaalia. Perinteisesti hapankaaliin käytetään kuitenkin vähemmän raaka-aineita kuin kimchiin.

© iStock

10 Voiko kimchiä valmistaa suippokaalista?


Kyllä, kimchiä voi valmistaa myös suippokaalista, mutta lopputulos eroaa hieman kiinankaaliversiosta.

Suippokaali vs. kiinankaali:

  • Kiinankaali on perinteinen kimchikaali. Sillä on leveät, mehukkaat lehdet, mieto maku ja korkea vesipitoisuus, minkä ansiosta se soveltuu erinomaisesti fermentoitavaksi. Se pehmenee nopeasti ja imee makua itseensä.

  • Suippokaali on maultaan miedompi ja hieman makeampi ja rakenteeltaan kiinteämpi. Siitä valmistettu kimchi onkin usein hieman rapeampaa, makeampaa ja rouskuvampaa.

Jos haluat maistaa pohjoismaista kimchiä, kokeile reseptiämme, jossa kimchissä käytetään suippokaalia ja porkkanaa.

11 Kimchi-reseptit: kolme herkullista versiota


Kimchi-reseptejä on lukemattomia, ja voit helposti kokeilla itse erilaisia ainesosia eri kaaleista muihin vihanneksiin ja hedelmiin.

VINKKI: Käytä aina mahdollisimman paljon luomuraaka-aineita – tämä koskee erityisesti vihanneksia ja hedelmiä, joiden kuori jää syötäväksi.

kkakdugi – kimchiä japaninretikasta.

VÄRIÄ JA MAKUA! Tässä kimchissä käytetään perinteisesti korealaista “mu”-retiisiä.

© iStock

Resepti: Retikkakimchi (kkakdugi)

Rapsakka, voimakas ja koukuttava! Kkakdughi on korealaisesta retikasta (mu) valmistettu kimchi, joka sopii erinomaisesti riisiruokien ja keittojen lisukkeeksi tai maukkaaksi välipalaksi sellaisenaan.

Ainekset

Maustetahna:

  • 50 g luomuinkivääriä kuorineen
  • 50 g valkosipulia
  • 3 kivettömia taateleita ja tilkka vettä tahnaksi sekoitettuna
  • ½ pieni sipuli (raastettuna tai hienonnettuna)
  • ½ dl gochugarua (korealaisia chilihiutaleita – voidaan korvata tavallisella chilijauheella ja paprikajauheella)
  • 2 tl kalakastiketta (tai tamari-soijakastiketta)
  • ½ dl vettä

Kimchi:

  • 1 kg retikkaa
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 3 kevätsipulia

Valmistus:

  1. Valmista ensin maustetahna. Leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
  2. Huuhtele retikat huolellisesti, kuori ne tarvittaessa ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita kuutiot karkeaan suolaan suuressa kulhossa. Anna tekeytyä noin 30–60 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja erittäneet nestettä.
  3. Huuhtele retikat uudelleen huolellisesti kylmällä vedellä ylimääräisen suolan poistamiseksi. Valuta hyvin siivilässä.
  4. Sekoita ainekset: Sekoita maustetahna valutettuihin retikkakuutioihin ja hienonnettuun kevätsipuliin. Käytä käsineitä ja vaivaa huolellisesti, jotta saat maustettua hyvin kaikki palat.
  5. Purkitus: Pakkaa kimchi tiiviisti puhtaaseen säilytyspurkkiin tai käymisastiaan. Painele niin, ettei kimchiin jää ilmaan ja että retiisit peittyvät kauttaaltaan nesteeseen.
  6. Fermentointi: Sulje lasi väljästi. Anna seistä huoneenlämmössä (noin 18–22 astetta) valolta suojassa 1–3 päivää. Tarkasta maku päivittäin. Siirrä valmis kimchi jääkaappiin, jossa se säilyy useita viikkoja.

VINKKI: Voit korvata korealaisen retikan tavallisella pohjoismaisella punaisella retiisillä tai japaninretikalla (daikon). Korealainen retikka on maultaan pippurisempi ja maanläheisempi kuin japaninretikka.

Miten pitkään retikkakimchi säilyy?

Retiisikimchi säilyy jääkaapissa jopa 2 viikkoa.

Kurkkukimchiä.

KIMCHI-OI – nimi on kuin ylistys tälle versiolle, joka tuo yhteen kurkun raikkauden ja mausteiden tulisuuden. Toisin kuin perinteinen kimchi, se ei kuitenkaan säily kovin pitkään vaan kannattaa syödä viikon sisällä valmistuksesta.

© iStock

Resepti: Kurkkukimchi (Oi Kimchi)

Kurkkukimchi tarjoillaan tyypillisesti pitkänomaisina suupaloina.

Ainekset

Maustetahna:

  • 50 g luomuinkivääriä kuorineen
  • 50 g valkosipulia
  • ½ pieni sipuli raastettuna tai hienonnettuna
  • ½ pieni omenapäärynä (Nashi) tai makea omena (esim. Fuji tai Gala), hienoksi raastettuna (voidaan korvata ¾ dl:lla omenamehua)
  • ½ dl gochugarua (korealaisia chilihiutaleita – voidaan korvata tavallisella chilijauheella ja paprikajauheella)
  • 2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 2 tl kalakastiketta (tai tamari-soijakastiketta)
  • ½ dl vettä

Kimchi:

  • 5 keskikokoista luomukurkkua kuorineen
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • ½ pieni porkkana
  • 3 kevätsipulia

Valmistus:

  1. Valmista ensin maustetahna: leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi ja sekoita valkosipulin, gochugaru-chilin, kalakastikkeen ja veden kanssa tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Sekoita tahna ja sipuli, omenapäärynä tai omena ja paahdetut seesaminsiemenet.
  2. Huuhtele kurkut huolellisesti ja leikkaa ne 5–7 cm pituisiksi paloiksi. Leikkaa jokainen pala edelleen kahdeksi pitkäksi suikaleeksi.
  3. Laita kurkkusuikaleet suureen kulhoon ja ripottele niiden päälle karkeaa merisuolaa. Sekoita hyvin, jotta kaikki palat peittyvät. Anna seistä noin 30–40 minuuttia. Kurkut erittävät tällöin nestettä ja muuttuvat rakenteeltaan joustavammiksi.
  4. Huuhtele kurkkuviipaleet uudelleen huolellisesti kylmällä vedellä ylimääräisen suolan poistamiseksi. Huuhtelu on tärkeää, jotta kimchistä ei tule liian suolaista. Valuta viipaleet hyvin siivilässä tai kuivaa ne varovasti talouspaperilla.
  5. Viipaloi kevätsipuli ja leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi.
  6. Sekoita ainekset: Lisää valutetut kurkkuviipaleet, viipaloitu kevätsipuli ja julienne-leikattu porkkana maustetahnaan. Käytä käsineitä ja sekoita ja vaivaa aineksia varovasti, mutta perusteellisesti. Varmista, että kaikki kurkkuviipaleet ovat maustetahnan peitossa.
  7. Purkitus ja säilytys: Laita valmis kurkkukimchi tiiviisti puhtaaseen säilöntäpurkkiin. Painele kevyesti, jotta purkkiin ei jää ilmataskuja. Laita purkki heti jääkaappiin.

Kuinka kauan kurkkukimchi säilyy?

Kurkkukimchi on parhaimmillaan tuoreena, joko heti valmistuksen jälkeen tai 1–2 päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen, jolloin maut ovat ehtineet kehittyä. Se säilyy rapeana ja tuoreena jääkaapissa 5–7 päivää.

Persikka-seesami-kimchi resepti.

HEDELMÄINEN ja pähkinäinen persikkakimchi sopii erinomaisesti kesäisten grilliruokien lisukkeeksi.

© iStock

Persikka-seesami-kevätsipulikimchi

Seesaminsiemenet tuovat herkullisen pähkinäisen vivahteen tähän raikkaaseen ja hedelmäiseen kimchiin. Persikoiden tilalla voi käyttää myös omenoita.

Ainekset

Maustetahna:

  • 50 g luomuinkivääriä kuorineen
  • 50 g valkosipulia
  • ½ pieni sipuli (raastettuna tai hienonnettuna)
  • ½ pieni omenapäärynä (Nashi) tai makea omena (esim. Fuji tai Gala), raastettuna (voidaan korvata ¾ dl omenamehulla)
  • ½ dl gochugarua (korealainen chilijauhe – voidaan korvata chilijauheella ja paprikalla)
  • 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 2 tl kalakastiketta (voidaan korvata tamari-soijakastikkeella)
  • ½ dl vettä

Kimchi:

  • 4–5 kiinteää, kypsää luomupersikkaa
  • 1 rkl karkeaa merisuolaa
  • 3 kevätsipulia

Valmistus:

  1. Valmista ensin maustetahna: leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi ja sekoita valkosipulin, gochugarun, kalakastikkeen ja veden kanssa tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää vettä tarvittaessa. Sekoita tahna raastetun sipulin, omenapäärynä- tai omenaraasteen ja paahdettujen seesaminsiemenien kanssa.
  2. Huuhtele persikat huolellisesti ja leikkaa ne suupaloiksi. Sekoita persikanpalat ja karkea merisuola suuressa kulhossa. Anna seistä noin 30–45 minuuttia, jolloin persikoista erittyy nestettä ja ne hieman pehmenevät.
  3. Huuhtele persikanpalat uudelleen lyhyesti kylmällä vedellä ylimääräisen suolan poistamiseksi – ele varovainen, sillä persikat ovat pehmeitä. Kuivaa persikat varovasti talouspaperilla.
  4. Sekoita kaikki ainekset: Lisää kuivatut persikanpalat ja hienonnetut kevätsipulit maustetahna-raasteseokseen. Käytä käsineitä (ne suojaavat käsiäsi chililtä ja pitävät kimchin hygieenisenä) ja vaivaa aineksia varovasti, mutta perusteellisesti. Varmista, että kaikki persikanpalat ja kevätsipulit ovat hyvin tahnan peitossa.
  5. Pakkaa kimchi tiiviisti puhtaaseen säilytyspurkkiin ja painele niin, että purkkiin ei jää ilmataskuja ja kaikki ainekset jäävät nesteen peittoon.
  6. Sulje purkki väljästi. Anna seistä huoneenlämmössä (noin 18–22 asteessa) 1–2 päivää.

Persikka-kimchi fermentoituu usein nopeammin hedelmien sokerin vuoksi. Maista kimchiä päivittäin, kunnes se on saavuttanut haluamasi happamuuden ja syvyyden. Kun se on valmista, siirrä se jääkaappiin.

Kuinka kauan persikkakimchi säilyy?

Hedelmäinen kimchi säilyy jääkaapissa jopa viikon tai kaksi, mutta maistuu parhaimmalta ensimmäisinä päivinä.